Tampere
23 Sep, Wednesday
10° C

Proakatemian esseepankki

Elämä on talo: Perustukset ja tasapainoKirjoittanut: Samuel Kautto - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Elämä on jatkuvaa remonttia. Harrastelemme, rakennamme ihmissuhteita, työuraa, ylläpidämme kuntoa, ja niin edelleen. Remontoimme aina taloomme jotain uutta, kuten 1. osassa totesimme. Järkikin sen sanoo – täydellä tekemättömyydellä elämää ei ole, ärrimmilleen vietynä kuolemme pois. On syötävä, juotava, tehtävä töitä tai opiskeltava, ja niin edelleen. Ihan perus elämän rakennepalasia.

 

Usein puhutaan että pohjana kaikelle toiminnallemme on omat henkilökohtaiset arvomme. Pitää paikkaansa – valitsemme asioita arvojemme mukaan. Sivistyneet puhuvat arvovalinnoista. Arvot on yksi elämän perusta.

 

Kulmakivet

 

Elämän talon perustuksia voi ajatella kuin kulmakiviä. Niitä on neljä.

 

Arvoa laajemmaksi kulmakiven kokoiseksi kokonaisuudeksi nimeäisin henkisen energian. Kaikenlainen henkisyys, arvovalinnat ja arvot, usko, ovat osa tätä kulmakiveä. En tiedä onko henkinen energia, tai ehkä moraali osuva ja kattava nimi, mutta paremman puuttessa käytän ”henkistä energiaa”.

 

Terveyskulmakivenä on moraalin vieressä. Henkinen terveys ja hyvinvointimme yleensä liittyy enemmän tai vähemmän moraaliin. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus: niin psyykkisestä kuin fyysisestäkin puolesta tulee pitää huolta.

 

Voinet nimetä useitakin tekijöitä ja asioita, jotka mahdollisesti ylläpitävät terveyttäsi – fyysistä tai henkistä. Ystävät, perhe, kuntosali, harrastukset. Lepo ja latautuminen, ja niin edelleen. Terveyden kulmakivi koostuu huomattavasta määrästä asioita joita kukin painottaa ja toteuttaa tavallaan.

 

Ihmiselle on tarpeellista viettää vapaa-aikaa. Tästäkin puhuimme osassa Ikuinen remontti: elämä ei voi koostua siitä, että kaiken valveillaoloajan toteutat vain velvotteita tai tavoitteita. Mukavuudet ja vapaa-aika on yksi elämän kulmakivistä. Siihen kuuluvat omalla yksilöllisellä tavallaan perhe, ystävät, harrastukset ja ihan vain oleminen. Jälleen kerran tuttuja asioita joita esiintyy myös muiden kulmakivien alkuaineina. Lähes kaikki kulmakivien ainekset ovat samoja, niitä vain tarkastellaan eri kulmasta. Muodostelma on ikään kuin sellainen jossa sisältäpäin kaikki kivet ovat samaa (talon alla), mutta päivän varjossa kunkin kiven ulkopuolisesta kulmasta huomaa erilaisia pintaeroja ja esiintymiä.

 

Ura kattaa alleen työt ja opinnot, ja on nyky-yhteiskunnassa ehkäpä suurimpia remontin aiheita. Ihminen tarvitsee tarkoituksen, ja ura auttaa sen löytämisessä, muovaamisessa ja toteuttamisessa. Opintojenhan, ja lopulta tietenkin työuran kautta kannamme lopulta leivän taloon.

 

Mikään kulmakivistä yksistään tuskin on sinulle millään tavalla uusi ja mullistava. Ihan perus elämän rakennepalasia, kuten totesin.

 

Vesivaaka

 

Talon rakennustyöt alkavat pohjatöiden teolla. Tavallista omakotitaloa rakentaessa pohjatyön merkitystä ei voi vähätellä: rakennus seisoo pohjansa varassa koko elinkaarensa ajan. Muutosten tekeminen pohjatöihin voi olla kallista, jopa mahdotonta (Rakentaja.fi).

 

Myös elämällämme on pohjatyö, maaperä perustusten alla. Elämän talon maaperä koostuu paljolti geeneistä ja kasvatuksesta, kasvuympäristöstä, varhaislapsuudestamme ja niin edelleen. Kuten talo, elämämme seisoo tämän perustan päällä alusta loppuun. Muutosten tekeminen kehitys- ja kasvuolosuhteisiin on usein mahdotonta, vähintään kallista ja vaikeaa.

 

Olemme syntyneet johonkin, ympäristöön ja perheeseen. Olemme eläneet jonkinlaisen lapsuuden, nuoruuden, ja elämää eteenpäin – perustuen paljolti olosuhteisiin, joihin synnyimme. Me nimeen omaan synnyimme olosuhteisiimme, emme valinneet niitä.

 

Elämässä on asioita, jotka voi itse valita, ja sitten niitä, jotka on jo kuin ennalta meille valittu. Voisi sanoa olevan täyttä sattumaa, minkälaisen tontin ja maaperän me elämän talollemme saamme (Hämäläinen, 172). Maaperää emme voi valita, mutta siihen, mitä maaperän päälle rakentuu, voimme vaikuttaa huomattavasti enemmän.

 

Tästä maaperästä, elämäsi pohjasta ponnistaa elämäsi perustuksen pohjakivet. Yleinen terveys, vapaa-aika, henkinen energia ja ura.

 

Hurahdukset ja epätasapaino

 

Elämän voi nähdä jatkuvana valintojen jatkumona, mutta mitä todellisuudessa valitsemme itse? Jos olemme vain syntyneet maaperämme päälle, ja kaikki valintamme kuitenkin pohjautuvat ympäristöön jossa elämme ja josta ponnistamme, valitsemmeko sittenkään itse? Valitseeko maaperä puolestamme? On fakta, että en ole voinut valita syntymäni hetkeä, vanhempiani, kasvatustani tai asioita ja kohtaloita joita olen elämässäni kohdannut. Mutta olenko minä oikeasti valinnut, että kirjoitan sinulle?

 

Valinnat viestivät itsellemme sisäistä kontrollia – olipa valinnan perimmäinen syy sitten mikä tahansa. Erilaiset sattumat, olosuhteet ja aiemmat valinnat voivat johtaa meitä tilanteisiin, joissa valitsemme yhden perustuspilarin muiden edelle toistuvasti.

 

Työkeskeisessä yhteiskunnassamme ura lienee kaikkein kovimman paineen alle joutuva perustuskivi. Nyky-yhteiskunnassa arvostetaan ahkeraa ja tehokasta työntekijää. Tehokkuusilmiön myötä sanakirjaamme on keksitty uusi sana: työnarkomania.

 

Työnarkomania tarkoittaa pakonomaista tarvetta tehdä töitä. ”Työnarkomaanilla se [työnimu] liittyy täydellisyyden tavoitteluun ja hallinan ylläpitämiseen, kertoo Laura Pajula joensuulaisesta TietoTaito Groupista.” (Yle Uutiset, 2014)

 

Täydellistä työelämää rakentavalla täydellinen työelämä menee kaiken edelle. Meillä on varaa valita mielekkäitä työtehtäviä. Hallinnan tunnetta luontaisesti kaipaava ihminen valitsee helposti työn kantavaksi teemakseen – ihmisellä on taipumus tehdä helpoin ja nopein valinta. Seuraa hurahdus ja pahimmillaan työnarkomania.

 

Työnarkkarin armottoman suorittamisen alla elämän talon perustuskivet kokevat kovia. Työnarkomania on osaltaan vastuuttomuutta – mutta osaltaan taas vastuuttomuus on aivan oma, työkeskesiyydestä erillinen talon perustan laiminlyönnin muoto.

 

Vastuuttomuus tarkoittaa tapoja etsiä pahaan oloomme ulkopuolisia syntipukkeja. Elämä on välillä hyvää, välillä huonoa. Ja silloin kun se on huonoa, syytämme helposti vanhempiamme, opettajia, yhteiskuntaa, verottajaa, jopa geenejä ja kasvatustakin. (Hämäläinen, 173) Vastuuttomuus voi kanavoitua urakeskeisyytenä, tapana hakea oikeutta kaikkiin elämämme vääryyksiin. ”Elämäni olisi tosi hienoa, jos minut olisi kasvatettu niin ja näin”, tai ”kotini olisi ihan hyvä, jos tontillani olisi järvi.” Uhmakkaiden ajatusten keskellä näemme työn mahdollisuutena kasvattaa elämässä jotain kiintiötä, mikä mielestämme on jäänyt liian pieneksi. Ja niin lähdemme soitellen sotaan, nenä pitkällä töitä tekemään.

 

Uran kulmakivi sen kuin rasittuu vain enemmän. Se on vain yksi neljästä kulmakivestä – mutta sen päälle kasaantuu koko elämän tekemiset, koko elämän remontti. Perustuskivi voi tamppaantua pahimman narkkarin käsittelyssä niinkin syvälle, että koko maaperä kärsii.

 

Kun tarpeeksi kauan tamppaa yhtä kiveä maan uumeniin sen pahemmin tunteilematta ja tilannetta katsastamatta, voi pian huomata kiven uponneen tyystin multaan. Emme näe koko kiveä enää – jonka tarkoitus on olla elämämme tuki. Tuntuu kuin matto vedettäisiin alta, ja koko talo on vinossa. Elämä ei tunnu enää nautinnolliselta, eikä talossakaan ole järkeä asustaa. Sehän on vinossa koko mökki.

 

 

 

 

 

 

 

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-7319378

https://www.rakentaja.fi/artikkelit/12045/pohjatyot.htm

Pekka Hämäläinen: Jaksamisesta Innostumiseen

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close