Tampere
25 Sep, Saturday
10° C

Proakatemian esseepankki

Esseepankin rooli yhteisössä ja kirjoitustaidossa kehittymisessäKirjoittanut: Johanna Sauvula - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Esseepankista toinen toistaan mielenkiintoisempia esseitä lukiessani havahdun taas kysymykseen, miksen ole hyödyntänyt tätä opin, yhteisöllisen vaikuttamisen ja palautteen paikkaa sen täydessä potentiaalissaan. Esseet kuuluu monesti olevan se akilleen kantapää akatemiaopinnoista. Kun ei niin millään osaa kirjoittaa, ei saa luettua, muut asiat menee edelle jne. Kyllähän meistä monella näitä perusteluita sille on, miksi esseet jää viimeiseen iltaan tai viikkoon kirjoitettavaksi. Tässä kohtaa, akatemialta juuri valmistuvana, on helppo nähdä taaksepäin ja harmitella omaa priorisointiaan ja sitä että esseepankki harvoin oli sen listan kärjessä.

Kuinka monta kertaa Eventa ja minä olen pohtinut, miten asia x toimii tiimissä y tai miten henkilö z tästä pohtii. Kaikkiin näihin kysymyksiin löytyisi huimasti uusia näkemyksiä, kun esseepankin antiin vaivautuisi paneutumaan lisää. Näen esseepankin hyvänä oppimisen välineenä, jota itse olen hyödyntänyt harmillisen vähän. Olen esseepankissa sukellellut aina lukukausittain, mutta missään kohtaa siitä ei tullut minulle viikottaista tai kuukausittaista tapaa. Koen nyt, että kuukausittainen panostaminen muiden esseiden lukemiseen ja kommentointiin olisi ensinnäkin lisännyt minulle käsitystä mitä yhteisössä, muissa tiimeissä ja yhteisön jäsenten ajatuksissa kulloinkin on meneillään. Se lisää kokonaisuuden ymmärrystä. Samalla, aina yhtä esseetä kommentoiden olisin voinut antaa palautetta helpommin sen hetken uusimmille esseille. Tässä vaiheessa, esseepisterajan lähestyessä, tulee luettua vain nyt viimeaikoina palautettuja esseitä, jolloin kommentointi ei jakaudu tasaisesti vuoden ajalle.

Eilakaislan blogissa “Kuinka kehittyä kirjoittajana” listataan seuraavat viisi seikkaa kirjoittajana kehittymisen työkaluiksi:

  1. Muista kielenhuolto
  2. Lue
  3. Ymmärrä aiheesi
  4. Itsekritiikki
  5. Harjoittele
    (Eilakaisla, 2015)

Itsekritiikin alla blogissa haetaan sitä, ettei itselleen tulisi olla turhan ankara kirjoittamisen saralla. Kukaan ei ole kirjailija syntyessään, joten sitä täytyy harjoitella. Omaa tekstiään kannattaa lukea uudelleen, ja vielä parempi, mikäli tekstiä saa kommentoimaan jonkun toisen henkilön. Täällä meidän esseepankissa tämäkin olisi helposti mahdollista, jos sitä vain hyödynnettäisiin enemmän. Miten hienoa olisi, kun joku tiimi hoksaisi ottaa esseepankin hyödyntämisen suhteen alkuun vaikka kuukauden mittaisen tehokuurin, mikä näkyisi runsaine kommentteineen esseepankissa ja sitä kautta herättäisi aktiivisuutta myös muissa tiimeissä? Voi kun olisin keksinyt tämän jo aiemmin!

 

Eilakaisla. 26.8.2015. Kuinka kehittyä kirjoittajana? -blogi. Luettu 30.11.2020.
https://www.eilakaisla.fi/blogi/kuinka-kehittya-kirjoittajana

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close