Tampere
29 Mar, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Blogi: Ensikokemuksia hallitustyöskentelyssä



Kirjoittanut: Minna Järvinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Hallitustyöskentelyn ensikokemuksia
Tero Luoma
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tampereen Ammattikorkeakoulun Y-kampus järjesti viiden opintopisteen arvoisen kurssin, jonka nimi oli Tulevaisuuden Hallitustyöskentely. Minä olen kovin kiinnostunut hallitustyöskentelystä ja mahdollisuuksista työllistyä yritysten hallitusten kautta. Tällä hetkellä toimin Pirkanmaan Nuorten Yrittäjien hallituksessa, sekä Proakatemian osuuskunta Promisia osk:ssa. Kurssi kuitenkin avasi silmiäni enemmän siitä, mitä on yritysten hallitus ja miten se toimii.

 

Löysin Tero Luoman kirjoittaman blogin, jossa hän käsittelee erilaisia liiketalouden aihepiiriin osuvia puheenaiheita ja yhtenä näistä aiheista on hallitustyöskentely. Hän on kirjoittanut monta blogia aiheesta, mutta koska itsekin olen vielä aloittaja niin nostan tässä esiin hänen kirjoittaman artikkelin otsikolla: ” hallitustyöskentelyn ensikokemuksia”. Blogitekstin kautta pystyn peilaamaan omia kokemuksiani PKNY-hallituksessa, sekä oppimaani Tulevaisuuden hallitustyöskentely kurssilta.

 

Luoma pohtii tekstissään, että onko hallitustyöskentelijällä varaa opetella vuosi uuden hallituksen toimintatapoja, tutustua avainhenkilöihin ja seurata kuinka asiat etenevät. Kurssilla keskustelimme, että keskimäärin sama henkilö on yhdessä hallituksessa noin 4-6 vuotta. Toki poikkeustapauksia mahtuu joukkoon. Mielestäni tästä ajasta uusi tulokas voi hyvin käyttää alun opettelemiseen. Mutta olen kyllä samaa mieltä Luoman kanssa siitä, että vuosi on liian pitkä aika opettelemiseen. Vinkkinä haluaisin jakaa kaikille hallitustyöskentelyn uusille tulokkaille, että rohkeasti tutustuu avainhenkilöihin nopeammalla aikataululla kuin tältä henkilöltä ehkä odotettaisiin. Mielestäni on ihan ok pyytää ihmisiä kahville tai kaljalle ja jutella hallituksen asioista vapaamuotoisemmin. Tällä tavoin saa vieläkin paremman kuvan yrityksestä. Tietysti näihin tapaamisiin hallituksen pitää keskustella, että se on varmasti sääntöjen mukaista ja kaikille osapuolille ok. Jos hallitus on yrityksen hallitus, vuodessa asiat muuttuvat paljon ja itse kokisin, että minulla uutena tulokkaana ei olisi oikeutta harjoitella työtehtävääni vuotta. Hallitustyöskentely maksaa yritykselle ja tuloksia myös hallitusporukalta odotetaan. Tehokas startti on myös uudelle tulokkaalle mukavampi, kun tietää paremmin mitä häneltä odotetaan. Näin aika ja resurssit käytetään oikein.

 

Luoma nostaa esille ajatuksen, että jokaisella hallitustyöskentelijällä on oma paikkansa ja syynsä olla hallituksessa mukana. Varsinkin uutena tulokkaana on tärkeä olla tietoinen omista vahvuuksistaan ja kertoa se muille. Ei ole häpeä sanoa asioihin, joista ei tiedä, että juuri tästä asiasta ei ole tarpeeksi tietoa. Hallituksessa luotetaan todella suurella prosentilla siihen, mitä jokainen sanoo ääneen, on siis erittäin itsekästä, jos kommentoi ja puuttuu asioihin, joista ei ole tietoa. Hallitustyöskentelyssä on ehdottoman tärkeää muistaa, että hallitukseen kuuluvat jäsenet ovat kaikki ajamassa samaa asiaa ja tavoittelee samaa. Voisin kuvitella, että nuoren ja uuden hallitustyöskentelijän maailma voi hetkellisesti romahtaa, jos hallituksessa on paljon kokeneita ja itsevarmoja ihmisiä. Itse joutuisin ainakin välillä hokemaan tsemppilauseita itselleni. Mutta juuri tätä haastetta toivon saavani pian tulevaisuudessa.

 

Hallituksen porukkaan mukaan päästessä on hyvä selvittää oma rooli. Luoma kertoo hyvin, että ”Hallituksen jäsen ei ole yrityksen työntekijä eikä johtaja.” Mikä se rooli sitten on? Tämä on varmasti kysymys, johon on joka hallituksessa erilainen vastaus. Koen, että saman henkilön ollessa monessa hallituksessa on tärkeä miettiä, että mikä rooli on milloinkin otettava haltuun. Neuvoni on, että nuori hallitustyöskentelijä opettelee ensinnä yhdessä porukassa homman kunnolla, jonka jälkeen on tarpeeksi vahva ja oppinut ottamaan lisää haasteita vastaan. Kuulisin mielelläni muilta asiasta kiinnostuneita ajatuksia. Alkuperäisen tekstin pääset lukemaan alla olevasta linkistä:

 

http://teroluoma.blogspot.com/2012/06/hallitustyoskentelyn-ensikokemuksia.html

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close