Tampere
29 Mar, Friday
6° C

Proakatemian esseepankki

Elämä ilman self-helpiä?



Kirjoittanut: Toni Latosaari - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Nähdessäni Svend Brinkmannin kirjoittaman kirjan ”Pysy lujana – elämä ilman self-helpiä” herätti se melkoista hilpeyttä itsessäni. Jo kansikuvassa esiintyvät lausahdukset ja mietekuplat iskivät itseeni täysin. Kirja on siinä mielessä hauska, sillä siinä on aika radikaaleja ohjeita ja suositteluja. Se on kylläkin kirjoitettu osittain huumorilla, joten ilman huumorintajua en suosittele kirjaa kenellekään. Huumorintajuiset, elämäntaito-opaskirjoja lukeneet, lukekaa ehdottomasti tämä kirja! Herättää varmasti monenlaisia ajatuksia. Hassua sinänsä, että Brinkmann toistaa monta kertaa kirjassa lausetta ”anna potkut valmentajallesi”, sekä suosittelee olemaan lukematta elämäntaito-oppaita, jollainen tämäkin kirja periaatteessa on.

 

Otin kirjan lukuun samaan aikaan yhden elämäntaito-oppaan kanssa, nimeltään ”Menestyksen portaat” mikä on aivan loistava kirja näin urheilijan näkökulmasta. Brinkmannin kirjasta löytyy erittäin paljon juurikin täysin vastakkaisia ohjeita ja suosituksia, kuin Melina Niemen kirjasta, mikä loi melko hauskan vastakkainasettelun. Toinen kehottaa tekemään ehdottomasti jollain tavalla, toinen taas jyrkästi vastustaa ja kehottaa tekemään päinvastoin. Niemi kehottaa palkkaamaan henkisen valmentajan, kun taas Brinkmann ehdottomasti kehottaa antamaan potkut valmentajalle. Toisaalta, molemmat kyllä kehottavat oppimaan sanomaan ei, mikä saattaakin olla monelle vaikeaa.

 

Brinkmann on jakanut kirjan seitsemään osioon, jonka jokaisen pääkohtana ovat seuraavat ohjenuorat:

  1. Lakkaa tarkkailemasta itseäsi
  2. Keskity siihen, mikä elämässäsi on kielteistä
  3. Opettele sanomaan ei
  4. Pidä tunteesi aisoissa
  5. Anna potkut henkilökohtaiselle valmentajallesi
  6. Lue romaani – älä elämäntaito-opasta
  7. Mieti menneisyyttä

Ensimmäisessä osiossa kehotetaan lopettamaan itsensä tarkkailu, koska silloin voit paremmin. Toisaaltahan se on täysin totta, mitä enemmän tarkkailet itseäsi, sitä enemmän koet voivasi huonosti. Eli käytännössä tähänkin pätee kuuluisa sanonta ”tieto lisää tuskaa”. Tässäkin täytyy ottaa huomioon huumoriaspekti, sillä Brinkmann ehkä hieman yleistää kirjassaan, kuinka ”yleensä ihminen löytää itsensä märehtimästä sohvalta”, kun päätyy pettymykseen itsensä tarkkailun takia.

Toisen osion ohje saattaa alkuun kuulostaa hieman jännittävältä. Esimerkiksi itse hieman karsastin ensi-istumalta tätä ohjetta, kuulun kuitenkin siihen kategoriaan, joka haluaa ajatella positiivisesti ja ylipäätään olla positiivinen persoona. En täysin allekirjoita Brinkmannin neuvoa keskittyä siihen, mikä elämässä on kielteistä, mutta hänellä on kyllä hyviä pointteja ajatuksensa tueksi. Esimerkiksi se, että opit ajattelemaan ja puhumaan mielesi mukaan (mikä ei toisaalta aina ole hyvä juttu). Toisena hyvänä pointtina hän tuo esiin sen, kuinka negistelyn mahdollisuus auttaa mahdollistamaan huonosti olevien asioiden muuttumisen, hyvänä esimerkkinä viimeaikainen dieselin hinnan raju nousu, josta valittaminen sai aikaan asian käsittelemisen eduskunnassa.

Itseä ihan alkoi naurattamaan, miten Brinkmann käyttää esimerkkinään ei-sanan sanomisen oppimiseen kehityskeskustelua; ”Kun joku pyytää sinua ”kehittämään persoonaasi”, sano sävyisästi ei kiitos. Sano, että haluaisit mieluummin kakkukahvit”. Aivan tajutonta, siinä meinasi ihan liitoksistaan revetä, kun tuon ensimmäistä kertaa luki. Tässäkin asiassa Brinkmann tuo hyvänä pointtina esiin sen, että ei-sanan sanominen osoittaa valtavaa voimaa ja itsenäisyyttä, vaikkakin hieman ehkä hauskalla ja erikoisella tavalla. Osasyy siihen, miksi lukijalla pitää olla huumorintajua.

 

Olen asettanut itselleni tavoitteeksi oppia tunnistamaan paremmin omia ja muiden tunteita. Sen jälkeen on helpompi keskittyä pitämään ne aisoissa. Tässä Brinkmann on mielestäni hyvinkin oikeassa, että tunteiden pitäminen aisoissa on tärkeää. Hänen sanoin ”Jos et hallitse kiukkuasi, olet kuin riehuva lapsi”, mikä mielestäni kuvaa aika hyvin oman kokemuksenikin mukaan sitä, mitä aiheutuu, kun omia tunteita ei osata hallita. Tunteiden, etenkin kielteisten, pitäminen aisoissa on hyvin hyvin tärkeää, sillä muuten sinusta saattaa kehkeytä aggressiivinen räyhääjä varsinkin kolmen ensimmäisen ohjenuoran toteuttamisen avulla. Siksi Brinkmann on luonut myös tasapainottavia ohjenuoria, kuten juuri esimerkiksi edellä mainittu tunteiden aisoissa pitäminen.

Brinkmann kuvaa melko äärimmäisesti sitä, kuinka valmentajalle potkujen antaminen on hyvä juttu. Hänen mielestään vastauksia kysymyksiin ei voi löytää itsestään, toisin kuin valmentajat ajattelevat. Hän kehottaakin katsomaan ulospäin sen sijaan, että katsoisit sisälle, mutta onko tämä välttämättä ainoa oikea hyvä ratkaisu? Omasta mielestäni ainakin se, jos näitä oppii käyttämään tasapainoisesti yhdessä, olisi melkoisen voimakas yhdistelmä. Huomautuksena vielä se, että valmentaja tässä kontekstissa ei tarkoita fyysistä hahmoa, vaan kulttuurissamme yleisimmin vallitsevaa suuntausta.

En oikein osaa sanoa, mitä mieltä olen kuudennesta ohjenuorasta ”lue romaani – älä elämäkertaa tai elämäntaito-opasta”. Mielestäni niissä on jokaisessa hyvät puolensa ja jos niistä aiheutuvia hyötyjä osaa käyttää yhdessä, ovat ne melko varmasti voimakkaampi yhdistelmä, kuin pelkkä romaanien lukeminen ja niistä saadut hyödyt. Tästä en oikeastaan sen enempää saa sanotuksi mitään järkevää.

Jos ymmärsin Brinkmannin pointin oikein seitsemännessä kohdassa, on tärkeää osata ajatella nimenomaan posin kautta ”asiat voisivat olla paljon huonomminkin”. Sillä kun elämä menee eteenpäin, tuppaa menneisyys näyttämään valoisammalta. Tätä kautta päästään siihen, että tulevaisuuden visioita voitaisiin menneisyyden tarkastelun avulla vain parantamaan ja parantamaan, eikä tartuta heti siihen ensimmäiseen visioon. Joku muu saattaa asian ymmärtää toisin, mutta minä koin asian näin, enkä koe olevani ainakaan täysin väärässä.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close