


Elinvoimaisuus nyt ja tulevaisuudessa
Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
- |
Jari Sarasvuo |
Siiri Hyytinen
Podcast, Jari Sarasvuo – ”Mielikuvitustaan hallitsevan on mahdotonta pelätä”
Kesto 1h 36 min
Elinvoimaisuus nyt ja tulevaisuudessa
Jari Sarasvuon podcastissa ”Mielikuvitustaan hallitsevan on mahdotonta pelätä” oli paljon mielenkiintoisia ajatuksia, jotka pistivät aivot raksuttamaan ja miettimään. Tämän kertaisessa podcastissa pohdiskeltiin tulevaisuutta ja sitä, miten ihmisten elinikä tulee pidentymään sekä kuinka tämä eliniän pidentyminen vaikuttaa yhteiskuntaan. Podcastissa viitattiin useaan kertaan myös Duodecim-lehden julkaisuihin ja tutkimuksiin. Miten säilyttää elinvoimaisuus läpi elämän, kun elinikä nousee valtavasti korkeammaksi?
Jari Sarasvuo kertoi podcastissaan mielenkiintoisesta tutkimuksesta, jossa kerrottiin eliniän nousevan tulevaisuudessa jopa 200 vuoteen asti. Eliniän nousulla olisi hurjasti vaikutuksia yhteiskunnan rakenteisiin. Esimerkiksi pelkkä eläkeikä nousisi 100 vuodella eteenpäin, mikä kuulostaa melko hurjalta verrattuna siihen, että nykyään nousee mellakka jo parin vuoden eläkeiän nostamisesta. Työmaailma muuttuisi myös valtavasti, sillä työntekovuosia tulee moninkertaisesti lisää. Ihmisten täytyisi kouluttautua monta kertaa uudestaan, jos mietitään, että työura kestäisi 150 vuotta. Harvan mieli kestäisi olla 150 vuotta samassa työpaikassa. Pelkästään tämä aiheuttaisi jo huomattavia eroja yhteiskunnan rakenteelle. Jos mukaan otetaan parisuhteet, saadaan sopasta vielä mielenkiintoisempi. Yhden podcastissa esiin nousseen tutkimuksen mukaan parisuhteet eivät kestäisi tätä suurta eliniän nousua vaan kumppania vaihdettaisiin noin 30-50 vuoden välein. Tämäkin aiheuttaisi oman haasteensa yhteiskunnalle, sillä perhesuhteet monimutkaistuisivat, mikä itsessään tuo mukanaan jo melkoisen ongelmien vyyhdin.
Tulevaisuudessa 80-vuotiaiden osuus väestöstä kasvaa suhteellisesti eniten. Tällä hetkellä naisten osuus tästä yli 80-vuotiaista on huomattava enemmistö. Tämä johtuu osittain siitä, että naisilla on pääsääntöisesti terveellisemmät elämäntavat ja he kuolevat miehiä epätodennäköisemmin onnettomuuksiin. Yksi syy naisten pidempään elinikään Duadecim-lehden mukaan on myös se, että miehillä on vajaampi geeniaine. Miehisyyden määrittävä y-kromosomi on mutaatio naisen x-kromosomista, jonka takia miesten geeniaine on pienempi kuin naisten. Naisilla on pidempiä telomeerejä ja parempi immunologia. Miehet siis yksinkertaisesti kuluvat loppuun aikaisemmin kuin naiset. Podcastissa kerrottiin, että yksi alakoululainen onkin letkauttanut joskus, että naiset elävät pidempään, mutta heikommin. Tämä pitää Duadecim-lehden mukaan paikkaansa, sillä naiset haurastuvat vanhetessaan enemmän kuin miehet. Heillä esiintyy myös miehiä enemmän sairauksia kuten esimerkiksi masennusta. Naiset jäävät myös useammin leskiksi, mikä aiheuttaa myös enemmän mielenterveysongelmia ja muita sairauksia. Vaikka nykyään eliniän erot ovat vielä huomattavat naisten ja miesten välillä, tulevat ne podcastin mukaan tasoittumaan tulevaisuudessa. Miesten elintapojen parantuminen on jatkuvassa nosteessa, kun taas naisten elintavat hiukan laskussa. Tulevaisuudessa naisia kuolee todennäköisesti yhtä paljon elintapasairauksiin kuin miehiä ja tästä eivät pidemmät telomeeritkaan enää voi naisia pelastaa.
Tulevaisuudessa on siis oletettavissa, että fyysinen kapasiteettimme kestäisi jopa 200 vuoteen asti. Mutta entä henkinen puoli? Oma veikkaukseni on, että ihmisten henkinen kapasiteetti ei kestä niin pitkään. Moni tämän hetken vanhuksista kokee jo elämänsä eletyksi ja toivoo jopa pikaista kuolemista, sillä kokee, että hänellä ei ole enää mitään annettavaa yhteiskunnalle. Joten, jos alle satavuotiaat toivovat jo pääsemistä tuonpuoleiseen, miten käy, kun elämä kestäisikin 200 vuotiaaksi? Uskon, että mielenterveysongelmat räjähtäisivät käsiin. Lisäksi kuten podcastissa todetaan: ”me tarvitsemme kuolemia”. Yhteiskunnan kehitys hidastuu ilman kuolemia eli toisin sanoen junnaamme paikoillaan, mikäli elinikä nousee korkeaksi.
Jotta pääkoppamme pysyisi paremmin kasassa tulevaisuudessa, täytyy meidän treenata aivojamme aktiivisesti monella osa-alueella. Sarasvuo kehotti podcastissaan tekemään järkeviä juttuja ja lisäksi keskustelemaan järkevien ihmisten kanssa. Ihmismielelle on tärkeää progressiivinen kehittyminen sekä konkreettinen tekeminen. Jokainen ihminen pystyy tekemään mitä tahtoo, mutta ei tahtomaan mitä tahtoo. Asioiden konkreettinen toteuttaminen on vaikeaa monille meistä. Haluamme päämääriä, mutta emme keinoja niiden saavuttamiseen. Nyky-yhteiskunta antaa aivomme laiskistua, sillä kaikki on niin helppoa ja helppous tekee hölmöksi.
Podcastista nousi esiin P4-treeni, jolla voi treenata omia aivoja hölmöyttä vastaan.
PYSÄHDY: kokoa itsesi ja laita kaikki muu pois
POHDI: keskity siihen, mitä teet
PONNISTA: läsnä oleva ja konkreettinen tekeminen
PALAUTA: palauta mieleesi jo opitut asiat.
Kaikki yllä mainitut asiat ovat ihan normaaleja arkipäiväisiä juttuja, mutta kuinka usein me oikeasti pysähdymme ajattelemaan ja keskitymme siihen mitä teemme? Nykyään mielellemme on tarjolla niin valtavasti ärsykkeitä, että jopa keskittymisestä on tullut ydinfysiikkaa. Tämä, jos jokin on huolestuttavaa, sillä menetämme otteen omasta mielestämme, jos emme välillä pysähdy miettimään. Ahdistumme kenties olemattomista asioista ja tartumme kiinni harhoihin. Podcastissa kehotettiin kohtaamaan pettymykset ja murheet kuin vanhan tutun. Täytyy hyväksyä se, mitä kulloinkin annetaan, sillä näin pystyy pitämään itsensä paljon toimintakykyisempänä. Jos jää kiinni pettymyksiin, kaivaa itselleen vain kuoppaa. Uskomalla siihen, että kaikki tapahtumat tulevaisuudessa ovat hyödyllisiä, voi muuttaa elämää stressittömämmäksi. Näin pystyy hallita tulevaisuutta omilla odotuksillaan.
Podcastin otsikko kiteyttää hyvin: ”Mielikuvitustaan hallitsevan on mahdotonta pelätä”. Loppujen lopuksi elinvoimaisen elämän ehto ovat erilaiset esteet elämässä ja ennen kaikkea ihmisten suhde omiin esteisiin.
”Tee esteestä tie.” – Marcus Aurelius