Tampere
09 Mar, Tuesday
-7° C

Proakatemian esseepankki

Etäopiskelu fysioterapeuttiopiskelijan silminKirjoittanut: Sanna Rinne - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Ensimmäiset puolitoista vuotta opinnoistani vietin suurimmaksi osaksi Deltan ”plinttiluokissa”. Nämä plinttiluokat ovat TAMK:n Delta-osan fysioterapeuttiopiskelijoiden tiloja, joista löytyvät hoitopöydät, eli plintit. Fysioterapiaopintoihin kuuluu kaiken kaikkiaan 75:n opintopisteen verran harjoitusopintoja, joihin kuuluu niin harjoitustunnit kuin käytännön harjoittelujaksotkin. Fysioterapia on hyvin käytännönläheistä, joten harjoitustunnit sekä käytännön kokeet ovat oleellinen ja iso osa opintojamme. Käytännön harjoitteluni peruuntuminen keväältä oli minulle iso pettymys, sillä olin odottanut pääseväni viimeinkin kunnolla kentälle tekemään, ja ennen kaikkea oppimaan.

 

Plinteiltä Teamsiin

Koronapandemia kuitenkin ajoi fysioterapeuttiopiskelijat keväällä 2020 plinttiluokista kotiin tietokoneiden ääreen. Millä tavalla Teams-etätunnit korvaisivat ne harjoitustunnit, joissa oikeastaan joka kerta ollaan kirjaimellisesti iholla? Itse lukeudun vahvasti niihin ihmisiin, jotka oppivat nimenomaan tekemisen ja käytännön kautta. Teorialuennoilla kokoan pääni sisällä pohjan kyseiselle aiheelle ja harjoitustunnilla kaivan nämä tiedot muististani soveltaen ne käytäntöön.

 

Siirryttäessä etätyöskentelyyn olin hieman hukassa oman opiskelumotivaationi sekä työskentelytapani kanssa. Fyysisesti luennolla luokassa oleminen auttaa minua keskittymään huomattavasti paremmin kuin se, että luentoa kuunnellessa minulla on mahdollisuus plärätä rajattomasti puhelinta tai vaikkapa ripustaa pyykkejä. Vaikka kuinka yritin kuunnella ja keskittyä, huomasin ajatusteni karkaavan aiheesta liiankin usein. Vaihtoehtoja ei kuitenkaan ollut, vaan teoriat oli kuunneltava ja harjoittelu toteutettava suurimmaksi osaksi kotona. Useampaan otteeseen kotiväki pääsikin koekaniiniksi milloin mihinkin harjoitukseen.

 

Takaisin maskit naamalla

Syksyllä 2020 kouluun palatessa en tiennyt, mitä odottaa. Tiedossa oli, että harjoitustunnit tulisivat olemaan viimeinkin läsnä, joskin hieman erilaisina kuin ennen. TAMK:lle palaaminen oli outoa, mutta sitä oli todellakin odotettu. Harjoitustunnit toteutettiin pienissä ryhmissä ja uutena elementtinä mukaan tulivat kasvomaskit. Nyt jos koska pääsi käyttämään maskia, mikäli sen käytöltä oli onnistunut aiemmin välttymään. Harjoitustunnit alkoivat joka kerta käsipesulla, käsien desifionnilla ja maskin asettelulla kasvoille. Maskit naamallamme muistuttivat itsestään pian, sillä harjoitustunnit olivat aika ajoin melko fyysisiä eikä hengästyminen maskin kanssa ollut mitenkään miellyttävää. Tunnit saatiin kuitenkin hoidettua kunnialla läpi ja käytännön kokeestakin rapsahti hyvä numero.

 

Etäopetus – uusi normaali?

Poikkeusolot tekivät paljon muutoksia fysioterapiaopintoihin, mutta sitä opittiin samalla soveltamaan toimivaksi. Vaikka keskittyminen etäluennoilla oli välillä hukassa, se oli samalla itselle niin sanotusti kasvun paikka. Alkuhankaluuksien jälkeen opin keskittymään luentoihin ja sain niistä paljon irti. Etäluennot haastoivat varmasti jokaista keskittämään ajatuksensa olennaiseen. Jollain tavalla etäopetukseen on jo tottunut, vaikka kaiken toivookin palaavan ennalleen. Peruuntuneille harjoitteluille sekä muille hankkeille ei mahda enää mitään, vaikka ne harmittavatkin. Peruuntuneet harjoittelut koskivat todella monia, joten asian kanssa ei siltä osin ole yksin.

 

Teams-luennot eivät edelleenkään ole verrattavissa perinteisiin luentoihin, puhumattakaan harjoitustunneista. Etäpalvelimet, kuten Teams ja Zoom, mahdollistivat kuitenkin luennot suhteellisen toimivasti. Etäopetuksen parhaita puolia ovat muun muassa se, että saat syödä ja käydä vessassa oman mielesi mukaan silloin kuin huvittaa. Myös aikataulutus on helpompaa, kun ei tarvitse lähteä kampukselle, vaikka toisinaan sitä kaipasi enemmän kuin mitään. Etäopetuksessa on siis myös puolensa eikä se ole missään nimessä täysin läpimätä tapa oppia.

 

Kaipuu entiseen on suuri ja vain aika näyttää, palaammeko koskaan enää vanhaan vai muovautuuko sen tilalle jotakin aivan uutta.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close