Tampere
28 Mar, Thursday
6° C

Proakatemian esseepankki

Elämä on kuin nyrkkeilyottelu



Kirjoittanut: Heidi Hydén - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

En voinut olla hymyilemättä lukiessani ajatuksiasi. Samalla ilahduin, tunnistaessani itselleni tutun Esan, joka vaikuttaa tiimissämme Evisionissa. Ensimmäisenä pakko kommentoida tyyliäsi kirjoittaa mielenkiintoisella tavalla. Osaat hienosti perustella asioita eri näkökulmista sekä käyttää erittäin osuvia metaforia tehostamaan tekstiäsi. Kantaa ottava tyylisi toimii kirsikkana kakun päällä ja herättää ajattelemaan asioita uudesta näkökulmasta. Halusin tehdä kommenttiesseen sinulle ja tällaisiin esseisiin on helppo tarttua, kun on jotain mihin tarttua, jos ymmärrät.

 

Esseesi aiheesta on ollut keskustelua Evisionissa useampaankin otteeseen. Itse en ole muistaakseni ottanut aikaisemmin kantaa, mutta muut tiimin jäsenet ovat tästä varmasti kanssasi keskustelleet. Ensimmäiseen kappaleeseesi viitaten melkein naurahdin, kuinka osuit asian ytimeen. Olen itsekin kuullut bisnestä verrattavan urheilulajeihin. Miksikö? Voisiko syy löytyä urheilulajin herättämästä tunteesta tai sen merkityksellisyydestä. Se on lähellä ihmisiä. Pelataan tiiminä, voitetaan tiiminä ja menestytään tiiminä. Urheilulajien sisältä löytyy eri rooleja ja kaikki tietävät oman vastuualueensa, jotta kokonaisuus toimii. Urheilulajeissa on omat pelisäännöt ja yhtä lailla bisneksessä vallitsee omat pelisääntönsä tai tiimin sisällä. Puhalletaan niin sanotusti yhteen hiileen.

 

Bisneskin voi olla fyysisesti ja henkisesti raskasta. Pitkäaikaisen projektin valmiiksi saaminen voi vaatia ”verta, hikeä ja kyyneliä”, mitä kuullaan usein myös urheilulajeissa puhuttavan. Vai luettelinko juuri niitä nimeltä mainitsemattomia asioita loputtomalta listaltasi, jota et nähnyt oleelliseksi avata enempää? Minua alkoi naurattamaan jo pelkkä ajatus. Mitä pidemmälle luen esseetäsi ja sisäistäen tarkemmin sen sanomaa, niin ymmärrän ja en ymmärrä näkökulmaasi. Ymmärsinkö oikein, että sinua ärsyttää tai turhauttaa urheiluun liittyvä pöhinä ja kuinka se rinnastetaan kaikkeen olemassaolomme ihmeisiin? Kuinka sitä käytetään aina esimerkkinä?

 

”Ominaisuuksia on niin valtava lista, että jos hakemalla hakee niin löytää ne yhtäläisyydet ihan mihin tahansa. Se ei tarkoita että ne on siellä, tai että metafora on erityisen kuvaava jokaisen vastaan tulevan aiheen kohdalla.” (Lappalainen, 2020.) Mielestäni tässä vaaditaan tietynlaista pelisilmää, niin kuin urheilulajeissakin. Pystyn näkemään urheilulajivertauksen taustalla olevan ajatuksen, mikäli se on perusteltu konkreettisella tasolla. Lähtökohtaisesti voi hyödyntää mitä tahansa asiaa vertauskuvana, jos sillä on jokin sanoma, mikä saa ajattelemaan. Se ei tee siitä vähäpätöisempää, vaikka vertauksena olisikin täysin tavallinen asia. Ymmärrän ajatuksesi siinä, jos puhutaan päivänselvistä asioista hienoja vertauskuvia käyttäen eikä sen taustalla ole mietitty minkäänlaista ajatusta, miksi siitä puhutaan. Siinä tapauksessa ymmärrän turhautumisesi. Tekstissäsi mainitsemasi wings-teoria voisi soveltua esimerkkinä juuri tähän, mikä aiheutti minussa hilpeyttä.

 

Playstation 1 peli teoria oli erittäin mielenkiintoinen ja raikas näkemys bisnesajatteluun. Etenkin valitsemasi pelit osuivat ja upposivat. Mistä olit nämä oikein keksinyt? En ole koskaan ajatellut tällaisen teorian kautta asioita. Annoit juuri ajattelemisen aihetta. Jäin pohtimaan kuitenkin sitä, miten Playstation 1 pelien kautta käytetyt metaforat, lisäarvon luominen tekstiin eroavat urheilulajien saman hyödyntämiseen? Itse en näe näissä juurikaan eroa, joten mielelläni kuulisin, miten sinun mielestäsi toinen on sopivampi kuin toinen tässä kohtaa. Jäin pohtimaan tilannetta, jos joku esimerkiksi Evisionissa käyttäisi puheenvuoronsa taustalla urheilulajinäkökulmaa, niin miten reagoisit? Joku on voinut oivaltaa kyseisen ajattelun avulla jotain merkittävää ja kokee sen erittäin tärkeäksi.

 

Loppujen lopuksi kuten sanoit, voimme vääntää kaikesta vastaavanlaisia kuvauksia suuntaan tai toiseen. Olet oikeassa, että osaa on kulutettu jo ihan tarpeeksi ja voisimme oppia sinulta tietynlaista kriittisyyttä ja raikkaampaa otetta asioihin tai Esa Saarisen tavoin ajatella ajatteluamme enemmän. Ajattelemalla ajatteluamme voisimme löytää kenties uudenlaisia tapoja vertailun lähtökohdiksi ja samalla pohtia merkityksellisempää otetta asioihin.

 

Kiitos Esa, kun tuot ajattelemisen aihetta päiviin ja haastat kyseenalaistavalla otteella. Pilkettä silmäkulmassa tarjoilen seuraavan mietelauseen sinulle:

 

”Life is like a boxing match. Defeat is declared not when you fall, but when you stand again”

 

LÄHTEET

 

Lappalainen, E. 2020. Bisnes on kuin jalkapallo, paitsi eihän se nyt h*elvetti ole. Luettu 9.2.2021. https://esseepankki.proakatemia.fi/bisnes-on-kuin-jalkapallo-paitsi-eihan-se-nyt-hlvetti-ole/

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close