Tampere
27 Jan, Friday
-5° C

Proakatemian esseepankki

From Idea to Action: The Art of Writing a Business PlanKirjoittanut: Kirill Sultanshin - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
From Idea to Action: The Art of Writing a Business Plan
Kashyap Pandya
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

From Idea to Action: The Art of Writing a Business Plan

 

Tässä kirjoitelmassa haluaisin valaista liiketoiminnan kiihdytystä ja kehittämistä alkuvaiheessa. Esseen pohjana on kirja ” From Idea to Action: The Art of Writing a Business Plan”, josta olen poiminut inspiraatiota sekä motivaatiota tehdä ensimmäiset askeleet liiketoiminnan pyörittämiseen Korona kriisin aikana.

Team is more than the sum of its parts

On tehty paljon tutkimuksia, että tiimityö tarkoittaa huomattavasti enemmän kuin koko sen tiimin henkilöiden yhteen laskettu älykkyysosamäärä. Esimerkkinä voi tässä yhteydessä toimia Jim Collinsin ”Hyvästä paras”, jossa panostetaan tiiviin tiimityöhön. Yhtenä päivänä pajan aikana meidän tiimissämme ”Hurma” on alkanut aivoriihisessio, jossa pohdittiin minkälaista liiketoimintaa on mahdollista tehdä karanteenin aikana. Aivoriihen aikana tulivat aika erikoisia sekä tosi vaikeasti toteuttavia ideoita ja aloimme tiiminä miettimään, mitä ihmiset erityisesti kaipaavat karanteenin aikana. Pitkän pohdinnan jälkeen tulimme siihen päätökseen, että elämystä sekä päivän piristäviä kokemuksia. Lisäksi tehtiin sellainen huomautus, että Suomessa on lakkautettu irtokarkkien myynti hygieenisistä syistä. Aloimme jalostamaan tätä ideaa. Jos irtokarkkeja on joka lähikaupassa, se tarkoittaa sitä, että niille on kova kysyntä ja ihmiset tykkäävät tosi paljon niistä. Nyt karkkinautintaa on riistetty ihmisiltä, ja meille syntyi mahdollisuus korvata sitä meidän uudella ja ainutlaatuisella palvelulla. ”Mitä jos kuskattais karkkeja kotioveille?” – tämä idea houkutti meitä, sillä se on helposti toteuttavissa ja ei vaadi erityisvalmistelua. Sen jälkeen minulle tuli yhtäkkiä ajatus drone-toimituksesta. Vaikka idea kuulosti ensisilmäykseltä oudolta, en epäröinyt ja kerroin sen tiimille. Tiimi otti idea hyvin vastaan ja siitä syntyi keskustelu. Päätimme, että järjestetään projektisolu, jossa käydään läpi karkkien toimitus prosessia ja määritellään roolitusta. Siinä kohtaa karvitsimme pakkaajia, sosiaalisten medioiden ylläpitäjiä, it-tukia, kuljettajia ja niin edelleen.

Omasta puolestani sytyin verkkokaupan perustamisesta, sillä se oli jo aika pitkään minulla mielessä, ja tämä oli täydellinen mahdollisuus kehittää uutta osaamista tuomalla hyötyä muille heti. Samana päivänä, kun oli aivoriihi niin päätinkin kysyä Googlelta, mikä on kaikesta kätevin tapa rakentaa toimivaa verkkokauppaalustaa. Google vastasi, että Shopify on hyvä työkalu siihen, ja aloin tutkimaan sitä alustaa lisää. Muutaman tunnin päästä minulla oli valmis runko nettisivustoon, jossa oli internetistä lainattuja kuvia sekä päästä heitettyjä hintalappuja. Tärkeintä on kuitenkin ollut se, että meillä oli jotain konkreettista esillä. Mielestäni suurin osa projekteista kaatuvat siksi, koska pilvilinnantasoiset bisnesideat sekä niihen liittyvät pohdinnat ovat jääneet vain ajatuksen tasolle eikä edes jotenkuten käytäntöön. Meidän tapauksessa meillä oli jo runko verkkokaupasta samana iltana ja tiimi näki potentiaalin yhä paremmin sitä kautta.

Hyvä osuma

Carccia tiimiin on osunut eritaustaisia ihmisiä, joilla on erilaisia osaamisia. Yksi tiimiläinen tykkää hemmotella karkeista, toinen osaa tuoda myytävää tekstiä, kolmannella on visuaalinen silmä brändin suunnitteluun.

Parin päivän päästä meille tulivat ensimmäisiä myyntiä. Joku päätti ostaa meidän tuntemattomasta nettikaupastamme karkkia! Se oli iso ponnahduslauta meille kaikille ja visio karkkien myynnistä kirkastui yhä paremmin. Teimme ensimmäisiä kuljetuksia kotioville ja saimme yllättäen tosi hyvää palautetta palvelustamme. Eli validaatio on mennyt asiakkaiden puolesta onnistuneesti! Minua kiehtoi ajatus liiketoiminnan laajentamisesta ja ”elämysaspektin” lisäämisestä. Tällä tavalla minä palasin taas drone-toimitus idean äärelle. Siinä kohtaa porukka oli niin innostunut perinteisestä karkkien toimituksesta, että drone-ajatus on jäänyt sivuun. Sen takia omatoimisesti aloin testaaman pakettien toimitusta dronella ja pian sain ensimmäiset prototyypit valmiiksi. Otin yhteyttä yhteen insinööriin, joka auttoi rakentamaan 3D tulostimella uudenlainen kiinnityssysteemi paketin pudotukselle.

Onnistunut launtsaus

Olemme testanneet sitä systeemiä viisi päivää, kunnes se on toiminut virheettömästi. Drone-toimituksen kautta tarkoituksena oli tuoda ”aha-elämystä” sen tilaajille sekä piristää lasten sekä heidän vanhempiansa tuomalla karkkia kirjaimellisesti taivaalta. Teimme hyvä markkinointisuunnitelman, jossa tarkoituksena oli vaikuttajien kautta levittää meidän palvelua. Saimme pari onnistunutta yhteistyötä joiden myötä tilauksia alkoivat satelemaan. Tässä kohtaa kun kirjoitan tätä lausetta, niin koko huomisen päivä on drone-toimituksen osalta tilattu täyteen. Nyt tarkoituksena olisi laajentaa meidän liiketoimintaa muihin kaupungeihin hyödyntäen muita tiimiyrittäjiä. Minulle henkilökohtaisesti se on kiehtova ajatus, jos minun idea jää elämään muissa Suomen kaupungeissa.

Minä tykkäsin luetusta kirjasta, sillä se auttoi minua hahmottamaan paremmin mitä on liiketoiminta sekä miksi tiimi-ideointi on yksi olennaisista aasoista.

 

Lähteet:

From Idea to Action: The Art of Writing a Business Plan 2016,

Publisher: White Falcon Publishing; 1 edition (2016), Language: English

Jim Collins From good to great,

Publisher: Harper Business; 1 edition (27 September 2011)

 

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close