Tampere
19 Apr, Friday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Goal Mapping-menetelmä



Kirjoittanut: Mui Hong - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

En tiedä millaisessa laatikossa olen viime vuosina asunut, sillä en ole koskaan aikaisemmin kuullut tavoitekartasta eli Goal mapping- menetelmästä. Goal Mapping-tavoitekarttamenetelmä on ollut olemassa jo yli 20 vuotta, mutta elämääni se tuli vajaa kuukausi sitten. Goal mapping voi vaikuttaa ensisilmäyksen perusteella lasten jutulta, syvemmin tutustuttuani se paljastuukin hauskaksi ja luovaksi tavoitteidenasettamisjärjestelmäksi. Visualisoimalla tulevaisuutesi voit lopulta saada kaiken haluamasi Goal Mapping-menetelmän avulla.

 

Goal Mapping voi tuoda iloa jokaisen elämään, sillä tämä erikoinen tavoitteidenasettamismenetelmä on jo auttanut miljoonia ihmisiä asettamaan ja saavuttamaan tavoitteitaan. Brian Maynen Goal Mapping kirja ei ainoastaan keskity tavoitteiden luomiseen ja niiden saavuttamiseen vaan saat siitä myös käytännön vinkkejä positiiviseen ajatteluun sekä itsensä kehittämiseen.

 

Valjasta aivosi kokonaisvaltaisesti

 

Positiivinen ajattelu on Goal Mapping-menetelmän perusta.  Positiivinen ajattelu vaikuttaa meidän itsetuntoomme, ihmissuhteisiimme ja terveyteemme. Kun ajattelemme positiivisesti se vapauttaa mielemme, jolloin saamme aikaiseksi tietoa ja ratkaisua. Kielteinen ajattelu rajoittaa ajatuksemme virtaamasta vapaasti, jolloin näemme vain ongelmia ja syitä luovuttaa kokonaan. Minä pystyn-ajatuksella annamme alitajunnallemme käskyn toimia haluttujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Alitajunta on tärkeä osa tavoitekarttamenetelmässä, sillä alitajunta ohjaa 90-prosenttisesti kaikkia tekemistämme kaikilla elämänalueillamme ja päivittäisissä toimissamme.

 ’’Jokainen ajatus on alitajunnalle tavoite tai käsky, jota se tottelee. Ajatuksista, jotka toistuvat useimmin ja ovat yhteydessä voimakkaampiin tunteisiin, tulee hallitsevia ajatuksia ja ensisijaisia käskyjä, joita alitajunta tottelee.’’

 

Vasemman aivopuoliskomme ajattelee sanoin ja on täten hallitsevampi puoli, koska meitä on opetettu ajattelemaan niin.

Perinteisessä tavoitteidenasettamismenetelmässä käytämme ainoastaan vasemman aivopuoliskon loogisia toimintoja, koska keskitymme sanoihin kuten tavoitteiden listaamiseen ja loputtomaan toistoon. Tämä menetelmä toimii jollain ihmisillä, mutta muuten se on varsin tehoton, koska vasemmassa aivopuoliskossa on alitajuntaan rajoitettu pääsy. Tästä johtuen suurin osa ihmisistä luovuttaa jo kauan ennen kuin alitajunta on ottanut vastaan uuden käskyn.

’’Vasemman, logiikalla varustetun aivopuoliskomme ansiosta pystymme tunnistamaan meille parhaan polun ja strategian visiomme toteuttamiseksi sekä tärkeimmät sitä kohti johtavat askeleet.’’

 

Nykyään tiedetään, että oikea aivopuoliskomme on suoraan yhteydessä alitajuntaan. Goal Mapping -menetelmässä aktivoidaan sekä vasemman että oikean aivopuoliskoja käyttämällä sanoja ja kuvia. Yhdistelemällä sanoja ja kuvia aktivoimme aivot kokonaisvaltaisesti muodostaen tehokkaan yhteyden alitajuntaan. Kaikki tietoisesti halutut tavoitteet iskostavat syvään alitajuntaamme, ja näin ollen alitajuntamme alkaa käskystä toimimaan tavoitteiden saavuttamiseksi. Oikea aivopuoliskomme ajattelee kuvin eli se tukee visuaalisuutta ja tunteita. Tunteet ovat tärkeitä, koska se vaikuttaa motivaatioon ja visuaalisuus auttaa meitä oppimaan tehokkaammin. Niin kuin sanotaan, yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

’’Oikean, mielikuvituksella varustetun aivopuoliskomme ansiosta pystymme suuntaamaan katseemme eteenpäin, visualisoimaan tulevaisuutemme ja tunnustelemaan miltä se mahtaisi tuntua.’’

 

 Tavoitekartan luominen

 

Tavoitekartan luomiseksi etsi rauhallinen paikka, missä voit keskittyä ajatuksiisi ja siihen mitä haluat. Suosituksen mukaan tähän kannattaa uhrata vähintään yksi tunti. Tavoitekarttapohjia on kaksi. Kirjoita vasemman aivopuoliskon pohjalle tavoitteet, joita haluat saavuttaa. Muuta tämän jälkeen tavoitteet kuviksi oikean aivopuoliskon karttapohjalle.

 

Goal Mapping-tavoitekarttamenetelmän seitsemän askelta

 

  1. Unelmoi.              Mitä haluat?
  2. Järjestä.               Mikä tavoite on tärkein?
  3. Piirrä.                   Miltä se näyttää?
  4. Miksi?                    Miksi haluan sitä?
  5. Milloin?                Milloin haluan sen?
  6. Miten?                   Miten saavutan sen?
  7. Kuka?                    Kenen apua tarvitsen?

 

Goal Mapping rituaalit

 

Jotta Goal Mapping-tavoitekartasta saadaan maksimaalinen teho niin valmiit pohjat/piirustukset kannattaa laittaa paikkaan, josta näet sen heti ensimmäisenä aamusta ja viimeisenä illasta. Uskotaan, että ihminen on tehokkaammillaan, kun hän tiedostaa omat tarkoituksensa. Sitoutuminen tavoitteiden saavuttamiseen on ehdottoman tärkeä, sillä ilman sitoutumista sinun unelmistasi ei tule totta.Eli lyhyesti kiteytettynä:

’’Näe se, sano se ja tunne se’’.

 

Käytäntöön

 Goal Mapping on auttanut maailmanlaajuisesti yli seitsemän miljoonaa ihmistä. Suuret liikeyritykset kuten Microsoft, Siemens, koulut ja jopa maailmanluokan urheilijat käyttävät tätä tavoitteidenasettamismenetelmää, ja ovat vakuuttuneet sen todellisesta voimasta.

Tykkään kokeilla uusia asioita, joten pidin Goal Mapping-menetelmästä pajan. Pajassa Kajolaiset asettivat itselleen puolen vuoden tavoitteita, kirjoittivat ne ylös ja piirsivät tavoitteet kuviksi. Vuorotellen jokainen kertoi omat tavoitteensa. Lopuksi sovittiin, että puolen vuoden päästä pidetään Goal Mapping- tilannekatsaus. Silloin selviää, onko asetetut tavoitteet toteutuneet ja onko Goal Mapping niin tehokas kuin väitetään vai annammeko sille potkut.

Kommentoi