Tampere
28 Mar, Thursday
10° C

Proakatemian esseepankki

Hallitseko elämääsi?



Kirjoittanut: Eeva Haapamäki - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Motivaatio

Moni meistä tekee asioita, koska on pakko ja pitää. Meidän tekemisiämme valvovat esimerkiki työnantaja, opettaja tai valmentaja. Valvovan silmän alla toimitaan oikein, tehdään harjoitukset ja suoriudutaan töistä. Mutta kun valvova silmä välttää, periaatteista ja hyvistä aikeista luovutaan eikä tavoitteiden eteen tehdä enää mitään.

Meillä on Proakatemialla hyvin suuri vapaus tehdä asioita omassa järjestyksessä, milloin ja missä vain. Meidän tekemisiämme ei juurikaan valvota. Monilla työt pisteet laahaavatkin jäljessä, esimerkiksi kirjapisteet eivät kerry.

Hintsan mukaan tässä on kyse motivaatiosta. Jos henkilö toimii ainoastaan valvovan silmän alla oikein, hänen motivaationsa tehdä asiat oikein ei ole aito. Motivoitunut henkilö tekee asioita sen vuoksi, että hän tekee ne omaksi hyödykseen eikä esimerkiksi koulun tavoitteen saavuttaakseen. Sisäinen motivaatio on se mikä ratkaisee, se on kestävää motivaatiota. Jotta voi  motivoitua aidosti, pitää tietää, mitä oikeasti haluaa. Jotta tietää, mitä haluaa, on tunnettava itsensä ja perusarvonsa

Arvot

Meillä oli syksyllä pajassa aiheena arvot. Saimme hyvän ohjeistuksen ennakkotehtävään, eli omien arvojen miettimiseen. Meidän tuli miettiä, mitkä ihan oikeasti ovat meidän arvomme. Voisimme katsoa vaikka kalentereistamme, että mihin käytämme aikaa. Arvot kun tulevat todeksi teoissa. On aika turhaa väittää arvokseen terveyttä, mikäli juopottelee monta kertaa viikossa eikä huolehdi liikkumisestaan. Todelliset arvot maksavat ja aiheuttavat uhrauksia.

Omat arvoni olivat syksyn pajassa aivan liian korkealentoisia ja nyt kertoisin omiksi arvoikseni aivan toisenlaiset arvot. Sellaiset, joiden vuoksi teen valintoja ja uhrauksia. Arvojen sanoittaminen tuntuu kylläkin vaikealta. Mikä arvo olisi se, että jätin hyvin palkatun alan ja opiskelen nyt uutta ja tiedostan, että työn merkityksellisyys ja konkreettinen tekeminen ovat minulle tärkeämpiä kuin raha? Nyt kun tiedän, mitä arvoni ovat ja haluan tuoda ne tekoihini.

Hintsan mukaan minun tulisi olla motivoitunut muuttamaan esimerkiksi joitain tapojani. Siis esimerkiksi ajankäyttöön liittyviä asioita.  Yksi minun arvoistani on lasteni onni ja sen eteen haluan tehdä töitä. Omalla kohdallani se näkyy käytännössä niin, että mihin käytän energiaani.

Energia

Hintsan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin teoriaan kuuluu yhtenä osana henkinen energia. Se tarkoittaa ihmissuhteiden, työn, elämänarvojen ja elämäntapojen tasapainosta.  Kaikissa näissä osioissa tulisi ottaa huomioon miten nämä asiat vaikuttavat energiaan. Minun on melko helppo tunnistaa omassa elämässäni ne ihmiset, joiden seurasta nautin ja saan energiaa. Olen opetellut sanomaan ei ja varaamaan riittävästi aikaa läheisilleni. Aika ajoin tämä kuitenkin unohtuu ja ulkoiset paineet osallistua kaikenlaiseen muuhun kasvavat. Siitä seuraa se, etten pysty olemaan läsnä kotona.

Työn energisoiva vaikutus minulla on puolestaan ollut hukassa vuosikaudet. Yksi syy tähän on se, että tein töitä vain rahan vuoksi. En nauttinut työstä, enkä saanut käyttää siinä vahvuuksiani. Nyt Proakatemialla olen mukana projektissa, josta huomaan, että sen tekeminen todella energisoi. Toisaalta, jos käytän siihen koko päivän ja vielä iltaakin, energisoiva vaikutus häviää ja lisäksi en pysty irroittautumaan työstä enkä olemaan läsnä perheelleni, jolloin asiat kasaantuvat, kun lapset kiukuttelevat ja etäännyn miehestäni.

Kolmas osa Hintsan energiamallista on minä itse. Huolehdinko itsestäni, nukkumisestani, syömisestäni ja harrastamisestani. Kun huolehdin itsestäni ja olen elinvoimaisempi voi jopa käydä niin, että suoriudun työtehtävistäni nopeammin.

Hintsan mukaan energian käyttöä arvioitaessa ei kannata miettiä, paljonko käyttää aikaa kuhunkin osa-alueeseen, vaan paljonko käyttää energiaa niihin. Moni käyttää työhönsä vielä enemmän energiaa kuin aikaa. Työt seuraavat kotiin ja on vaikea olla läsnä läheisille.  Parhaimmillaan asia oli toisin päin eli myös työnteosta sekä läheisten kanssa olemisesta ja omasta ajasta saisi energiaa sen sijaan että kaikki kuluttaa sitä.

Hintsalla on myös ohje kiireisiin aikoihin ja miten niistä voi selvitä. Se on energiavarastojen kartuttaminen vaikeita aikoja varten. Kaikille meille koittaa hetkiä, jolloin ei saa tarpeeksi unta, ei pääse liikkumaan ja deadlinet ovat lähellä. Se kenellä on eniten energiaa, pärjää.

 

 

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close