Tampere
09 Dec, Friday
-7° C

Proakatemian esseepankki

Entäs, jos tässä olisikin aihetta käsittelevä otsikko?Kirjoittanut: Johanna Sauvula - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Marketing Business Battlessa mainiosti esiintyneen Jani Halmeen mukaan se on kahden eri asian yhdistämistä, mitä ei ole pitkään aikaan tai koskaan aiemmin yhdistetty. Sitä, ettei tyydy ilmiselvään vaihtoehtoon. Kill your darlings, niinhän se sanonta menee. Peli, jonka ainoa sääntö on ”Entäs jos?” Se on myös torjutuksi tulemisen tunteen käsittelyä ja sen kestämistä. Monesti se on myös ajoituskysymys, koska lopputulos ei välttämättä ole tässä hetkessä vielä tarpeen, vaikka saattaa olla käyttökelpoinen myöhemmin. Se voi syntyä vain niistä asioista, joita olet kokenut. Joko arvaat mikä tämä mystinen ”se” on?

Tässä esimerkki siitä:

Rakkaus on sitä, kun halataan toista. Se on sitä semmoista, että jalat menee toisen luokse ihan itsestään ja vähän hykerryttää. Joo, sitä se rakkaus on. Niin, se tuntuu semmoisena kuplimisena ja hyppelehtimisenä ja koko ajan vain hymyilyttää. Hiekkalaatikolla se voi olla ihan semmoista, että antaa oman lapion sille toiselle tai askartelee ystävänpäivänä kortin hänelle. Joskus se voi olla myös ilkeää ja surullista, kun se toinen ei haluakaan istua vieressä tai leikkiä kotista. Silloin on sydänsuruja. Mutta sitten onneksi voi olla toinen tyttö- tai poikaystävä, jota voi rakastaa. Tai äiti ja iskä, joita voi rakastaa.

Luovuudestahan tässä on kyse. Kirjoittaminen on yksi luova muoto monien muiden luovien alojen joukossa. Meitä Akatemialaisia tämä koskettaa säännöllisesti ja välillä luovuuteen liittyy sitä tunnettua luomisen tuskaa. Minä tuskailin sen kanssa, miten tästä Halmeen vaikuttavasta esiintymisestä saisin esseen kirjoitettua. Googlailin netistä luovia harjoitteita, joista yllä oleva esimerkki on yksi. Tehtävä oli kirjoittaa jostakin aiheesta toisen ihmisen rooliin asettuen. Rakkaudesta kuulee hyviä sutjautuksia toisinaan lapsilta, joten päätin tarkastella asiaa siltä tasolta ja rempseästi luoda ihan tästä näin vaan yhden esseen luovasti luovuudesta.

Kuten Halme kertoi, luovuus syntyy niistä asioista, joita olet kokenut. Lapsen silmin rakkaudesta kirjoittaminen olisi mahdotonta, mikäli en olisi koskaan ollut lasten kanssa, tai en olisi kokenut rakkautta. Rakkauspätkän tuotoksessa osa saattaa olla sellaisia, joita olin jo aiemmin jostakin kuullut, mutta osan yhdistyi kokonaisuuteen oman olettamani ja mielikuvitukseni tuotteena. Lapset ja rakkaus itsessään ei ehkä kovin luova ratkaisu ollut, mutta sitä ennen mielessä pyöri aiheina mm. lähihoitajan työ, elektroninen urheilu ja kokin ammatti, joten ensimmäiseen mieleen juolahtaneeseen ideaan en vielä tarttunut.

Luovuuttaan voi myös harjoittaa ja haastaa tietoisesti. Google tarjoaa hakusanoilla ”luovuuden tehtävät / luovat tehtävät” jo sivukaupalla erinäisiä tehtäviä luovuuden harjoittamiseen. Arkisia rutiineitaan voi haastaa sillä, että tekee kaikki ne asiat toisin. Ekan vuoden syksyllä markkinoinnin kurssilla luovuutta ruokittiin ja testattiin tällä seuraavalla tehtävällä. Osa pesi hampaita väärällä kädellä, tietoisesti muokkasi aamurutiininsa eri järjestykseen tai niinkin arkisessa asiassa, kuin leivän täytteiden eri järjestykseen laittamisessa. Hurjaa tämä luovuus voi olla!

Luovuuden hienous on siinä, ettei sillä ole rajoja. Se antaa mahdollisuuden kaikelle erilaisuudelle ja erilaisille tulkinnoille. Entäs, jos olisinkin heti otsikossa paljastanut aiheen, olisiko tekstin alkua lukiessasi mieleesi tullut niitä muita aiheita, jos arvuuttelit mistä tässä nyt on kyse?

 

Lähteet:
Jani Halme. Marketing Business Battle – seminaari 16.11.2018 Torni Paja kongressi, Tampere.

Blogiteksti on julkaistu Eventan nettisivuilla: www.eventa.fi

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close