Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

From day 1 to Final Camp – La Palma Volcano Island



Kirjoittanut: Antti Eloranta - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
How to build a goddamn empire
Ali Kriegsman
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

La Palma Volcano Island – From day 1 in Proakatemia to Final Camp

 

The idea is not to live forever but to create something that will – Andy Warhol

 

Ammattikorkeakoulututkinto, joka huipentuu 24-H näyttöön, sekä kansainvälisen liiketoiminnan / johtamisen projektiin ulkomailla. Arvopalkinto pienelle porukalle rohkeudesta avata kahvila keskellä koronaviiruksen aiheuttamaa globaalia pandemiaa ja talouskriisiä. Kustannustukien, sulkemiskorvausten, sekä muiden valtion tukien ja apujen hankkiminen opintojen välissä, yli 10-hengen työllistäminen sesongin aikana, useiden satojen tuhansien eurojen liikevaihto reilussa vuodessa, myyntipäivien hetkellinen ennätys, sekä erinomaiset arvosanat haasteista tiimin kanssa. Myös globaali pandemia tuli koettua etäyhteyksien kautta ja erilaisia haasteita tiimin kanssa on ollut kymmeniä, ellei satoja. Eniten oppia on kuitenkin tullut ”ongelmista” ja niistä on kasvettu tiiminä ja yksilöinä. Proakatemialla tiimit ovat erilaisissa vaiheissa aina, mutta matka on useilla hyvin saman tapainen. Suurin oppi, mikä näin Final Campillä, La Palman purkautuvalla tulivuorisaarella vapaaehtoistöissä tätä kirjoitellessani tulee mieleen on se, että jokainen meidän tiimimme jäsenistä on kasvanut aivan uskomattoman paljon matkan aikana. Tässä tapauksessa ja asiayhteydessä en puhu vain siitä, että on kasvanut iän tuoman kokemuksen tai kypsymisen johdosta, vaan siitä että jokaisen meistä dialogi, argumentointi ja tilannetaju ovat aivan uskomattomalla tasolla verrattuna lähtötilanteeseen. Monet ovat myös löytäneet / ymmärtäneet omat vahvuutensa ja heikkoutensa. 

 

 

Vaikka menestystä on tullut, se ei ole ollut paras tai tärkein asia. Matka on ollut haastava, rankka ja vaatinut paljon työtä. Yrittäjyyden ja opiskelun yhdistäminen ei sovi kaikille ja etenkin nuorena sen voi kokea kuormittavaksi, tai erittäin stressaavaksi. Yhdessä tekeminen on kuitenkin ollut parhaimpia asioita ja vaikeammatkin tilanteet on koettu yhdessä. 

 

 

Ali Kriegsman kirjassaan (How to build a goddamn empire) sanoo, että ei voi kertoa miten rakentaa menestystarina yrityksestä, tai mikä on ratkaiseva tekijä. Ali kuitenkin kertoo kirjassaan, millaisia vaikeuksia ja tunnetiloja hän ja useat muut kirjaan haastatellut yrittäjät ovat matkansa aikana kokeeneet. Kirjan havainnot vahvistavat, mitä matka Proakatemialla on opettanut. Pettymyksiä, voittoja, turhautumista, oikeastaan lähes kaikki kokemukset ovat verrattavissa keskenään, poikkeuksellisen tilanteesta tekee kuitenkin todellisen riskin vähäisyys, sillä kyseessä on koulu. Ali ja hänen haastattelemansa henkilöt ovat ottaneet todellisia riskejä päivätyönsä ohella tai lopettaneet kokonaan aiemman ammattinsa, elänyt kirjaimellisesti tyhjällä pankkitilillä ja miettinyt, että miten tästäkin ongelmasta selvitään. Proakatemia on realistinen simulaatio todellisesta yrittäjyydestä ja paikka jossa jokainen oppii kuuntelemaan ja keskustelemaan. Tulevaisuutta ja tulevaisuuden ammatteja ajatellen ei hyödyllisempiä taitoja voi oppia, sillä tiimityön merkityksellisyys ja ihmisten kohtaaminen korostuvat tulevaisuudessa (Tulevaisuuden tutkimukset / Valtioneuvosto / Ilkka Halavan seminaari)

 

 

Be with believers, dont let the h8ters get you down, learn to decipher critical feedback from ignorant garbage (Ali Kriegsman). Fake it till you make it, people will take your business only as seriously as you do (Ali Kriegsman). Edellä esitellyt vinkit ja sanonnat ovat toteutuneet akatemialla ja ovat kasvattaneet paljon alusta asti. Paljon alas ammuttuja ideoita, alas ammuttuja nimiehdotuksia, negatiivisten asioiden löytämistä väkisin, sekä muutenkin irrelevantteja asioita irrallaan kontekstistansa. Näiden asioiden kautta, on kuitenkin oppinut erottamaan positiivisen ja negatiivisen, sekä hyvän ja huonon kriittisen palautteen. Erinomainen esimerkki on aiemmassa reflektoivassa esseessä esitelty 24H-Case, jossa Anniina ja Essi antoivat positiivistä kriittistä palautetta oikealla tavalla ja oikeisiin asioihin. Irrelevantteihin muotoseikkoihin ei käytetty aikaa, vaan uskottiin että niihin keskittyminen vain mitigoi suoritusta. Oma liiketoiminta tulee myös ottaa tosissaan, jotta se voi onnistua. Voisi ajatella, että jos et itse usko omaan työhösi ja tekemiseesi, ei kukaan muukaan usko.

 

 

Kaiken edellämainitun allekirjoittaa tämän hetkinen loppuhuipennus kanarialla, La Palman tulivuorisaarella ja Teneriffalla. Jälkimmäisellä saarella toimii tukikohtamme ja loman osuus vietetään täällä. La Palmalla työskennellään vapaaehtoisina auttamassa tulivuoren ja laavan aiheuttamia ongelmia kohdanneita paikallisia. Yhteistyö useiden organisaatioiden kanssa ja viestintä, sekä tiedottaminen ovat onnistuneet, koska meillä on ollut oikea yrittäjämainen asenne tekemiseen ja kaikki haasteet on myös täällä kohdattu tiiminä. Vähättelemättä tiimimme ulkopuolista vahvistusta Jamietä, jonka suhteet La Palmalle ovat olleet avainasemassa koko projektin onnistumiseen. Väsymystä on ollut, mutta sitäkin hauskempaa. Tässä vaiheessa tiimin jäsenet tuntevat toisensa erinomaisesti ja sen voi huomata illallisen yhteydessä käydyistä syvistä ja fiksuista keskusteluista, tai siitä, että vitsit ja huumori ovat huonontuneet matkan aikana. Kiitos reissusta Hamie, Beckham from Wish, Rawicii, Lode, rockenroll, Fabio, Arturo, Latinodancer, theboatgirl, ruotsin miljonääriäiti, El masterchef, sekä kiitos 3,5v matkasta Ems, Essi, carolinareaper, guccimama.

 

 

Kiitos

Kommentit
  • Hanna Saraketo

    Kolmen ja puolen vuoden tiivistäminen, Final Camp -matkan ollessa vielä kesken, ei ole helppoa. Tässä esseessä kuitenkin yhdistyvät isot isoilta kuullut viisaudet ja niiden huomaaminen käytännössä. Melkoista, sanoisi Sotku, ja niin sanon minäkin. Parasta tietysti on, että “huumori huononee” matkan myötä; tulee omaa sanastoa, sisäpiirijuttua jne. Ne ovat merkkejä luottamuksen rakentumisesta. Luottamus – rohkeus – teot – oppiminen – menestys. Ei mikään tuulesta temmattu arvopolku.

    30.11.2021
  • Ida Laaksonen

    Tätä esseetä oli iloa lukea. Olet tiivistänyt esseeseen hienosti tiimin yhteisen matkan, omat oivalluksesi niin itsestäsi kuin tiiminjäsenistä. Paljon ollaan koettu yhdessä ja viimeinen syksy on huipentanut koko Proakatemia matkan tiiminä. Esseen avulla ajatukset palasivat Apajan alkuaikoihin ja kaikkiin yhteisiin hetkiin. Oli kiva huomata, että vaikka jokaisella on erilainen kokemus tiimistä ja akatemiasta on paljon yhteisiä ajatuksia. Nostit esseessä esiin myös menestyksen, joka on aiheena mielenkiintoinen. Menestys usein mielletään tärkeäksi ajuriksi elämässä, siitä huolimatta monet asiat painottuvat menestyksen edelle.

    Vaikeiden ja haastavien tilanteiden kokeminen yhdessä on yhdistänyt tiimiä ja eri tiimin jäseniä keskenään. Apajan matkan varrelle on mahtunut paljon, mutta mielestäni on ihanaa miten loppua kohden ilmapiiri on keventynyt ja keskustelu syventynyt. Tämä syksy on itsellenikin ollut tärkeä osa tiimin kehittymistä.

    Arvostan sitä, miten olet Proakatemian aikana yhdistänyt yrittäjyyden, työnantajan roolin ja opiskelun sekä liiketoiminnan kehittämisen päivittäisessä elämässäsi. Tiedän, että sun fiksuilla ajatuksilla voit tulevaisuudessa tehdä mitä vain! Loppu nosti hymyn kasvoille, kiitos matkasta surffiboi! 🙂

    1.12.2021
Kommentoi