Tampere
03 Dec, Sunday
-12° C

Proakatemian esseepankki

Hallitse aikaasiKirjoittanut: Arttu Asunta - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
TEDx
Tuntematon
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Hallitse aikaasi

Heräsin todellisuuteen 9.10.2019. Opiskelua korkeakoulussa oli takana hieman yli vuosi ja mitä siitä oli jäänyt käteen? Oli äärimmäisen vaikea keksiä konkreettisia asioita, joita voi sanoa oppineensa viimeisen vuoden aikana. Miksi? Ajanhallintani oli kuralla, jo pidemmän aikaa. Aika oli kortilla jokaiselta suunnalta, eikä oppiminen ollut käytännössä mahdollista, vaikka tunnit ja esseepisteet olivatkin kunnossa. Tämän tajuttuani muodostui ahdistus. Mihin olin käyttänyt aikani? Mitä osaisin, jos olisin käyttänyt aikani tehokkaammin, oikeisiin, tärkeisiin asioihin? Tämän aion selvittää seuraavan reilun kahden vuoden aikana.

Kuten liike-elämässä usein kuulee, ajoitus ratkaisee. Oli kyseessä sitten uusi tuote, idea tai markkinarako uudelle konseptille, ajoitus ratkaisee. Onko järkevää tuoda markkinoille mullistava uusi aurinkovoide sydäntalvella, vai kevään kynnyksellä? Omalla kohdallani todellisuuteen heräämisen ajoitus ratkaisi. Vähensin huomattavasti työtaakkaani koulun ulkopuolella, suostuin kaikkia periaatteitani vastaan ottamaan opintolainan ja Helsinki-Vantaan kokoinen kivi putosi harteiltani. Se henkinen taakka, joka poistui, oli käsittämätön. Taloudellinen ja ajallinen mielenrauha ovat itselleni suurimmat tekijät hyvinvointiin. Mitä yrittäjyyteen tulee, kulkevat aika ja raha melko tiiviisti käsikädessä. Tällä koulutuslinjalla puhutaan usein hyvinvoinnista ja sen merkityksestä. Olen vihdoin päässyt käsiksi omaan hyvinvointiini ja tajunnut, mitä se oikeasti tarkoittaa. Hyvinvoinnin tunnusmerkkejä voivat olla tyytyväisyys elämään ja työhön: vaikka asiat eivät olisikaan täydellisesti, on silti pääsääntöisesti hyvä olla. Aktiivisuus: jaksaa tehdä muutakin kuin sen, mikä on pakko. Myönteinen perusasenne: suhtautuu asioihin avoimesti ja kiinnostuneesti. Kyky sietää kohtuullisessa määrin epävarmuutta ja vastoinkäymisiä. Itsensä hyväksyminen puutteineen ja vahvuuksineen. Näiden kohdalla on ollut hankaluuksia, mutta nyt on aika lähteä muuttamaan asioita.

Aikaa ei saa mistään lisää, mutta mikä ajassa on hienoa, on sen joustavuus. Ajankulu on vakio, se ei kasva, se ei vähene. Ainoa, mikä aikaan vaikuttaa, ovat omat päätökset, mitä priorisoit elämässä. Minä priorisoin työn ja koulun kaiken muun edelle. Uni, ystävät, parisuhde ja oma vapaa-aika jäivät taka-alalle, mikä aiheutti ahdistusta ja jaksamattomuutta. Jos minulta kysyttiin, voisitko tehdä asian x, joka vaati aikaani, vastaukseni oli aina sama: ”ei minulla ole aikaa.” Vastauksen olisi pitänyt olla muodossa: ”minä en järjestä asialle x aikaa, koska se ei ole minun prioriteettini.” Priorisoin työt ja koulussa pärjäämisen kaiken muun edelle. Aika on valinta. Oma hyvinvointi vaatii aikaa, jota en priorisoinut lainkaan. Rory Vaden totesi TEDx puheessaan, että ajanhallintaa ei ole olemassa, on vain itsensä johtamista.

Tein Headstedin yksinkertaisen henkisen hyvinvoinnin testin verkossa edellä mainitun tilanteeni pohjalta ja tulokseni olivat seuraavanlaiset.

Vaikka testi oli hyvin yksinkertainen, sen tulokset ovat hyvin helposti samaistuttavissa. Testin tulokset kuvailevat varsin mallikkaasti tilannetta, jossa olin. Pohjiltani olin tyytyväinen elämään, mahtava opiskelupaikka, hyvä työ, parisuhde ja paljon ystäviä. Koulun ja ulkopuolisen työn yhdistäminen on ollut äärimmäisen kuormittavaa. Ajankäyttöni on ollut todella haastavaa, eikä jaksamista ole riittänyt asioihin, joihin sitä kuuluisi riittää. Akatemialla kuulee usein, että tänne tullaan parisuhteessa, mutta lähdetään sinkkuna. Mikäli tällaisella työmäärällä, mitä itse tein viimeisen vuoden, jatkaisi edelleen, liittyisin todennäköisesti samaiseen joukkoon. Stressi tarttuu, eikä se jatkuvasti parisuhteeseen liitettynä ole millään saralla toimiva yhtälö. Oman ajan, kumppanin ajan, työn ja opiskelun tasapainottelu on ollut vaakalaudalla jo pidemmän aikaa, eikä ihme. Tämän koulutuslinjan mahdollisuuksien tajuaminen oli yksi suurimpia oivalluksia, mitä olen saanut. Miksi tehdä töitä ja stressata omasta ajasta, kun ratkaisut ovat olleet koko ajan aivan nenän edessä. Rory Vaden mainitsi puheessaan, kuinka ihmiset yrittävät olla sanomatta ei. Mikä itselleni kolahti, oli seuraava lause: ”Mitä et tajua, on se, että sanot koko ajan johonkin ei. Koska joka kerta kun sanot johonkin kyllä, sanot samalla loputtomille asioille ja mahdollisuuksille ei.” Kieltäytyminen uusista projekteista ja joskus jopa avun tarjoamisesta voi kuulostaa itsekkäältä, mutta todellisuudessa se kielii siitä, että pidät aikaasi arvokkaampana jossain muualla. Menestys vaatii niin kieltäytymistä kuin uhrautumista. Valitsin kieltäytyä suuresta työmäärästä, jotta voin ja jaksan keskittyä itselleni oikeasti tärkeisiin asioihin.

Sosiaalinen jaksaminen. Olen perusluonteeltani hyvin avoin, sosiaalinen ja positiivinen. Sosiaalinen kanssakäyminen, etenkin opiskelussa, on yksi avainasemassa oleva tekijä, jos haluaa tiimiyrityksen toimivan niin kuin sen kuuluisi. Olen antanut panokseni opiskeluun joka päivä, hyvällä meiningillä ja asenteella. Silläkin on kuitenkin rajansa. Panostus tiimin toimintaan syö panostani jostain muualta. Parisuhteesta, ystävien kanssa olemisesta ja työpaikalla. Tämän olen huomannut moneen otteeseen, kuitenkaan tarttumatta todelliseen ongelmaan, aikani priorisointiin.

Uni on yksi perustarpeista ja äärimmäisen tärkeä sellainen. Olen jatkuvasti karsinut unestani, sillä jostain se aika on kaivettava opiskeluun ja sosiaalisiin suhteisiin myös koulun ulkopuolelta. Unirytmini oli olematon, enkä nähnyt sen tarpeellisuutta, kunhan omat hommat ja tehtävät tuli tehtyä. Uni oli helpoin karsia, sillä eihän se ole pakollista. Vähemmälläkin pärjää, ajattelin. Pärjääminen olikin se ongelmani ydin ja juuri. Pärjääminen. Pinnalla pysyttely. Koko kevään pysyttelin pinnalla, pärjäsin. Vain ne hommat, mitkä piti tehdä tuntien ja esseiden kasaan saamiseksi, ei mitään muuta. Pärjäsin, vaan en saanut mitään irti.

Näen elämäni merkitysellisenä ja toiveikkaana. Olen aivan uudella energialla liikkeellä päivittäin, ja valmis käyttämään aikani oikeisiin asioihin, tehokkaasti ja hyödyllisesti. Minut valittiin vastikään projektipäälliköksi uuteen projektiimme ja koen nyt olevani valmis haasteeseen, mitä en totisesti ennen ollut. Odotan tulevaa enemmän kuin mitään ja se motivoi minua eteenpäin.

Koko akatemia aikana olen kasvanut tähän saakka lähinnä henkisesti. Se, että ”en ole oppinut mitään konkreettista” tarkoittaa lähinnä teoriapainotteista substanssiosaamista. Henkisen pääoman kasvu on ollut valtaisaa, enkä vaihtaisi siitä sekuntiakaan pois. Omien haaveiden, tavoitteiden ja osaamisen todellinen potentiaali on noussut toden teolla esille, enkä aio siitä enää koskaan perääntyä. Vaalikaa aikaa, käyttäkää sitä asioihin, jotka ovat oikeasti teille tärkeitä. Työtä kerkeää tekemään myöhemminkin, nyt on aika alkaa oppimaan, oikeasti.

LÄHTEET: https://headsted.fi/hyvinvointi/henkinen-kuntotesti/
https://www.hailuoto.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/oma-hyvinvointi/henkinen-hyvinvointi/
Laura Vanderkam TEDx – How to gain control of your freetime https://www.youtube.com/watch?v=n3kNlFMXslo
Rory Vaden TEDx – How to multiply your time https://www.youtube.com/watch?v=y2X7c9TUQJ8
This is how successful people manage their time https://www.youtube.com/watch?v=-Qy2vist-XQ

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close