Tampere
19 Apr, Friday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Erilaiset vertit



Kirjoittanut: Olivia Pynnönen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Tunnista tyyppisi
Minna Oulasmaa
Mika Pesonen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

”Temperamentti on vahvasti biologiaa. Se tarkoittaa ihmisen perinnöllisiä reagointitapoja ja taipumuksia, jotka selittävät hänen käyttäytymistään. Keskeisiä temperamenttipiirteitä ovat muun muassa aktiivisuus, sosiaalisuus ja tunteiden näyttäminen. Perustemperamentti on varsin pysyvä ominaisuus, joten sen kanssa on opeteltava elämään. ”Oulasmaa, M. & Pesonen, M. 2020. 17.

Persoonallisuus koostuu muustakin kuin temperamentista. Se on yhdistelmä ihmisen fyysistä ulkomuotoa, temperamenttia, tunteita ja älykkyyttä. Kasvatus ja kokemukset tuovat oman lisänsä kokonaisuuteen. Ymmärtääkseen muita, on hyvä ensin tutustua omaan personallisuuteensa ja temperamenttiinsa. Tämän jälkeen voi pikkuhiljaa lähteä tutustumaan perheenjäsenten ja muun lähipiirin temperamentteihin. Saatat yllättyä, kun ulospäinsuuntautuneelta vaikuttanut henkilö paljastuukin omaa rauhaa kaipaavaksi ja sosiaalisista kanssakäymisistä uupuvaksi ihmiseksi. Temperamentin ymmärtäminen eli temperamenttiäly on tärkeää ihmisten välisten suhteiden kannalta.

Usein ajatellessamme voimakasta temperamenttia omaavaa henkilöä ajattelemme nopeatempoista ihmistä, joka on jatkuvasti suuna päänä. Yhtä lailla hiljainen ja rauhallinen ihminen voi omata voimakkaan temperamentin, mutta se vain ilmenee eri tavoin. On myös hyvä muistaa, että eri kulttuureista tulevat ihmiset näyttävät temperamenttiaan eri tavoin. Kuten sanottu temperamenttimme muovautuu ympäristömme ja kokemustemme perusteella.

Temperamenttipiirteet voivat näkyä meissä eri tavoin. Sama piirre voi näkyä toisessa positiivisena, kun taas toisessa käytös muuttuu haitalliseksi. Vaikka temperamentti vaikuttaa käytökseemme, on syytä muistaa, ettei sillä saa oikeuttaa huonoa käytöstä. Ihmisen tulee ohjata temperamenttiaan eikä temperamentin ihmistä. Itsetuntemus auttaa meitä ennustamaan omaa reagointitapaamme.

 

Tunnistatko itsesi seuraavista?

Ekstrovertit

Ekstrovertit ovat ulospäinsuuntautuneita henkilöitä, jotka viihtyvät muiden seurassa.  He ovat seurallisia, vauhdikkaita ja muita puoleensa vetäviä. Ekstrovertit saavat energiansa muista ihmisistä ja tapahtumista. Ekstrovertit ovat nopeatempoisia ja haluavat asioiden tapahtuvan ripeästi. Toisaalta ekstrovertit kyllästyvät nopeasti ja kaipaavat paljon ulkoisia virikkeitä. Puhuminen on ekstrovertin ensisijainen ja luontaisin viestintätyyli. Heille ominaista on puhua paljon ja usein toisten päälle. He eivät malta kuunnella edellistä puheenvuoroa loppuun kun valmistautuvat jos seuraavaan omaan puheenvuoroonsa.

Tunnistatko itsesi seuraavista?

  • saat energiaa muista ihmisistä,
  • puhut ja toimit spontaanisti,
  • toimit mielummin ryhmässä kuin yksin,
  • pitkästyt jos asiat etenevät hitaasti.

 

Introvertit

Saatat olla introvertti jos,

  • tarvitset omaa rauhaa ladataksesi akkuja,
  • työskentelet mielummin yksin kuin ryhmässä,
  • punnitset tarkoin sanoja ja tekojasi.

Introvertit, eli sisäänpäin kääntyneet ihmiset kokevat toisten ihmisten seuran uuvuttavaksi ja kaipaavat vähemmän ulkoisia virikkeitä kuin ekstrovertit. Introvertit voivat olla myös seurallisia, mutta yleensä vain muutaman luottohenkilön kanssa kerrallaan. Introvertit pohtivat yleensä syntyjä syviä omissa maailmoissaan. Ennen ajatustensa jakamista muille, he haluavat kypsytellä sanomisiaan omassa tahdissaan.  Introvertteja ei kuitenkaan kannata luokitella ihmisvihaajiksi tai kylmäkiskoisiksi – heillä on usein vain muutamia mutta sitäkin syvempiä ystävyyssuhteita, jotka saattavat kestää läpi elämän.

 

Ambivertit

Ihmisiä ei voi jaotella vain kahteen pääryhmään, sillä osa ihmisistä ei ole introvertteja tai ekstrovertteja. He ovat ambivertteja joilla on molempien pääryhmien ominaisuuksia. Ambiverit toimivat sujuvasti eri tilanteissa ja tulevat toimeen monenlaisten ihmisten kanssa. Ambiverttiys on monelle tuntematon käsite. Sitä on vaikea mitata ja määritellä. Kuinka tasan intorvertti ja ekstroverttipiirteiden tulee mennä, että voidaan puhua ambivertista.

Saatat olla ambivertti, jos

  • voit työskennellä yhtä hyvin yksin kuin ryhmässä,
  • toiset pitävät sinua hiljaisena, toiset puheliaana,
  • joskus olet spontaani, joskus pohdit tarkasti tekemisiäsi
  • toisinaan kaipaat omaa rauhaa, toisinaan toisten seuraa.

Mikäli et vieläkään ole varma mikä vertti olet, käy testaamassa se osoitteessa tunnistatyyppisi.fi

Oman temperamentin ymmärtäminen on tärkeää, jotta ihmiset voivat ymmärtää sen vaikutukset itseensä. Introvertti ymmärtää, että hänessä ei ole mitään vikaa vaikka hän väsyykin muiden seurasta. Ekstrovertti osaa sopeuttaa vilkasta käytöstään tilanteissa, jossa käytöstä on syytä hillitä. Hyvä itsetuntemus lisää itseluottamusta niin siviili -kuin työelämässä. Se voi tuoda myös monia oivalluksia muista ihmisistä ja heidän käytöksestään.

 

Lähteet:

Oulasmaa, M., Pesonen, M. 2020. Tunnista tyyppisi – löydä itsesi ja muiden parhaat puolet. Kustannusyhtiö Otava Oy. Keuruu.

Kommentoi