Tampere
18 Apr, Thursday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Elämystalous vol. 1



Kirjoittanut: Petra Kokko - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Elämystalous vol. 1.

Törmäsin itse kyseiseen termiin kunnolla vasta viime vuonna ja mielenkiintoni heräsi välittömästi. Minulta on monesti kysytty kiinnostuksen kohteitani ja mitä haluaisin tulevaisuudessani tehdä. Vastaukseni usein, enemmän tai vähemmän, liittyy elämysten tuottamiseen. Tapahtumatuotanto, merkityksellisyys, elämys ja matkailu, ovat termejä, jotka koskettavat minua jossain määrin. Nämä termit, niiden yhdistäminen ja edistäminen ovat asioita, joihin haluan syvemmin tutustua.

Elämystalous käsitteenä on lanseerattu 1990-luvun lopulla yhdysvaltalaisten taloustutkijoiden B. Joseph Pine II ja James H. Gilmoren kirjassa ”The Experience Economy”. Gilmore ja Pine ovat kiteyttäneet elämystalouden neljään e-kirjaimeen: education, escapism, esthetics ja entertaiment.

Elämystaloudessa asiakkaalle tuotteen hinnalla ei ole suurta merkitystä, vaan kilpailutekijänä on tuotteen tuottama elämys. Tämä edesauttaa mahdollisuutta suurempaan katteeseen, kuin tavanomaisemmista matkailupalveluista. Kasvumahdollisuus tukee Suomen matkailuteollisuuden kehittymistä: edistämällä Suomen teknologiaosaamisen kehittymistä ja tukemalla kestävän kehityksen mukaista kuluttamista kohdistamalla kulutusta materiasta aineettomaan kuluttamiseen, Elämystalous myös korostaa sisältöjä ja inspiroi tuottamaan sisältäjä tukevan aineellisen ympäristön mm. yritysten kannattavuuden kehittämiseksi. Mielenkiintoista aiheesta tekee myös sen, että arvonluontia voidaan tarkastella kaikkien osallisten näkökulmasta. Kyse on silloin uudesta arvonluonnista ja aineettomasta pääomasta, jossa sitä arvoa tarkastellaan taloudellisena, toiminnallisena. elämyksellisenä (fiilis ja tunne) ja symbolisena (merkitys)

Huomasin Tampereen kaupungin nettisivuilla olevan artikkelin, jossa pohdittiin millaista osaamista elämystaloudessa, tarvitaan ja miten maailmanlaajuinen pandemia on tilanteeseen vaikuttanut. Koronan myötä, puheenaiheeksi on erityisesti noussut elämystalouden tulevaisuuden ja osaamistarpeiden ennakointi. Tässä elämystalouteen sisältyvät matkailu- ja elämyspalvelut, urheilu- ja virkistyspalvelut sekä kulttuuriala ja muut luovat alat. ”Ennakointia ja osuvia ratkaisuja työvoiman saatavuuteen”- hanke osui silmääni uutista lukiessani ja hankkeen tavoitteena on mallintaa, tehdä osaamistarpeiden ennakointimalli ja toimenpideohjelma toimialoille/ilmiöille: elämystalous, kiertotalous + itsensä työllistäminen… Kyseinen hanke kuulosti todella mielenkiintoiselta ja pyrin perehtymään siihen tarkemmin essee sarjan seuraavassa osassa. Tämä blogiteksti oli vasta herättelyä aiheeseen ja luvassa on ainakin yksi jatko-osa asiaan liittyen. Seuraavissa esseissä pohdin vielä syvemmin mitä elämystalous merkitsee, mikä potentiaali sillä on, vertaan suomen tilannetta muihin pohjoismaihin, tutustun Tampereen kaupungin hankkeeseen lisää ja pohdin omaa suhdettani elämystalouteen.

 

Aakko, E. 2021. Koronan jälkeen eteenpäin - Pirkanmaalla ennakoidaan elämystalouden osaamistarpeita. https://www.tampere.fi/tampereen-kaupunki/ajankohtaista/uutiset/2021/05/05052021_1.html
 
Hänninen, E. 2016. Elämystalouden käsikirja. https://docplayer.fi/1975539-Elamystalouden-kasikirja.html
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close