Tampere
29 Mar, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Hallitse rahaa, älä anna sen hallita sinua



Kirjoittanut: Mui Hong - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Kim Kiyosaki on menestynyt sijoittaja ja liikenainen, jolla on miljoonien arvosta kiinteistökohteita ja muita sijoituksia. Hänestä tuli taloudellisesti riippumaton ja hän vetäytyi työelämästä 37-vuotiaana. Menestys miesten valtaamalla markkina-alueella ei ole mikään itsestään selvyys, kun vuosisatojen ajan on kuviteltu, että nainen ja sijoittaminen eivät voi kuulua yhteen. Uskotaan, että vain miehet osaavat käsitellä rahaa, ja siten sijoittaa menestyksekkäästi.

Kiyosaki haluaa rikkoa tämän harhakäsityksen ja kirjoitti sijoittamista käsittelevän kirjan, joka on tarkoitettu nimenomaan kaikille naisille, jotka eivät halua olla taloudellisesti riippuvaisia miehestään, työnantajastaan tai yhteiskunnasta. Kirjan oppeja voi soveltaa kaikissa tilanteissa, mutta alkuun on tehtävä selväksi, että suomalaiset naiset ovat sen verran itsenäisiä, ettei heitä voida verrata amerikkalaisiin kanssasisariin, jotka ovat paljon riippuvaisempia toisesta osapuolesta. Amerikassa miehet ottavat vastuun talousasioista, jolloin avioeron jälkeen naiset ovat suuressa talousahdingossa, koska eivät hallitse omaa talouttaan. Vaikka kirjan kirjoittamisesta on aikaa, niin näen aiheen ajankohtaisuuden. Kirjassaan Kiyosaki antaa hyviä neuvoja, miten välttää sudenloukut ja taloudellinen ahdinko. Hän myös tekee selväksi, että kuka tahansa nainen voi menestyä sijoittajana ja saavuttaa taloudellisesti vapaan aseman, kunhan ensin omaksuu sijoittamisen periaatteet.

’’Ihmiset määrittelevät taloudellisen riippumattomuuden eri tavoin. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää vastausta.’’ Jollekin riittää, että on korkeapalkkainen työ, jolla elättää perheensä, toiselle se tarkoittaa miljoonaperintöä, kun taas monille se merkitsee vuosien työskentelemistä samassa yrityksessä, kunnes 65-vuotiaana jäävät eläkkeelle. Sitten on niitä, jotka säästävät ison summan, jonka varassa elävät vuosikymmeniksi eteenpäin. Mitä taloudellinen riippumattomuus merkitsee sinulle? Kim Kiyosakin käyttämä kaava taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseksi on tällainen:

 

’’Minä ostan ja luon omaisuutta, joka synnyttää kassavirtaa.

Omaisuudesta saatava kassavirta maksaa elinkustannukseni.

Minä olen taloudellisesti riippumaton, kun omaisuudesta saatava kuukausittainen kassavirta on samansuuruinen tai suurempi kuin kuukausittaiset elinkustannukseni.

Olen taloudellisesti vapaa, koska omaisuuteni synnyttää kassavirtaa ja työskentelee näin puolestani. Minun ei enää tarvitse tehdä työtä ansaitakseni rahaa.’’

 

Rahalla ei voi ostaa onnea, mutta sillä on kuitenkin suuri merkitys elämässämme, koska raha vaikuttaa kaikkeen, mikä on meille tärkeää; terveyteen, koulutukseen ja elämänlaatuun. Raha antaa turvaa ja luo uusia mahdollisuuksia sekä vapauttaa meidät taloudellisesti, kuten esimerkiksi työpaikan tai velan tai jopa huonon parisuhteen kahleista.

Minulle taloudellinen riippumattomuus merkitsee vapautta työelämän ja henkilökohtaisen elämän välillä, vähemmän rahasta murehtimista ja enemmän itsensä toteuttamisen mahdollisuuksia. Raha ei ole minulle kaikki kaikessa, mutta en kuitenkaan halua, että raha ohjaa tekemistäni. Enkä halua elää jatkuvan rahapaineen alla, ja sitten valittaa ettei raha jää enää muuhun pakollisten menojen jälkeen. Me kaikki olemme olleet joskus tilanteessa jolloin rahaa pitää laskea sentilleen eikä siinä ole mitään pahaa, mutta jatkuva rahanpuute syö voimaa ja mielikuvitusta. Meillä jokaisella on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäämme kuten myös kukkaromme paksuuteen.

Minä tykkään tehdä töitä, mutta kyllähän se kuulostaa kerrassaan uskomattomalta ajatukselta, että kykenet jäämään kokonaan työelämästä pois, kun samalla kassavirran kautta sitä raha tulvii ikkunasta ja ovesta sisään. Ajatus houkuttelee meitä monia, ja valehtelematta haluan itsekin olla tavalla tai toisella taloudellisesti vapaa, mutta mikä estää meitä tekemästä niin?

 ’’Minulla ei ole aikaa’’ lienee olevan suosituin vastalause, kun sijoittamisesta puhutaan. Se on Kiyosakin mielestä myös suosituin tekosyy siihen, miksi naiset eivät lähde sijoittajiksi. Olen itsekin syyllistynyt samaiseen tekosyyhyn, kun pitää mennä tunniksi kuntosalille tai en voi lähteä tapaamaan pitkäaikaista kaveriani, koska aika on vaan niin kortilla. Enkä voi lähteä kahville, koska pitää kirjoittaa esseitä, jotta välttyisi 1000 euron sakolta.

Kiyosaki tähdensi hyvin, että meidän on ensin tehtävä taloudellinen riippumattomuus tärkeäksi asiaksi, sillä tärkeille asioille löytyy aina aikaa kiireisenkin kalenterin keskeltä. Jos tänään lääkäri sanoo sinulle, että kuolet puolen vuoden päästä mikäli et liiku, niin kuulemasi jälkeen taatusti huolehdit hyvinvoinnistasi ja liikut säännöllisesti, koska koet asian tärkeäksi. Sama pätee sijoittamiseen ja ihmissuhteisiin. Meidän on laitettava ne tärkeysjärjestykseen ja sillä tavalla löydämme niille myös arvokasta aikaamme.

’’En tiedä sijoittamisesta mitään’’. Naiset eivät helposti lähde sijoittamaan, koska tietämättömyys jarruttaa heidän osallistumastaan sijoitustoimintaan. Kukaan ei ole syntynyt sijoitusguruksi vaan sellaiseksi tullaan mutkien sekä kokemusten kautta. Minähän en tiedä paljon sijoittamisesta, mutta olen valmis oppimaan ja osallistumaan erilaisiin seminaareihin, sillä Kiyosakin mukaan 90 prosenttia menestyksestä on sitä, että ilmaantuu paikalle. Kiyosaki valoi minuun uskoa, että sijoittaminen voi olla hauskaa, kun sen vaan oivaltaa.

’’En ole tarpeeksi älykäs’’ on este sijoitustoiminnan aloittamiselle. Syy piilee siinä, että sijoitusasiantuntijat saattavat puhua seminaareissa omaa kieltään, jota tavallisten ihmisten on vaikea ymmärtää, joten luonnollisesti jotkut turhautuvat ja luovuttavat jo alkuvaiheessa. Koen olevani hidasälyinen ja välillä tunnen jääväni toisista jälkeen, kun reaktiokykyni on suunnattoman hidastempoinen. Sijoittaminenhan kuulostaa hidasälyiselle utopistiselta saarnalta, joten parempi jättää älykkäämmälle. Mutta onneksi älykkääksi voi tulla ja nopeastikin, esimerkiksi lukemalla alan kirjallisuutta ja sanomalehtiä, seuraamalla talousuutisia, osallistumalla aktiivisesti seminaareihin ja tapahtumiin. Sijoituskerhot ovat mainioita paikkoja. Siellä voi jutella muiden sijoittajien kanssa ja jo kokemusta omaavat sijoittajat ovat aina valmiita auttamaan.

Ennen sijoitustoiminnan aloittamista on laadittava suunnitelma. Ensin on löydettävä henkilökohtainen syy taloudelliseen riippumattomuuteen. Sen jälkeen on kartoitettava nykyhetki eli millainen sinun tämänhetkinen taloustilanteesi on, paljonko sinulla on tuloja ja menoja. Päämäärään pääsemiseen on aina tiedettävä nykyinen sijainti. Varakkuuden kartoittamisen jälkeen on määriteltävä tavoite eli mihin haluat päästä ja miten se onnistuu. Menestys ei tule hetkessä, sillä sijoittaminen on prosessi, joka vaatii jatkuvaa opiskelua, perehtymistä, aikaa ja kärsivällisyyttä. Joten aloita opiskelu jo tänään ja pidä hauskaa!

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close