Tampere
02 Jul, Saturday
22° C

Proakatemian esseepankki

Hiljaa hyvää tuleeKirjoittanut: Veli-Matti Kolari - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tiimimme johtoryhmä (jory) lähti rohkeasti muutosta hakemaan meidän osuuskunnallemme. Minusta se oli hyvä. Paikallaan pysyminen on kuin taaksepäin menemistä.  Haluttu muutos harvemmin tapahtuu ilman kasvukipuja, joten ongelmat olivat odotettuja. Tykkään myös, että jory on tuonut ajatuksia kirjallisesti esille. On tutkitusti selvää, että osa ihmisistä ymmärtää ja oppii asiat paremmin esimerkiksi kirjoitetun sanan kautta. Kirjoitetussa muodossa asiat voivat olla myös selkeämmin jäsenneltyinä ylipäätään, jolloin pääajatus tulee selvemmin esille. Sinänsä sääli, että tähän mennessä joryn:n esseessä on näyttökertoja vain 17. Eli väittäisin, ettei valtaosa tiimistämme ole tutustunut jory:n ajatuksiin tiimimme suunnasta ja kehittymisestä. Syitä on varmasti monia ja kaikki yhtä huonoja.

Mielestäni Tonin perustelut oli ja on edelleen päteviä, miten taloustehtäviä kannattaa hoitaa. Silti mietin tapaa, miten voidaan turvata jatkuvuus tai yrityksen toimintakyky esimerkiksi Tonin sairastuessa. Tämähän on ihan todellinen tilanne, kun vastuutehtävissä vaihdoksia tehdään syksyksi. Pitää löytää ja keksiä joku malli, miten seuraaja voi apinoida nykyiset toimintatavat, jotta katkoksia toimintaan ei synny. On ollut hienoa seurata vierestä Tonin kehitystä ja huomata kuinka vastuuntuntoinen hän on ollut tehtävää kohtaan.

Strategioita on helpohko tehdä, koen vaikeammaksi niiden toteuttamisen. Yksi etappi toteutukseen on seurata strategian kehittymistä. Siksi onkin hedelmällistä lukea Artun analyysiä strategian kehittymisestä. Itse en kokenut, että tiimissä koettiin palkanmaksua sinänsä uhkakuvana. Ehkä uhkakuvat liittyivät siihen, miten palkanmaksu toteutetaan. Niin tai näin, niin minusta on tärkeää nostaa esille palkkojenmaksu ylipäätään, koska kyllähän yrityksien pitää asennoitua maksamaan palkkoja. Vaikka rahoituksen ehdotus ei mennyt läpi aluksi, niin se ei minusta tarkoita sitä, etteikö sitä ideaa kannattaisi kehittää ja viedä eteenpäin. Entisen päävalmentajamme Veijo Hämäläisen puheet allianssi mallin hyödyistä herättivät ajatuksen, miksi ne ei voisi toimia myös meillä? Toimimmeko nykyisellä mallilla, niin kuin valtaosa rakennushankkeista on ennen toiminut. Jos on näyttöä siitä, että allianssi malli rahoituksineen ja palkitsemisineen toimii, niin kyllähän siihen tilaan kannattaa pyrkiä.

Olen tykännyt Siirin tavasta organisoida ja erityisesti reagoida asioihin. Kypsää ja järkevää ajattelua kuvaa hyvin, kun Siiri kertoo motorola paja kokeilusta ja sen kehittymisestä tiimin sisäisiin projektoreihin. Rohkeasti testataan keinoja kehittyä, mutta yhtä rohkeasti uskalletaan toimintaa muuttaa suuntaan tai toiseen. Ei pelätä osoittaa erehtyväisyyttä ja inhimillisyyttä, mikä Alf Rehnin mukaan on yksi menestyksekkään johtamisen kulmakiviä. Palauteanto kulttuurin kehittymiseen pikkutiimeissä mietin, voisiko tiimin jory omalla esimerkillä vauhdittaa asiaa. Parin kuukauden toiminnan jälkeen jory antaisi palautetta pikkutiimin toiminnasta ensi projektipäällikölle ja tämän jälkeen koko pikkutiimille. Esille nousisi varmasti useampikin kissa, jonka jälkeen voisi olla mahdollista päästä pikkutiimin kanssa pureutumaan näihin.

 

Lähteet

Hilli A, Hyytinen S & Ryöppy T, 2020. Tiimin kehittyminen eri osa-alueilla. Proakatemian esseepankki. Luettu 20.02.2020. https://esseepankki.proakatemia.fi/tiimin-kehittyminen-eri-osa-alueilla/

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close