Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Elämä järjestykseen



Kirjoittanut: Tina Uusitalo - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Elämä järjestykseen

 

Kuinka monta kertaa aloitat asian, mutta jätät sen jostain syystä kesken? On sitten kyse siivouksesta, sähköposteihin vastaamisesta tai yhdestä puhelinsoitosta. Tuntuuko ettei aika riitä enää edes perusaskareihin kuten roskien vientiin? Pienet tekemättömät asiat vain kasvattavat stressikerrointa ja johtaa helpommin siihen, ettet saa mitään aikaiseksi. Tässä esseessä käydään muutamia esimerkkejä, kuinka saada elämä järjestykseen.

 

Aseta tavoitteet

Aloitetaan tavoitteiden määrityksellä. Kirjassa Get your sh*t together neuvotaan asettamaan realistiset tavoitteet. Aseta tavoitteille selkeä aikataulu ja päätä niille dead line. Tavoitteet, jotka ovat epärealistisia ovat vaikea saavuttaa. Tätä esseetä kirjoittaessa huomaan, että ajatukset lähtevät omille teilleen ja alan tekemään muita, muka mieluisempia, tehtäviä. Selkeä aikataulu voisi helpottaa muun muassa kirjapisteidenkin tekoa. Määritän jatkossa itselleni selkeän aikataulun ja pysyn siinä, jotta vältyn kirjapiste stressiltä. Asetan tavoitteista myös realistiset, jotta niissä olisi helppo pysyä. Haluan myös määrittää kuinka paljon mikäkin vie aikaa, jotta osaan asettaa tehtävät kalenteriin ja tiedän myös tarkalleen, kuinka paljon joudun “kärsimään” tehtävästä, jos se ei ole mieluinen. Tällä haen takaa sitä, että kun stressaan kirjapisteitä koko ajan ja luon itselleni negatiivisen fiiliksen sillä. Käytän mieluummin pari tuntia päivässä negatiiviseen tekemiseen kuin seuraavat puolivuotta koko ajan.

Ylläpidä suhteita

Älä unohda ihmissuhteita, varsinkaan parisuhdetta. Voit asettaa erilaisia kilpailuita kumppanisi tai ystävän kanssa. Esimerkkinä voitte kerätä parisuhdepisteitä kumppanin kanssa. Pisteitä saa ihan arkisista asioista kuten sanomalla “hyvää huomenta” tai vaikka viemällä roskat. Näin arkisistakin asioista voi tulla tavallaan romanttinen ele, koska teet sen kumppanin vuoksi. Ja näin niistä asioista alkaa tulla osa arkea ja tapa, joka on aina mukava ele myös kumppania kohtaan. Muista että tavoitteet myös parisuhteessa on hyvä asettaa.

Professional shit together

Monelle meistä on tärkeä edetä uralla. Mitä minun siis tulisi tehdä, jotta etenen uralla? Kysy suoraan pomolta, “mitä minun tulee tehdä, jotta pääsen paikkaan x”. Näytä myös itseluottamuksesi ulospäin, vaikka sinulla ei sisäisesti olisi kovin vahva olo. Kun olet itsevarma, saat helpommin työkavereidesi luottamuksen ja kunnioituksen (Sarah Knight). Tarkkaile myös, miten kollegasi toimivat. Keillä on asiat kunnossa ja miten he ovat tehneet vaikutuksen sinuun? He tekevät todennäköisesti pieniä asioita mitkä tekevä vaikutuksen muihin. Miksi sinä et voisi tehdä näitä myös?

Fyysinen ja psyykkinen terveys

Jotta saamme elämämme järjestykseen, on terveys yksi iso osa sitä. Jos olemme väsyneitä ja huonossa kunnossa on jaksaminen heikkoa, mikä vaikuttaa myös työntekoon ja sosiaaliseen elämäämme. Pienien tavoitteiden asettaminen toimii tavoitekuntoon pääsemisessä paljon paremmin kuin yksi iso tavoite. Kirjassa kerrottiin hyvä vinkki kokeilla lähestyä asiaa negatiiviselta puolelta. Jos koet olosi huonoksi ja sinua ahdistaa, ettet ole kunnossa missä haluaisit olla. Lähde ajattelemaan haluatko kokea jatkuvaa huonoa oloa vai tunnin päivässä “huonoa oloa” salilla?

Jos haluat todella saada elämäsi järjestykseen, on hyvä käsitellä tunteita ja psyykkistä hyvinvointia. Monelle meistä psyykkinen hyvinvointi tarkoittaa ahdistuksen käsittelyä. Kirja antaa kaksi eri tapaa, miten purkaa ahdistusta. Ensimmäinen tapa on repäistä laastari ja kohdata ahdistuksen kohde ja käsitellä se. Toinen tapa on olla tietoisesti tekemättä mitään ja olettaa että ongelmat ratkeavat itsestään.

Pidä koti puhtaana

Meitä ei välttämättä stressaa pelkästään työasiat tai ihmissuhteet. Kun tiedät, että kotona on puhdasta ja kotityöt ovat minimissä, on kotiin myös kiva mennä. Kirjassa neuvotaan jakamaan siivous 20 minuutin sessioihin. Tee siis joka toinen päivä 20min homma niin tekemistä ei ehdi kasaantua. Mieti ja aikatauluta valmiiksi mitä teet minäkin päivänä, on se sitten imurointia tai tiskausta. Koti on yleensä tarpeeksi hyvässä kunnossa, kun naapurin yllätysvierailut eivät haittaa. Tämä vinkki osui itselle voimakkaasti. Tuntuu ettei olisi aikaa siivota tai tehdä mitään kodin järjestyksen ylläpitämiseksi. Jos kuitenkin joka toinen päivä tekisin 20min kotitöitä ja pitäisi kodin siinä kunnossa, että koska vain voisi tulla joku kylään, elämä helpottuisi paljon ja olisi kiva mennä töistä kotiin, kun tietää ettei tarvitse tehdä mitään.

Tiivistettynä

Ole johdonmukainen. Aseta realistiset tavoitteet ja jaa ne pienempiin osiin. Ole rehellinen itsellesi.

 

Lähteet

Get your sh*t together – Sarah Knight

Kommentoi