Tampere
26 Jan, Tuesday
0° C

Proakatemian esseepankki

Good night, sleep tight, don´t let the bedbugs biteKirjoittanut: Mikko Mäki - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
The Sleep Revolution
Arianna Huffington
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

”Oon vähän pihalla ja väsyny tänää, ku nukuin nii huonosti”. Tuolla lauseella lähtee käyntiin monen henkilön osalta meidän tiimimme pajat. Ja ylipäätään. Väsymys, uupumus ja jaksamisen puute on aivan liian usein aiheina, kun ihmiset nykyaikana avaa suunsa. Toki kauheasti en osaa sanoa, mistä männävuosina on valitettu. Ongelma ei missään nimessä ole vain Wauren sisällä. Vietän aikaa missä tahansa, olen ystävien, pelikavereiden, veljen tai kenen kanssa tahansa, kuulen joltain valitusta siitä, että nukkuu nykyään huonosti ja sen seurauksena valittaa väsymystä joka päivä. Suoraan sanottuna se v*tuttaa!!! Asialle voi tehdäkin jotain. Tässä esseessä aionkin kertoa, miten itse olen univammaisuuteni kuntouttanut ja opetan myös teille, miten nukutaan. Ja jotta kenenkään ei tarvitse uskoa minua, olen ottanut lähteeksi Huffington Postin perustajan, maailman vaikutusvaltaisimpiin ja vaikuttavimpiin naisiin kuuluvan Arianna Huffingtonin sepustuksen unesta – Sleep Revolution.

Nyt kuin joululomakin alkaa, on aikaa ja mahdollisuus korjata tilanne unen kanssa. Korona antaa vielä tuen tämän asian korjaamiseen, koska viikonloppuisinkin on vaikeampi keksiä tekemistä rikkoakseen laadukkaat unirytmit baarien rajoitettujen aukiolojen vuoksi. Itse olen ollut jo pitkään kiinnostunut unesta, jonka tuloksena olen paljon opiskellut unta muun muassa kirjoista. Ja podcasteista, jotka ovat ehdoton suosikkituotteeni. Dataa omasta unestani tulee tammikuussa täyteen kolme vuotta käytännössä jokaiselta yöltä, muutamaa hajayötä lukuun ottamatta, jolloin mittari on ranteesta jäänyt syystä tai toisesta pois.

Uneen satsaaminen on ehdottomasti elämäni parhaita päätöksiä. Luettuani Arianna Huffingtonin Sleep Revolution -kirjan, jäin uneen koukkuun. En niinkään itse nukkumisen suorittamiseen, vaan kaikkeen mitä laadukkaaseen uneen liittyy. Aivojen, luovuuden, lihasten, yleiskunnon, jaksamisen, kaiken kehittymisen peruskulmakiviä on laadukas uni.

Itse aikoinaan aloitin uneen panostamisen siitä, että halusin oppia tavat tehostaa luovuuttani, hyvinvointiani sekä stressin- ja teknologian hallintaani. Päätin itselleni selkeän unirytmin ja loin ilta- ja aamurutiineja. Käytin työkaluina omaa itseäni ja Arianna Huffingtonin podcastia Thrive 5:ä. Kyseisessä podcastissa oli nimittäin vieraina omia idoleitani, kuten kaikista ykkönen Jennifer Aniston. Luettuani Sleep Revolutionin ajattelin hyvin samalla tavalla unesta kuin podcastissa Aniston puhui. Päätinkin tämän pohjalta alkaa luomaan rutiineja Anistonia kopioimalla ja niitä minun tyylisiksi muokkaamalla.

Unirytmi:

Sunnuntai-illasta perjantaiaamuun: 22:00-06:00.

Perjantai-illasta sunnuntaiaamuun: >00:00-> 9 tuntia.

Tuollaisella rytmillä toimin. Aluksi oli vaikeuksia nukahtaa suorilta kello 22:00. Herätys toki onnistui 06:00, mutta silloin väsytti. En saanut aina kahdeksaa tuntia unta. Päätin itsekin kokeilla Sleep Revolutionin mikroaskeleita kohti parempaa unta. Oli aika oppia hallitsemaan omaa teknologian käyttöä. Aloitin jättämällä puhelimen pois makuuhuoneesta. Laitoin sen sivuun jo 21:00, jonka jälkeen pesin hampaat ja menin sänkyyn. Sängyssä vielä luin kirjaa tai lehteä, joskus jopa ratkoin ristikoita tai sudokuja. Kirjoitan vielä ennen nukkumaan menoa vihkoon kiitollisuuden tunteita kuluneelta päivältä. Se saa ajatukset hyvälle tuulelle. Läppärit ja televisio niin ikään pois päältä. Sinistä valoa, joka puhelimen, läppärin ja television näytöltä silmiin tulee, ei kuulu enää tuohon vaiheeseen iltaa, jos tunnin päästä pitäisi olla unessa. Silmäni väsyy noin puolessa tunnissa. Enää ei ollut ongelmaa nukahtaa. Uni tuntui hyvältä, mutta vieläkin jotain uupui. Halusin kehittyä nukkumisessa vielä. Miten saan itseni täydellisesti kytkettyä offline-tilaan yöksi? Yö on minun hetkeni olla kytkettynä pois maailmasta.

Seuraavana steppinä kuvioihin tuli aamurutiinit ja unen mittaaminen. Myös Jennifer Anistonilta kopioin laittamalla puhelimesta ilmoitukset pois päältä sovelluksista kuten sähköposti, sosiaaliset mediat, uutisapplikaatiot ja muut niin sanotut turhanpäiväiset. Jos jotain todella tärkeää näissä tapahtuisi, ne kyllä malttaa aamuun asti. Eipähän pääse illalla/yöllä FOMO-tunnetta tulemaan.

Aamurutiinit

Itselleni aamurutiinit ovat tärkeitä. Jennifer Anistonkin sanoo kuuntelemassani podcastissa, että jos aamurutiinit jäävät tekemättä, ei päivä lähde käyntiin eikä mikään oikein tunnu hyvältä. Sen vuoksi juuri näitä rutiineita rakennetaankin. Pään sisäisten asioiden vuoksi. Kun teet aamulla asioita, joista uskot olevan hyötyä ja lataavan sinua, silloin ne yleensä myös niin tekevät. Aniston itse ensimmäisenä joka aamu katsoo puhelimen nopeasti läpi ja antaa koirilleen halaukset ja päästää ulos. Sitten hän katsoo ajan kanssa sähköpostit ja viestit, jonka jälkeen nousee sängystä ja herääminen alkaa. Meditointi on Anistonin omaa kivaa, jota jokaisen ihmisen tulisi aamulla heti ensimmäisenä tehdä itselleen. Kun ihminen tekee itselleen heti aamusta jotain, mistä oikeasti nauttii, silloin mieli on avoin uudelle ja positiivisuus syntyy heti herätessä. Tämänlaisesta rutiinista muodostuu todella tärkeä. Henkilökohtaisesti en itse saa itsestäni läheskään kaikkea irti jos en joka aamu saa kuunnella urheiluaiheisia podcasteja ja syödä rauhassa hyvää ja laadukasta aamupalaa.

Aamurutiini ei kuitenkaan saa läikkyä yli. Ystäväni, joka otti aivopesukirjallisuuden aivan liian kirjaimellisesti ja kopioi kaikilta idoleiltaan kaikki rutiinit. Aamuista loppui hänellä tunnit ja hän eli kaksi vuotta aivan yliväsyneenä. Ymmärtäähän sen, sillä aamuviideltä herätessään hän aloitti päivät meditoimalla, salitreenillä, aamupalalla ja lukuhetkellä. Tämän lisäksi tietysti myös kaikki välttämättömät aamutoimet kuten suihku, hampaiden pesu ja kauluspaidan silittäminen. Kun aamurutiineihin menee jo neljä tuntia ennen työpäivää, oli hän äärettömän väsynyt jo puolen päivän aikaan töissä. Nykyään hän naureskelee itselleen ja sille, miten hölmösti käyttäytyi. Pitäkää siis kuitenkin järki päässä. Liika on liikaa!

Mikon ohje hyviin yöuniin:

Lopeta valittaminen huonoista unista. Tee asialle jotain.

  1. Tarkastele, mikä on tuntimäärä, jonka tarvitset joka yö. Itselläni se on 8 tuntia (22:00-06:00). Nukkumalla tuon määrän, en osaa ajatella mahdollisen väsymyksen johtuvan yöunista, jolloin en pysty myöskään niitä syyttämään väsymyksestäni. Kun olen väsynyt, tiedän sen johtuvan jostain muusta kuin unesta.
  2. Sinisen valon poistaminen tuntia ennen nukkumaan menoa – tee siitä tapa. Luo myös aamulle jokin rutiini, jolloin teet itsellesi joka aamu jotain mistä aidosti nautit. Heräämisen ei tarvitse eikä kuulu olla raskasta ja ärsyttävää. Sänky toimii vain laturina sinulle. Iltaisin käytän lukemista tai ristikkolehtiä silmieni väsyttämiseen vain pöytälampun valaistessa. Aamuisin kuuntelen urheiluaiheisia podcasteja sekä syön herkullisen ja ravinnerikkaan aamupalan. Tämän ihmeellisempiä rutiineiden ei tarvitse olla. Kunhan niitä on.
  3. Mittaa unesi. Helpoin ja paras tapa on seurata unen laatua laadukkaalla aktiivisuusrannekkeella tai älykellolla. Esimerkiksi Polarin kellot ovat todella tarkkoja ja laadukkaita keräämään dataa unestasi.
  4. Hanki kunnon peitto ja tyyny. Itse olen muutamia vuosia sitten panostanut myös todella hyvään sänkyyn. Opiskelijoilta ymmärrän, ettei välttämättä oikeasti hyvään sänkyyn ole taloudellisesti mahdollisuutta, mutta tyynyn ja peiton päivittäminen toimii myös todella hyvin. Hyvä tyyny kestää hyvänä parikin vuotta niin, etteivät unet kärsi. Peittona suosittelen painopeittoa, jos ajatus siitä ei ahdista. Itse käytän 9kg painopeittoa.

 

Tärkeintä on toisto. Älä lipsu lainkaan näistä rytmeistä. Helpommin sanottu kuin tehty. Ihmisen itsekurin selkäranka on suurella osalla ihmisistä aivan iilimadon selkärangan vahvuisia ja lipsahduksia tapahtuu. Kuitenkin tässä asiassa itsekurin täytyy aluksi löytyä. Myöhemmin se ei enää sitä vaadi, sillä mielesi ei enää tee muuta kuin pysyä rytmissä. Suunnittele siis päiväsi niin, ettet myöhästy uniltasi. Esimerkiksi itse en 20:00 jälkeen arki-iltaisin enää urheilua harrasta, sillä muuten en pystyisi 22:00 nukahtamaan. Tämä on kaikilla yksilöllistä, että kuinka pitkään esimerkiksi liikunnan jälkeinen rauhoittuminen ottaa aikaa.

Suosittelen kokeilemaan. Ja lukemaan Arianna Huffingtonin Sleep Revolution -kirjan. Se auttaa varmasti vielä enemmän löytää juuri sinulle oikeanlaiset työkalut nukkumiseen ja loistavan vireystilan löytämiseen.

Hyvää yötä ja joulua kaikille!

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close