Tampere
11 Dec, Monday
-8° C

Proakatemian esseepankki

Fiiliksiä yrittäjyydestäKirjoittanut: Juha Hyytinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Taivas+Helvetti vol.2

 

Taivas+Helvetti vol.2 on Karo Hämäläisen sekä Mika Mäkeläisen 2014 julkaisema teos, jossa käydään läpi 21 yrittäjän tarina siitä, että miten he ovat päässeet siihen pisteeseen missä he ovat nyt. Kirja avaa lukijalle sen, että kuinka raakaa yrittäjyys on Suomessa ja mitä sen toteutumiseen oikein vaaditaan. Osa yrittäjistä joiden tarinaa kirjassa kerrotaan, ovat todella huonoista oloista sekä maista, joissa kulttuuri on täysin erilainen verrattuna Suomeen. Kirjan yrittäjillä on todella erilaiset taustat, mutta heitä kuitenkin yhdistää rohkeus, työmoraali ja itseluottamus. Vaikka olisikin syntynyt rikkaampaan perheeseen, se ei tee sinusta parempaa yrittäjää. Kaikki joutuvat käymään samat tilanteet läpi tavalla tai toisella ja ilman hyvää työmoraalia ei ole mahdollista saavuttaa mitään suurta. Aluksi kaikkien pitää aloittaa tyhjästä ja alkaa hiljalleen rakentaa omaa tulevaisuuttaan.  Tarvitaan isoja uhrauksia, jotka voivat kantaa hedelmää pitkällä tähtäimellä.

 

Ennen kuin aloitin kirjan lukemisen, minulla oli todella skeptiset ajatukset kirjaa kohtaan. Ajatukset siitä, että onko kirja todella sekava koska siinä on niin monia henkilöitä, joiden elämänkaaresta kerrotaan, pyörivät ajatuksissani. Kuitenkin kaikki ennakkoluuloni osoittautuivat täysin vääriksi. Kirjasta jäi todella paljon oppia käteen ja olen todella kiitollinen itselleni, että päätin valita juuri tämän kirjan. Kun kirja eteni ja olin lukenut monien eri yrittäjien tarinat, minulle avautui monia eri asioita. Pääasiassa se, että kuinka suuren työn takana menestyvä yritys oikein on. St1:n pääomistaja Mika Anttonen meni opiskeluiden ohella töihin Nesteelle ja kiinnostui alasta. Sitä kautta hänestä tuli todella iso nimi Nesteellä jo 29-vuotiaana. Tämän jälkeen hän alkoi perustaa omaa yritystään. Hän oli saanut alalla tosi hyvän maineen, joten hänellä oli todella hyvät tukiverkostot ympärillään. Jos Anttonen olisi toiminut täysin yksin, todennäköisesti hän ei olisi tämän hetkisessä tilanteessa. Itse olen aina tykännyt tehdä asioita yksin. Vaikka en joskus olisi tiennyt miten kyseinen asia toimii, itsepäisesti kuitenkin koitin hoitaa sen. Kirjasta kuitenkin opin sen, että mitä pidemmälle mennään, sitä vaikeampi on pärjätä yksin. Tarvitaan ihmisiä ympärille, jotka tukevat sinua ja joilla on tietotaitoja eri osa-alueilta. Turha koittaa tehdä kaikkia asioita yksin, koska se ei pitkällä tähtäimellä johda mihinkään. Kirjassa syyrialaistaustainen Atma Trade-yrityksen perustaja Mohamad Darwich kiteytti asian hyvin. ”Parempi olla hyvä siivoja kuin huono kirurgi”, kun hän oli ollut mukana epäonnistuneessa yökerhohankkeessa mukana. Pitää tehdä asioita, mitä osaat ja on turha koittaa olla joka-alan maisteri ja hakata päätä seinään. Tämä oppi tarttuu minulle mukaan ja toivon mukaan se kehittyy tulevien kouluvuosien varrella Proakatemiassa. Kun joskus oma pää lyö tyhjää ja tuntuu siltä, että mistään ei tule mitään, on ympärillä hyvä olla samanhenkisiä ihmisiä, jotka ajattelevat asioita eri perspektiiveistä.

 

Kun kirjan takakansi tuli vastaan oli todella tyhjä olo. Miten paljon voikin olla hyötyä noin 300:sta sivusta tekstiä. Ajoitus kirjan lukemiselle oli aivan täydellinen, koska seuraavat kaksi ja puoli vuotta vietän Proakatemiassa. Kirja antaa niin paljon eri perspektiivejä, joista liike-elämää voi katsella ja antaa voimaa ja rohkeutta toteuttaa omia innovaatioita. Minulla on ollut melkein aina epäonnistumisen pelko, joka on ajanut monta kertaa stressin partaalle. Vaikka en juuri olisi osannut tehdä jotain tiettyä asiaa, yritin kuitenkin tavalla tai toisella tehdä sen, jotta ympärillä olevat ihmiset eivät pettyisi. Kirjan luettuani minua ei enää pelota epäonnistua, koska ilman epäonnistumisia ei voi oppia mitään. Jos sinulla on hyvä idea ja haluaisit toteuttaa sen, miksi epäröisit? Jos ei edes yritä niin ei koskaan saisi tietää mihin se olisi voinut johtaa. Kirjan monen yrittäjän suuryritys onkin lähtenyt liikkeelle rohkealla pienellä siirrolla, joka on kantanut hedelmää. Monesti ihmiset tyytyvät vain liian vähään ja tämä on pätenyt myöskin minun kohdallani. Nyt sen vasta tajuaakin, että me elämme vain kerran, joten miksi emme tekisi asioita, jotka tuntuvat alkuvaiheissa uhkaavilta. Kun uskaltaa mennä kerran oman mukavuusalueen ulkopuolelle, sen jälkeen kynnys vain pienenee ja näin me kasvammekin ihmisinä vahvemmiksi. Kirjassa olevan Jounin kaupan omistaja Sampo Kaulanen on hyvä esimerkki tästä. Vaikka alussa laina painaa päälle sekä muutenkin menee taloudellisesti huonosti, ei kannata jäädä paikoilleen seisomaan. Pitää uskaltaa tehdä siirtoja ja toivoa, että ne onnistuisivat. Kun on tarpeeksi uskoa omaan tekemiseen, kaikki järjestyy aivan varmasti, vaikka aluksi voisikin tuntu siltä, että kaikki on mennyttä.

 

Olen aina arvostanut yrittäjiä todella paljon, koska on paljon haastavampaa kehitellä oma idea ja vielä toteuttaa se hyvin, kuin olla normaalissa päivätyössä. Kuitenkin kirjan luettuani arvostus heitä kohtaan vain nousi. Etenkin heitä kohtaan, jotka ovat tulleet Suomeen toisesta maasta ilman kielitaitoa ja rahaa. Tekstissä aikaisemminkin mainittu Mohamad Darwich sekä Huone tapahtumahotellin perustaja Malesialainen Evon Söderlund tulivat tuntemattomaan Suomeen ilman minkäänlaisia ajatuksia tulevaisuudesta. Kuitenkin kovalla työllä he ovat pystyneet molemmat luomaan menestyvät yritykset. Molemmilla ollut monia eri vastoinkäymisiä elämän kaikissa vaiheissa, mutta he eivät ole luovuttaneet missään vaiheessa. Tämä luo minulle myös kipinää siihen, että jonain päivänä lähtisin koittamaan yrittäjyyttä ulkomaille. Vaikka alussa et osaisi maan kieltä ja kulttuuri olisi sinulle aivan uusi, se ei haittaa. Kun jaksaa vain uskoa itseensä ja tehdä kovasti töitä, kyllä se palkinto vielä seisoo tulevaisuudessa.

Kun miettii tulevaisuutta ja edessä häämöttävää työelämää on vielä vaikea sanoa, että mitä ne tuovat tullessaan. Kirja antoi kuitenkin minulle niin paljon itseluottamusta ja oppia, joten uskon, että tulevaisuudessa tulee tapahtumaan hyviä asioita. Kirjan luettuani uskon, että saan paljon enemmän irti tulevista opinnoistani sekä rohkeutta, jonka myötä uskallan viedä eteenpäin asioita, joista olen oikeasti kiinnostunut. Pitää myös muistaa kuunnella muita ihmisiä, joilla on osaamista, jota sinulla ei ole. Kun on hyvä tiimi ympärillä, voidaan saada todella isoja asioita aikaiseksi.  Tärkeintä elämässä on se, että on oma itsensä. Turha esittää jotain mitä et oikeasti ole, mikä myöskin pätee yrittäjyydessä. Tee niitä asioita joista pidät ja luo se oma juttu, jota viet eteenpäin ja nauti siitä!

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close