Tampere
30 Jan, Monday
-2° C

Proakatemian esseepankki

En tainnut kuunnellaKirjoittanut: Matias Falkenberg - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Et taida kuunnella
Kate Murphy
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Ihmisillä on tarve tulla kuulluksi ja nykyään kuulluksi tulemisen “mahdollistaa” sosiaalinen media todella hyvin, tai ainakin se luo hyvän illuusion siitä. Voi olla, ettei kukaan oikeasti kuuntele, ainakaan 15 sekuntia pidempää puhetta. Kun asiaan menemisessä kesti hieman liian kauan, tai asia ei herättänyt heti haluamaamme tai etsimäämme tunnetta lopetettiin kuuntelu. Miksi meidän täytyy aina päästä sanomaan oma mielipide jokaiseen asiaan? Haluamme tulla kuulluksi ja on täysin oikein tuntea tämä tarve, mutta herää kysymys, että tarvitseeko kaikkien kuulla mitä sinulla on sanottavaa? On toiselta myös täysin oikeutettua haluta olla kuulematta sinun sanottavaasi, eikä tästä tarvitse pahoittaa mieltään. Herää myös kysymys; kasvattaako sosiaalisen median kulttuuri meidän egojamme suuremmiksi? Kulutamme jatkuvasti tuotantoa, jossa jokaisen sana on aina yhtä tärkeä jokaiseen asiaan, vaikkei sieltä suusta mitään järkevää tulisikaan. Enkä tarkoita, etteikö jokaisella olisi oikeus puhua, vaan lisääkö sanottavasi millään tapaa sisältöä asiaan. Kuten kirjassa kerrotaan, niin myös minunkin mielestäni on joskus tai jopa useimmiten hyvä ottaa hetki aikaa miettiä sen jälkeen, kun toinen on asiansa sanonut. 

Nostattaako erilaisten puheiden pitäjien katsominen, esim. Tedtalk, meissä ajatuksen siitä, että myös meidän jokin kertomus olisi moisen monologin arvoinen. Usein meidän omat näkemyksemme asioista ovat erinäisten ennakkoluulojen ja ennakkoasenteiden vaikuttamia ja haluaisimme varmasti mielellään puhua niistä muille ja he vain kuuntelisivat. Tuntuuhan se pahalta, jos joku kyseenalaistaa tai on eri mieltä ja et kykene perustelemaan näkemääsi tarpeeksi hyvin. Tässä vaiheessa herää hyvä paikka avoimelle dialogille.  

Dialogin avulla kykenemme haastamaan näkemyksiämme erilaisten ihmisten kanssa. Tällainen dialogi, jos vain sallimme sen itsellemme, antaa meille mahdollisuuden laajentaa näkemyksiämme, oppimaan muiden ihmisten kokemuksista ja luomaan pysyvämpiä ihmissuhteita. Hyvän dialogin ytimessä on kuuntelu, mutta kuuntelu ei pelkästään ole sitä, että kuullaan sanat mitä toinen sanoo. Sanojen lisäksi tärkeää on huomioida toisen olemusta, kuten kehonkieltä, äänenpainoa ja yleisesti eleitä. Myöskään toisen kuuntelussa ei ole tarkoitus vain kuunnella asia asiana ja heti vastata omalla vastauksella mikä ensin tulee mieleen, vaan olisi hyvä hetki sulatella sanottua ja miettiä omaa vastausta enemmän, kun se mikä tulee heti ensimmäisenä mieleen.  

Kate Murphyn kirja Et taida kuunnella sai minut miettimään sosiaalisia tilanteita todella erilaisella tavalla. Sitä miten ihmiset yrittävät kommunikoida toisille, mitä ne viestivät erilaisilla asioilla, sanattomilla ja eleillä, ja kuinka tärkeää on pyrkiä olemaan läsnä, jotta toinen kokee itsensä kuulluksi. Fysioterapiassa kuuntelun tärkeys arkielämästä kasvaa, vaikka kuuntelu on arkielämässäkin tärkeää, jos haluaa luoda hyviä ja kestäviä ihmissuhteita. Fysioterapiaan tullaan yleensä ongelman kanssa, johon halutaan vastauksia ja apua. Ihminen on voinut käydä vaivansa takia usealla eri ammattilaisella hakemassa apua, eikä koskaan ole kokenut saavansa vastausta ongelmiinsa. Pelkästään kuulluksi ja ymmärretyksi tuleminen voi helpottaa ihmisen huolia ja olotilaa ongelmastaan, myös kuuntelun avulla saadaan luotua hyvä hoitosuhde, joka on perusta hyvälle hoidolle. Tuki- ja liikuntaelin vaivoissa psykososiaaliset tekijät voivat olla isoja vaikuttajia ja tämän takia hyvät keskustelutaidot ja kuuntelu, voivat helpottaa pahinta stressiä ja huolta. 

Itse en todellakaan ole hyvä kuuntelija, sillä huomasin jatkuvasti ajattelevani jotain muuta kirjaa kuunnellessa. Toki keskittymishäiriöni vaikuttaa huomattavasti asiaan, mutta ei sekään voi olla aina tekosyy kaikessa. Vaikka kirjan sisältö oli todella mielenkiintoinen ja jos jokin asia on mielenkiintoinen, ei yleensä ole mitään ongelmia keskittyä, mutta tällä kertaa oli huomattavia ongelmia. Oli siis todellakin ironista kuunnella äänikirjana kyseistä kirjaa ja monissa kohdissa tuli vastaan asioita, jotka olivat kuin henkilökohtaisia hyökkäyksiä itseä kohtaan.  

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close