Tampere
19 Apr, Friday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Hevosten maahantuonti, kultakaivos



Kirjoittanut: Veera Hauta-aho - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Hevosten maahantuonti, kultakaivos

Hevosten maahantuonti on nykypäivänä suuri bisnes maailmalla, mukaan lukien Suomen. Hyväsukuisia hevosia halutaan ulkomailta Suomeen, jotta saadaan lisää laadukkaita hevosia tekemään arvokkaita jälkeläisiä. Hevosia tuodaan Suomeen ympäri maailmaa ja jotkut ihmiset saavat tällä bisneksellä leivän pöytäänsä. Vuosittain Suomeen tuodaan noin 1500–2300 hevosta, joista suurin osa tulee pohjoismaista tai baltian maista. Maahantuonti on kasvussa, sillä Suomessa hevosten hinnat niiden osaamistasoonsa nähden ovat huomattavasti korkeammat kuin esimerkiksi Virossa tai Latviassa. Näin ollen maahantuojilla on Suomessa mahdollisuus tehdä huimaa voittoa.

Hevosten maahantuonti ei nykyään ole niin yksinkertaista, kun saattaa kuvitella. Se on monivaiheinen prosessi, johon tarvitaan useita eri palveluita. Ammatikseen hevosia myyvät ja maahantuovat yritykset teettävät yleensä omalla kustannuksellaan hevosiin erikoistuneen eläinlääkärintarkastuksen eli myyntitarkastuksen hevoselle ennen kaupan tekemisen aloittamista. Näin rehti yritys tietää millaista hevosta hän on myymässä. Tarkastus tehdään usein kotimaassa, mutta mikäli maahantuojalla on yhteistyökumppani hevosen kotimaassa, voidaan tarkastus tehdä myös siellä. Eläinlääkärin lausunto hevosen kunnosta vaikuttaa paljon myyntiin. Eläinlääkärin tarkastuksissa myyjät saattavat huijata ja myydä rikkinäisen hevosen ostajalle. Ostajan on oltava tarkkana, että hän saa oikean hevosen lääkärin lausunnon. On kuitenkin suositeltavaa, että ostaja teettää vielä omakustanteisesti uuden tarkastuksen varmistuakseen hevosen todellisesta kunnosta.

Maahantuonnin mahdollistamiseksi hevoselle on täytynyt hankkia tunnistusasiakirja eli hevospassi tai rekisteröintitodistus. Myös virkaeläinlääkärin todistus hevosen terveyden tilasta tulee olla kunnossa. Hevosten kuljetuksia Euroopassa hoitaa usein jokin hevosten kuljetukseen erikoistunut yritys. Kuljetusyrityksen tulee läpäistä eläinsuojelulliset säädökset ja kuljettajalla tulee olla erillinen hevosenkuljetuslupa. Monilla yrityksillä, jotka kuljettavat hevosia on vakioituneita kuljetusreittejä, joilla he kuljettavat hevosia säännöllisesti. Esimerkiksi Alankomaista tulee Suomeen viikoittain hevosia saman hevosenkuljetusyrityksen toimesta. Säännölliseen kuljetukseen voi varata paikan maahantuotavalle hevoselle netissä. Toisinaan hevosia tuodaan myös yksittäiskuljetuksilla. Tämä tapa on huomattavasti edellistä kalliimpi, eikä todennäköisesti laadultaan parempi. Mahdollisia matkalla tapahtuvia tapaturmia varten on maahantuotavalla hevosella hyvä olla vakuutus. Hevosen lastaaminen kuljetusautoon, sekä matka toiseen maahan sisältää paljon riskejä, joten niihin on hyvä varautua etukäteen ottamalla vakuutus. Hevosen saapuessa Suomeen, Suomen hevosjalostusliiton on tunnistettava hänet. Tämän jälkeen on mahdollista aloittaa hevosen rekisteröiminen Suomen Hippokseen, joka on pakollista.

Hevosen maahantuonti ja myynti ei ole aina niin mutkatonta kuin ajatella saattaa. Huijareita on liikkeellä samalla tapaa, kuin autokaupassakin. Maahantuojat saattavat myydä rikkinäisiä hevosia ja käyttää hyväksi ostajien sinisilmäisyyttä. Esimerkiksi ostajalle saatetaan esitellä jonkun terveen hevosen eläinlääkärin lausuntoa ja sinisilmäinen ostaja ei tätä huomaa ja näin ollen ostaa rikkinäisen hevosen tietämättään. Tämän vuoksi on suositeltavaa olla itse paikan päällä katsomassa, kun eläinlääkäri tekee tarkastuksen. Tällöin voi välttyä huijatuksi tulemiselta. Yleensä kalliimmat hevoset vastaavat paremmin myyntikuvaustaan. Tämä johtuu siitä, että kalliiden hevosten myyjät ovat lähtökohtaisesti ammattilaisia ja heillä on oma maine panttina hevosen myynnissä. Sama koskee hevosten maahantuonti- ja välitysyrityksiä. Kärjistetysti sanoen, mitä kalliimpi hevonen sen vähemmän ongelmia.

Maahantuojat tuovat hevosia pitkälti muutamista samoista maista. Näin ollen heille kehittyy laajat Maahantuojan jatkuva tarve palvelulle ulkomailla saa palveluntarjoajat tekemään yhteistyötä, sillä säännöllinen tulo turvaa heidän omaa liiketoimintaansa. Kun maahantuoja käyttää samaa palvelua usein, on yleensä hinnasta mahdollista neuvotella ja tinkiä. Maahantuojat saavat hevosen ulkomailta Suomeen tämän vuoksi huomattavasti halvemmalla kuin yksityishenkilöt. Kun hevosia on tuonut maahan useampia satoja, on päivän selvää, että suhteita maahantuontiin alkaa liittyvien maksavien palveluiden suhteen olla. Näin hevosista jää entistä enemmän rahaa myyjälle. Maahantuojien voitto koostuu myyntihinnan nostamisella suhteessa ostohintaan. Suomessa hevosten hinnat niiden osaamistasoonsa nähden ovat huomattavasti korkeammat kuin esimerkiksi Virossa tai Latviassa. Näin ollen hevosia maahantuovat ja Suomessa niitä myyvät tekevät huimaa voittoa. Esimerkiksi 10 000 € arvoinen hevonen Latviassa, saattaa olla Suomessa 20 000 € arvoinen. Maahantuojalle tulevat kustannukset hevosen maahantuonnista ovat suhteessa hänen myynnistänsä saamaansa voittoon mitättömät. Maahantuoja hyötyy tästä rahallisesti, mutta ostaja hyötyy saadessaan hevosen tallin pihaan ilman, että joutuu setvimään maahantuontiin liittyviä sotkuja lainkaan. Suomalaiset ostavat mieluummin suomalaisilta, niinhän se menee. Hevosia ei myöskään osteta yleensä pienellä budjetilla, joten ostajat maksavat usein mieluusti heitä helpottavasta palvelusta. Parhaimmillaan hevosten maahantuonti on oikea kultakaivos molemmille, maahantuojalle ja ostajalle.

 

Lähteet:

Salonen, E. 2018. Hevosen bakteeri-, virus- ja sieniperäiset zoonoosit-Suomen näkökulma. Kirjallisuuskatsaus. Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma. Helsingin yliopisto. https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/301284/Salonen%20Eveliina%20Lisensiaatintutkielma_Salonen.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Pöllänen, H. 2011. Ratsuhevosen ostoprosessi Euroopan Unionin sisämarkkinoilla. Opinnäytetyö. Kansainvälisen kaupan koulutusohjelma. Lahden ammattikorkeakoulu. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/31364/Pollanen_Hanna.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Kommentoi