


EVISION 2021: Tulevan BL:n mietteitä
Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Yksilöessee
Tuomas Saarinen / 8.5.2021
EVISION 2021: Tulevan BL:n mietteitä
EVISION-TRILOGIA: OSA III
Tässä esseessä keskityn Evision Osk:n loppusuoralla olevaan viimeiseen kevääseen ja omiin ajatuksiini tiimimme toiminnasta. Paljon on ehtinyt tapahtua, ja melkoista herkkua on silti edelleen edessä. Sain kunnian olla Evisionin viimeinen Business Leader (BL) syyslukukaudelle 2021. Luotsaan tiimiä siis kohti valmistumista, läpi viimeisten haasteiden.
Pohdin myös johtamista ja BL:n vaihtelevaa roolia koulutaipaleen aikana, koko syksyn kattavan esimotorolan muodossa. Mitä kykenen vielä tuomaan tiimiin, joka lähestyy valmistumista ja toimii itsenäisesti paremmin kuin mikään tiimi, jossa olen aikaisemmin ollut osana?
MENNEET KOHOKOHDAT
Kevät 2021 on mennyt yhteisten asioiden parissa täysin etänä. Kaikki ovat siihen jo tottuneet, ja pajat etenevät mutkattomasti. Harmiksemme myös maaliskuinen mökkipaja jouduttiin toteuttamaan etäältä, mikä toi haasteita tapahtumaan, jonka olen aina aikaisemmin kokenut hiovan tiimiä enemmän ja enemmän yhteen.
Olemme tehneet kaksi harjoitusinnovointia, ja lisää on tulossa syksyllä vielä ennen varsinaista 24H-loppunäyttöä.
Evisionista väkeä on mukana jo kahdessa osakeyhtiössä: FineSports Oy ja Hybrid Ventures Oy. On ollut upea nähdä, kuinka nämä ihmiset ovat löytäneet intohimonsa ja tekevät itselleen töitä aivan sata lasissa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ainakin kolmannes tiimistämme jatkaa suoraan yrittäjänä valmistuttuaan. Mutta jatkuipa tulevaisuus sitten yrittäjänä, työntekijänä tai jatko-opiskelijana, jokainen tiimin jäsen on oppinut itseohjautuvaksi ja tunneälykkääksi tiimipelaajaksi – taitoja, joista on sanoin kuvaamaton hyöty elämän tiellä.
Kesän aikana monet hiovat opinnäytetöitään ja osa työskentelee jo täysipäiväisesti yrityksessään. Viimeinen kesäloma tuo myös kaivattua hengähtämistä kouluarjesta ja voimia syyslukukauden kunnialla läpi rutistamiseen.
MITÄ HYVÄÄ LUVASSA?
Kesän jälkeen suurimman osan opinnäytetyöt ovat jo hyvässä vaiheessa. Kevään opparihetket ovat olleet suureksi avuksi, eikä työtaakkaa etäilystä huolimatta ole tarvinnut kantaa yksin neljän seinän sisällä. Alkusyksystä varmasti jo osa saa työnsä valmiiksi ja hyviä arvosanoja on takuulla odotettavissa.
Evision Osk. osuuskuntana päättää taipaleensa syyskuun viimeisenä päivänä, jolloin se muutetaan Café KATTO Oy:ksi. KATTO on ollut kirkkaasti tiimimme suurinta liikevaihtoa takova projekti, johon on myös satsattu uskomaton määrä aikaa, rahaa ja henkisiä voimavaroja. Kaikki merkit viittaavat myös siihen, että Evisionista tulee koko Proakatemian tähänastisen historian suurimman liikevaihdon omaava tiimiyritys, ja tässä Café & Bar KATTO on pääroolissa. Miten ylpeä voikaan tiimikavereistaan olla!
24H koittaa aikanaan, ja sen jälkeen Final Camp. Meillä on jo vahva kontakti Final Campin toteuttamiseen, ja siitä kuullaan lisää myöhempänä.
MITÄ KEHITÄMME?
Suora puhe ja palautteen antaminen on ollut keväällä paljon pinnalla. Kovan intensiteetin ja isoja rahoja käsittelevät projektit ovat tuoneet mukanaan haasteita ja konflikteja, jotka onneksi on saatu aina lopulta ratkaistua. Osaamme tiiminä ja projektitiimeinä jo käsitellä kritiikkiä, koska tunnemme toisemme hyvin ja tiedämme, miten antaa fiksusti itse kullekin palautetta heidän toiminnastaan. Henkilökohtaisia välirikkoja ei ole päässyt tapahtumaan, mutta voimme edelleen kehittyä palautteen antajina ja vastaanottajina.
Palautetta on ollut viime aikoina haastavaa antaa yli projektitiimien rajojen, koska emme ole juuri tehneet hommia yhdessä. Kaikille yhteinen ja samalta viivalta tekeminen ei ole kuitenkaan 19 hengen tiimissä mutkatonta, mutta esimerkiksi harjoitusinnovoinnit ovat jälleen tuoneet meitä lähemmäs toisiamme. Kymmenisen henkilöä on tehokas tiimikoko, mikä näkyi eritoten ensimmäisessä 24H-harjoitusinnovoinnissa.
MITÄ TULEMME VIELÄ OPPIMAAN?
Proakatemialla viimeinen syyslukukausi sisältää paljon valmistuvien tiimien yhteisiä pajoja. Meillä on siis vielä loistavat mahdollisuudet päästä oppimaan yhdessä vuosikurssimme toisen tiimiyrityksen, Apajan kanssa. Kyseisten pajojen sisältö on itselleni vielä pimennossa, mutta jo pelkästään tuoreet näkemykset ja mielipiteet Apajan henkilöiltä tuovat varmasti eloa ja vauhtia tiimiläisiimme. Olisimme kolmen vuoden aikana voineet viettää enemmänkin aikaa yhdessä, mutta koronapandemia on osaltaan kuristanut tilaisuuksia kokoontua vajaan 40 ihmisen voimin samaan tilaan.
Pari yhteispajaa meillä on kuitenkin näiden vuosien aikana ollut, sekä myös aktiivista ristipölyttämistä puolin ja toisin. Kun keräämme syksyllä kasaan viimeisiä pajatunteja, voimme panostaa vielä enemmän ristipölyttämiseen ja jopa vetää pajoja tuoreempien vuosikurssien opiskelijoille. Tätä kautta voimme antaa yhteisölle takaisin sitä apua, jota aikanaan saimme vanhemmilta opiskelijoilta ja kehittää ammatillista osaamistamme entisestään.
Opinnäytetöiden työstäminen opettaa meille tiedonhankintaa mielestäni paremmin kuin mikään muu. Projektitoiminnassa tiedonhankinta on yksityiskohtaista ja paikoin jopa todella kapean sektorin aiheista, ja esseepisteiden keräämisessä lähteet ovat myös melko vapaamuotoisia. Lopputyön tutkimusosuus on jotain aivan erilaista, koska kova fakta on valokeilassa ja tekstin on oltava esseisiin verrattuna akateemisempaa.
MITÄ VIEMME TÄÄLTÄ KÄYTÄNTÖÖN?
Mainitsinkin alussa jo tiimissä toimimisen taidot. Klisee, tiedän, mutta Proakatemiaan ja muihin vastaaviin koulutuksiin verrattuna universaalien tiimitaitojen laaja oppiminen on Suomessa melko kiven alla, ja tulevissa ympäristöissä – niin työssä kuin vapaa-ajallakin – nämä taidot ovat kullanarvoisia.
Kova substanssiosaaminen vaihtelee laajasti henkilöittäin, mikä on tutkintomme siunaus ja kirous. Ensimmäisen puolen vuoden aikana TAMKin pääkampuksella opittu faktapohjainen liiketalouden tietotaito ei välttämättä ole monella enää kirkkaana mielessä, ja se kuihtuu pois, mikäli siihen ei palata. Talouspäällikkömme Aune on kuitenkin opettanut Evisionin taloutta halukkaille tiimin jäsenille solumuotoisesti, mikä on ollut hienoa.
Solutyöskentely yleisesti Proakatemialla tuntuu hieman kuivahtaneen, mutta tuoreet opiskelijat saavat edelleen neuvoja ja tukea, kun vain tietävät keneltä niitä kysyä. Tässä on meidän mahdollisuutemme antaa opitun tiedon liukua eteenpäin, ja mitenpä parhaiten itse oppisi kuin muita opettamalla.
BUSINESS LEADERIN MUUTTUVA TYÖNKUVA: MITÄ AION ITSE TUODA?
Miten voin BL:n roolissa auttaa Evisionia suoriutumaan parhaiten viimeisestä syksystä kohti valmiita tiimiyrittäjyyden tradenomeja?
Itseohjautuvuus on kova sana tiimissämme, ja se näkyy sanomattakin arjessa. Kukaan ei ole kiviä täyteen lastattu pulkka, jota muun tiimin tarvitsisi väkisin vetää perässään. Kädestä pitäen johtamista ei siis ainakaan kaivata. Jokainen on alkanut erikoistua kohti omia kiinnostuksen kohteitaan, joten voinen keskittyä pääosin yhteisiin asioihin.
Toimin viestinvälittäjänä Evisionin ja Proakatemian välillä ja pidän huolta, että kaikki tarvittava hoituu ajallaan ja asiaankuuluvasti. Olen myös 24H:n ja Final Campin projektipäälliköiden tukena, jotta onnistumme yhdessä viimeisissä koitoksissa. Jokainen meistä saa siis työstää omaan tahtiinsa itseään kohti omannäköistä tutkintotodistusta, tiimin tukiessa vaikeina hetkinä. Uudeksi talouspäälliköksi on valittu Esa, jonka kanssa teen läheistä yhteistyötä syksyn aikana.
Kirjoitan projektijohtamisen raporttini toiminnastani business leaderina syksyn loppupuolella. Palaan raportissa tähän esseeseen, kerron tiimin kuulumisia ja pohdin, miten onnistuin roolissani.
LÄHTEET
Lähteinä omat kokemukset Evision Osk:ssa toiminnasta, tammikuu 2019 – toukokuu 2021.