Tampere
28 Mar, Thursday
10° C

Proakatemian esseepankki

Essentialismi: Miksi enemmän ei ole aina parempi



Kirjoittanut: Irina Klimova - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less.
Greg McKeown
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Essentialismi on olemusajattelu, jonka avulla voi käsitellä koko ihmiselämän kohta kohdaltaan ja löytää käytännön neuvoja kunkin alueen yksinkertaistamiseen. Ensinnäkin sanalla essentialismi on useita merkityksiä. Filosofisena suuntauksena on essentialismi, jonka ydin on sen tunnustaminen, että kaikilla asioilla ja ilmiöillä on jokin piilotettu olemus, jota ei aina ole mahdollista ymmärtää, mutta loppujen lopuksi on aina otettava huomioon, että mikä tahansa asia ja mikä tahansa ilmiö on monimutkaisempi kuin mitä näemme.

 

Ja on olemassa elämänsysteemin essentialismi, joka edellyttää tarpeettoman hylkäämistä, prioriteettien asettamista ja ponnistelujen keskittämistä pääasiaan tekemällä elämästäsi mahdollisimman yksinkertaista. Periaatteessa nämä kaksi käsitettä liittyvät hyvin toisiinsa. Jos jokaisella asialla tai ilmiöllä on piilotettu olemus, se tarkoittaa, että emme ehkä ymmärrä sitä tarpeeksi oikein. Esimerkiksi pidetään jotain merkityksetöntä tärkeänä tai kohtalokkaana ja päinvastoin.

 

 

Ajanhallinta vai tarpeettomasta luopuminen?

 

Essentialismia ei pidä sekoittaa ajanhallintaan. Kyse ei todellakaan ole ajan suunnittelusta. Pikemminkin kyse on siitä, kuinka olla tuhlaamatta aikaa sellaiseen, joka ei ole tärkeää lähi- tai pitkällä aikavälillä sekä kuinka ymmärtää itse, mikä on tärkeää ja mikä on vähemmän tärkeää sinulle.

 

Kirjassa Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less (Greg McKeown) käsitellään tätä aihetta hyvin tarkasti. Tämän kirjan ja essentialismin avainsanoma on: vähemmän on enemmän. Tämä pätee erityisesti meidän aikanamme, jolloin keskivertoihmisen käytettävissä olevien vaihtoehtojen määrä on ylittänyt hänen kykynsä hallita valintaansa tehokkaasti.

 

Työssä ja liiketoiminnassa essentialistit asettavat selkeät rajat sille, mitä he tekevät ja mitä he delegoivat muille. Suhteet rakentuvat myös niin, että katkeruuden ja väärinkäsitysten välttämiseksi kollegoiden kanssa tulee sopia etukäteen, missä tapauksissa olet valmis auttamaan ja missä et. Systeemin toteutus yleisimmässä muodossaan näyttää tältä:

 

  • Päätä mitä haluat saavuttaa ja mitä haluat ylipäätään. Esimerkiksi enemmän rahaa vai enemmän vapaa-aikaa? Siksi oikea kysymys ei ole “Mitä voin tehdä tässä elämässä?”, vaan “Mitä haluan saavuttaa tässä elämässä?”
  • Kieltäydy niin monesta asiasta kuin mahdollista, mikä ei millään tavalla vie sinua lähemmäksi tavoitetta ja toiveidesi toteutumista. Älä myöskään murehdi sitä, kuinka paljon aikaa ja rahaa olet jo käyttänyt merkityksettömiin asioihin tai toimintoihin. Sinun ei tarvitse kysyä itseltäsi “Kuinka paljon kulutin?”, vaan “Kuinka paljon aikaa ja vaivaa saan uuteen projektiin, jos luovun tarpeettomista toimista?”
  • Aloita toimiminen valitsemaasi suuntaan. Pienetkin toimet ensisijaisten tavoitteiden saavuttamiseksi ovat paljon parempia kuin kymmenien asioiden yhtä aikaa hoitaminen, jotka eivät välttämättä ole olennaisia.

 

Greg McKeown kyseenalaistaa muun muassa monille tutun ajatuksen, että enemmän ponnistelua tuo aina parempia tuloksia. Itse asiassa harkituilla ponnisteluilla, jotka toteutetaan oikealla hetkellä oikeassa paikassa, saadaan aikaan suurempia ja parempia tuloksia. Tämä on juuri essentialismin päätarkoitus ja ydin. Ja tämä näkyy selvästi kaikkien essentialismin merkittävimpien edustajien kirjoituksissa.

 

Essentialismi omassa elämässäni

 

Otin essentialismin ajatusmaailman käytäntöön muutama kuukausi sitten, kun tuntui, että ympärilläni on liikaa asioita, jotka vievät minua alaspäin tai eivät kehitä haluamaani suuntaan. Ylimääräiset asiat helposti aiheuttavat stressiä, josta olisin voinut välttyä esimerkiksi sanomalla ”ei” joissakin tilanteissa tai kuuntelemalla omia todellisia haluja ja toiveita.

 

Välillä väärät valinnat johtavat myös siihen, että elämä alkaa tuntumaan liian rutiiniselta eikä enää herätä minkäänlaisia tunteita. Mielessä on vain suorittaminen ja loppumaton itsekritiikki, että ei tee riittävästi. McKeownin kirjan avulla yritin ajatella uudestaan prioriteettejani sekä mitkä asiat ovat olennaisia.

 

Elämä selkeästi helpottui, kun siinä vapautui tilaa asioihin, joista oikeasti nautin. Esille nousivat myös vanhat harrastukset, joista olin jo unohtanut ajan puutteen vuoksi. Arki alkoi taas tuntua kiinnostavalta, ja aamuisin on nyt helpompi herätä. Ylimääräisten asioiden, ihmisten sekä tavoitteiden ”siivoaminen” omassa elämässäni vain vahvisti vahvuuksiani sekä antoi selkeän polun kohti minun oikeita tavoitteitani. Se vaikuttaa myös vahvasti henkiseen hyvinvointiin ja itsetuntoon, kun opin arvostamaan omaa aikaa niin paljon enemmän, että en enää halua sotkea sitä asioilla, jotka eivät ole aidosti lähtöisin minusta sekä minun oikeista haluista. Essentialismin käytäntöön otettua tulokset näkyvät heti, mutta se kuitenkin vaatii aikaa, että löytää kaikki ylimääräiset asiat ja jäljelle jää vain tarpeelliset.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close