Tampere
18 Apr, Thursday
1° C

Proakatemian esseepankki

Etätyöskentelyn työkalut



Kirjoittanut: Aaron Taivalsalmi - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Etätyöskentely

Korona-Covid19:n vaikutukset näkyvät nyt käytännössä jokaisella alalla ja erilaisissa organisaatioissa, kuten kouluissa, joissa kaikki lähiopetus on ollut lopetettuna jo muutaman viikon ajan. Enää ei suoriteta projekteja, luentoja, monia tapaamisia tai jopa töitä kasvotusten.
Vaikutukset näkyvät meidän opiskelijoiden arjessa, joihin itsekin lukeudun, hyvin vahvasti. Tiiviiden dialogia-rinkien, eli pajojen ja projektien työstäminen oman projektitiiminsä kanssa tapahtuu nyt etäältä. Lisäksi myös erilaiset kysymykset muun muassa koulu- ja työpäivien tauottamisista ja tehokkuudesta ovat heränneet. Itsensä johtamisen taidot ja itsekuri ovat nyt hyvin oleellisia taitoja ja ominaisuuksia, joita tarvitaan kenties enemmän kuin koskaan aikaisemmin Proakatemia ”urani” aikana.
Nyt kun lähes kaikki koulu ja työ tapahtuu etäyhteyksien päässä, erilaisille puheviestintä ja tietokoneella operoivien työskentelyohjelmien tarve on noussut aivan uudelle määrälle.
Tässä esseessä esittelen erilaisia puheviestintäkanavia, joita olen itse käyttänyt ja kerron niiden hyvistä ja huonoista puolista, sekä pohdin myös omakohtaisia kokemuksia etätyöskentelystä ylipäänsä muun muassa itsensä johtamisen ja tehokkuuden näkökulmista.
Teams
Jokaiselle Proakatemialaiselle on varmasti tuttu Microsoftin Teams viestintäpalvelu. Teamsiin voi nimensä mukaisesti perustaa organisaatiolleen ”tiimin”, jonka alle pystyy kirjautumalla lisäämään erilaisia kanavia kategorioiden mukaan. Esimerkiksi tyypillisesti Proakatemialla Teamsissa on omat kanavansa esseille, pajoille, yleiselle tiedotukselle, projekteille, tai vaikkapa oma kanavansa meemeille. Näihin kanaviin lisätään sisältöä kategorian agendan mukaisesti. Teams mahdollistaa myös virtuaalisten puheyhteyksien luomisen.
Mielestäni Teams on kokonaisuutena ihan hyvä alusta etätyöskentelyyn. Se hoitaa kaiken, mitä siltä odotetaan kohtuullisesti. Teams on hyvä organisaation sisäiseen viestintään, mutta esimerkiksi työskentely- ja puhealustana se on mielestäni erittäin raskas ja kömpelö. Apajassa käytämme Teamsia nimenomaan sisäiseen viestintäämme. Hoidamme myös pajat ja viikkopalaverit pääosin siellä, siitäkin syystä, että jokaisella varmasti ainakin on Teams ja jokainen osaa sitä käyttää. Mutta esimerkiksi oman projektitiimini kanssa en käytä viestintään Teamsia ollenkaan.
Zoom
Zoom on tarkoitettu puhtaasti vain puheviestimiseen. Se hoitaa mielestäni erityisesti hyvin videokuvan näyttämisen muille kanssakeskustelijoille. Se on alustana suhteellisen kevyt ja se ei takkuile, vaikka siellä olisi isokin tiimi keskustelemassa keskenään. Huonoa siinä on kuitenkin se, että se ei oikeastaan sovellu mihinkään muuhun työskentelyyn. Nään Zoomin hyvänä alustana esimerkiksi pajoja varten, missä pidetään yleensä tärkeänä sitä, että nähdään kaikki osallistujat videoyhteyksien avulla samanaikaisesti ja että puhe onnistuu mutkitta.

Discord
Discord on tunnettu erityisesti pelaajien keskuudessa. Se on sovellus, mikä mahdollistaa hyvin kevyellä ja käyttäjäystävällisellä alustalla puhe, sekä kirjoituskommunikoinnin useamman henkilön kanssa yhtäaikaisesti. Discordiin voi luoda omia kanavia, joihin voi kutsua muita käyttäjiä jäseniksi. Kanavien sisälle puolestaan voi tehdä tietynlaisia ”alakanavia”. Esimerkiksi Apajan Discord kanavalla on omat alakanavansa rennoille ”kahvikeskusteluille”, sekä omat alakanavansa omille projektitiimeillä. Discordissa on helppo jakaa omaa ruutuansa myös muille kanssakeskustelijoille ja eri kanavilla ”hyppiminen” on erittäin kätevää. Itse nään Discordin erityisen hyvänä, jopa parhaana alustana erityisesti projektitiimin työskentelyyn. Ainoa negatiivinen asia, joka minulle Discordista tulee mieleen on, että se vaatii muihin alustoihin nähden jonkin verran alkuun opettelua. Varsinkin jos haluaa päästä hyödyntämään muita kun sen perusominaisuuksia, kuten esimerkiksi ”rytmibotin” käyttäminen, mikä mahdollistaa musiikin toistamisen alakanavien sisällä, niin että koko tiimi voi taustalla työskennellessään kuunnella musiikkia yhtäaikaisesti.
Miro
Miro ei ole siinäänsä viestintäalusta, mutta se on työskentelytyökaluna mielestäni niin loistava, että se tarvitsee kunniamaininnan. Suosittelen jokaista, joka työskentelee projektitiimissä tutustumaan Miroon. Miroa on suhteellisen haastavaa selittää näin tekstin muodossa, mutta käytännössä se on tietynlainen tyhjä ”taulu”, mihin voi kutsua tiimin jäseniä liittymään, että voitte yhdessä työskennellä tällä taululla reaaliaikaisesti. Tauluun pystyy piirtämään ja lisäämään erilaisia kuvioita, tekstejä, tai vaikkapa kuvia. Mirosta löytyy myös laaja valikoima erilaisia valmiita taulukkopohjia, joita voi raahata työpöydälle ja niitä voi muokata ja täyttää omien tarpeidensa mukaisesti. Miro on meillä Apajassa hyvinkin aktiivisessa käytössä.
Puhutaan seuraavaksi hieman itse etätyöskentelystä. Tilanne on mielestäni vähintäänkin mielenkiintoinen. Proakatemia opiskelijoina olemme kuitenkin mielestäni tavallaan etulyöntiasemassa siinä mielessä, että meille vastaava itsenäinen työskentely tulee keskivertoa luonnollisemmin kuin monien muiden koulujen opiskelijoiden, ottaen huomioon, että meillä ei esimerkiksi ole luentoja muutenkaan ja työskentely on muutenkin hyvin itsenäistä ja itseohjautuvaa.
Itse olen huomannut, että etätyöskentely on jopa tehokkaampaa, kuin Proakatemialla ”livenä” työskentely. Arvioin tämän johtuvan siitä, että etätyöskennellessä ollaan hyvin tiiviisti työpisteen, eli tietokoneen äärellä, jolloin esimerkiksi aikaa vievät kulkumatkat tai vaikkapa small talkit kollegoiden kanssa poistuvat. Etätyöskentelyn tehokkuus perustuu siis myös puhtaaseen ajansäästämiseen. Toki jo tässä kohtaa alkaa jo kovasti kaipaamaan välillä ihan aitoa ihmiskontaktia.
Etätyöskentelyssä korostuu kuitenkin muun muassa itsekurin ja tiimin sisäisen luottamuksen tärkeys. Etätyöskentelyssä kukaan ei ole näkemässä työskentelyäsi, joten esimerkiksi tiimin palaverin aikana on hypoteettisesti täysin mahdollista tehdä jotain aivan muuta, kun olla aidosti läsnä dialogissa.
Kuten huomata saattaakin, etätyöskentelyssä on selvästi omat hyvät ja huonot puolensa. Positiivista on kuitenkin se, että elämme nykyään ajassa, mikä ylipäänsä mahdollistaa tehokkaan etätyöskentelyn pelkästään oman kodin sisältä.
Mitä mieltä sinä olet etätyöskentelystä vallitsevassa korona pandemia tilanteessa?

Lähteet: https://www.businessinsider.com/what-is-discord?r=US&IR=T
https://help.miro.com/hc/en-us/articles/360017730533-What-Is-Miro-

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close