Tampere
31 Mar, Friday
-18° C

Proakatemian esseepankki

Freelancer-työ: uhka vai mahdollisuus?



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Palkkatyö varsinaisena työntekijänä ja yrittäjänä toimiminen ovat yleisiä työelämän malleja, joilla henkilö voi luoda ansionsa. Näiden lisäksi on kuitenkin vielä nykypäivänä yleistymään päin kasvava malli, freelancer-työntekijä. Freelancer-työtä voidaan ajatella jokseenkin palkkatyön ja yrittäjyyden välimallina. Kuinka se sitten eroaa näistä? Freelancer on usein keikkamuotoista toimeksiannoista muodostuvaa työtä. Freelancer voi toimia joko työntekijänä verokortin tai yrittäjänä omassa yrityksessä sekä mahdollisuuksien mukaan korvauksia saavana työntekijänä useammalle yritykselle. Freelancer-työntekijän ei siis ole pakko perustaa yritystä toimintansa ohelle senkin perusteella, että nykypäivänä on yksityishenkilöille tarjolla erilaisia laskutuspalveluita. Yrittäjänä toimivalla freelancerilla tulee olla työtapaturmavakuutus ja YEL-vakuutus. Palkallisena freelancer toimii siis freelancer-verokortin alla, jota freelancer voi toimittaa useille toimeksiantajille samanaikaisesti.

Freelancer-toimijan parhaita etuja ovat vapaus työn valinnassa, sen monipuolisuus esimerkiksi kotioloissa työskennellen riippuen tietenkin työnlaadusta. Haittoina saattaa muodostua pienyrittäjän työttömyysturvan koko verrattuna palkansaajaan sekä tulot saattavat olla epätasaisia.

Toimittaja Meri-Tuuli Talsi mainitsee kirjoittamassaan artikkelissa muutaman mietinnänarvoisen asian, jota freelanceriksi ryhtyvän tulisi miettiä ja vertailla:

 

Kontrolli: Saat itse freelancerina valita työsi ja et joudu ikinä tekemään sellaisia työtehtäviä, mihin et ole lupautunut. Usein sinulla on myös ennakkoon tiedossa tulevat työtehtäväsi, joka helpottaa entuudestaan työnsarkaa.

 

Riskit: Verrattuna tavalliseen palkkatyöhön, freelancerin työ ei ole kovin turvallinen. Kuitenkin jos olet hyvä työssäsi, mitä luultavammin sinua tullaan suosittelemaan muihinkin yrityksiin, jonka kautta tulet saamaan keikkoja.

 

Uusien sopimusten solmiminen: Joudut työssäsi tiheään tahtiin etsimään uusia toimeksiantajia, jotta tulevien kuukausien elanto voidaan turvata. Työhaastattelutilanteet tulevat tutuksi ja joudut useasti myymään itsesi ja osaamisesi uusiin yrityksiin. Ratkaisu:

 

Tuet ja edut: Freelancerilla on mahdollisuus tienata erittäin hyvin, kun pystyt keräämään useista paikoista sievoisen potin yhteen. Freelancerina et kuitenkaan pääsee nauttimaan tietyistä eduista ja tuista. Joudut freelancerina tukeutumaan aina pelkästään itseesi verrattuna vaikka palkkatyöläisen HR-toimistoon, puhumattakaan työeläketurvasta, työterveydenhuollosta ja muista vakituisten työntekijöiden bonuksista.

 

Lähteet: https://duunitori.fi/tyoelama/freelancer-tyoskentely/ (4.7.2016 “Pohditko freelanceriksi ryhtymistä? Huomioi nämä 4 asiaa”)

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close