Tampere
28 Mar, Thursday
11° C

Proakatemian esseepankki

Elä hyvin, kuluta paremmin



Kirjoittanut: Anni Minkkinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

 

Vastuullinen kuluttaminen ja vastuullinen elämä on yksi tämän hetken trendeistä, ainakin siltä minusta tuntuu. Itse pyrin elämään hyvin vastuullisesti ja harkiten elämän pieniä valintoja sillä näkökulmalla, miten valintani vaikuttavat meidän yhteiseen maapalloon. Saatan elää jonkinlaisessa vastuullisuuskuplassa, mutta toivon todella, että ihmiset ovat alkaneet ottaa ympäristön ja omien tekojensa vaikutuksen siihen entistä paremmin huomioon.

 

Tämän vuoden syksyllä julkaistiin YK:n alaisen kansainvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n ilmastoraportti, joka oli karua luettavaa. Raportin mukaan meillä ei ole enää paljoa aikaa jäljellä, jos haluamme pysäyttää ihmisten aiheuttaman ilmaston lämpenemisen. Peli ei ole vielä menetetty, mutta lämpenemisen rajaaminen sopivalle tasolle vaatii ennätyksellisen nopeita toimia. Nykyisillä päästövähennyksillä ilmasto lämpenee 3 asteen vauhdilla, joka huonontaa meidän kotiplaneettamme olosuhteita dramaattisesti. Jos ilmastonlämpeneminen saadaan rajattua 1,5 asteeseen, meillä on vielä toivoa jäljellä. Jotta siihen päästään, on jokaisen muutettava omia elintottumuksiaan ja varsinkin kulutustottumuksia, seuraavien kymmenien vuosien ajan, jos haluamme säilyttää maapallomme elinvoimaisena ja hyvänä paikka elää.

 

”Mitä vastuullisuus tarkoittaa? Se on elämää, jota ei eletä ympäristön, ihmisten tai eläinten kustannuksella. Jokaisella on oikeus rauhaan, arvoon ja vapauteen – kuulostaa aika järkevältä ja reilulta, miksi haluaisimmekaan mitään muuta?” – Karita Sainio

 

 

Vastuulliseen bisnekseen keskittyvän PR-toimisto Sugarin perustaja Karita Sainio on koonnut mainion ja inspiroivan oppaan vastuulliseen elämään ja juuri niihin pieniin tärkeisiin valintoihin, joita meidän kaikkien kannattaisi elämässämme tehdä. Karita itse elää oppejaan noudattaen mahdollisimman vastuullisesti ja ympäristöä vähän kuormittaen. Silti unohtamatta arkipäivän luksusta ja itsensä hemmottelua. Hän uskoo, että hänessä vahvasti asuva empaattisuus ja epäitsekkyys on ajanut hänet vastuullisiin valintoihin. Karitan on ollut aina helppo kokea empatiaa esimerkiksi eläimiä ja luontoa kohtaan oman herkkyytensä vuoksi. Hän ei ole koskaan halunnut riistää ketään heikommassa asemassa olevaa omien valintojensa vuoksi. Itsekin koen olleeni lapsesta asti samanlainen kuin Karita, meille empaattisesti ympäristöä ajattelevien on helppo toimia vastuullisesti ja niin, että laitamme suuremman hyvän omien itsekkäiden mielitekojemme edelle. Mutta tänä päivänä vastuulliset teot eivät tarkoita loppujen lopuksi sitä, että meidän tarvitsisi luopua jostain tai elää pienemmin tai huonommin kuin toisten. Nykyään on luotu niin paljon hyviä vaihtoehtoja sellaisten rinnalle, jotka eivät tee hyvää ympäristöllemme tai meille. Ihmisten täytyisi vain olla enemmän tietoisia näistä hyvistä vaihtoehdoista – juuri siksi Karita kirjoitti kirjan Hyvin eletty ja perusti PR-toimisto Sugarin.

 

Usein ihmisten valinnat elämässä perustuvat aiemmin opittuihin tapoihin ja laiskuuteen etsiä parempia valintoja. Tänä päivänä on tärkeää olla tiedostava kuluttuja ja on tärkeä itse omalla esimerkillään koittaa rohkaista toisia ihmisiä parempaan elämään. Loppujen lopuksi ilmastokatastrofi on ehkäistävissä juuri pienillä arjen valinnoilla. Karita listaa mm. nämä vinkit kuinka olla omassa elämässään hieman vastuullisempi:

 

1) Kysy alkuperää

 

Kysy ravintolassa, onko sen tarjoama liha vastuullisesti tuotettua tai vaatekaupassa vaatteen alkuperää. Mitä useampi kuluttaja osoittaa kiinnostuksensa tuotteen tai palvelun vastuullisuuteen, sitä varmemmin yritys myös reagoi. Yhden ihmisen mielipiteellä on yllättävän iso vaikutus.

 

2) Pidä vegaanipäiviä

 

Voit vaikuttaa välittömästi hiilijalanjälkeesi vähentämällä lihan ja maitotuotteiden syöntiä. Samalla hemmottelet empatiakykyäsi. On paljon tyylikkäämpää pitää viikossa enemmän kasvis- kuin liharuokapäiviä.

 

3) Zero Waste

 

Harjoittele zero waste -ajatustapaa: kanna mukanasi vesipulloa ja take away -mukia, tilaa laskut sähköisenä, minimoi kodin hävikkiruoka, käytä kuukuppia, kiinnitä postiluukkuusi ”ei mainoksia, kiitos” -kyltti, käytä ompelijan sekä suutarin palveluita ja vuokraa tai vaihda ystäviesi kanssa vaatteita!

 

4) Vaihda luonnonkosmetiikkaan

 

Kemianteollisuuden avulla valmistetut synteettiset kosmetiikkatuotteet ovat yksi eniten vesistöihimme mikromuoveja tuovia ja luontoa sekä ihmisen elimistöä häiritseviä asioita. Tänä päivänä vain luonnollisiin, ympäristöä vahingoittamattomiin raaka-aineisiin keskittyviä luonnonkosmetiikan tuotteita on helposti tarjolla kaikissa päivittäistavarakaupoissa ja marketeissa. Luonnonkosmetiikkaan vaihtaminen auttaa ympäristöä, mutta tekee myös sinulle hyvää.

 

Nämä ovat juuri sellaisia helppoja valintoja, joista on hyvä aloittaa oma vastuullinen elämä. Et joudu välttämättä luopumaan mistään, sinun tarvitsee vain hieman vaihtaa omia tottumuksiasi. Itse olen huomannut saavani elämääni vain enemmän hyvää, kun olen alkanut elää vastuullisemmin.

 

 

Yritykset suunnannäyttäjinä ja tulevaisuuden kuluttaja

 

Jotta kuluttajat voisivat tehdä ekologisempia ja vastuullisempia valintoja, on yritysten tarjottava niitä asiakkailleen. Vastuullisuus on kasvava trendi ja yhtä useamman yrityksen kannattaa ottaa se huomioon, jos se haluaa pysyä menestyvänä myös muuttuvassa tulevaisuudessamme. Ympäristön kuormitus ei ole cool ja yhä useampi kuluttaja tulee harkitsemaan omaa kulutustaan entistä tarkemmin. On puhuttu, että esimerkiksi lentomatkustelusta on tullut jo nyt osalle ihmisistä sellainen asia, jota vältellään ja sitä jopa hävetään. Ihmiset tiedostavat miten suuri hiilijalanjälki lentämisestä seuraa, joten hetken mielijohteesta tehtyjä äkkilähtöjä lämpimään tullaan harkitsemaan paljon tarkemmin, kuin mitä vielä vuosi sitten.

 

Pikamuoti on yksi eniten päästöjä tuottavista teollisuudenaloista. Halvat ja nopeasti tuotetut vaatteet ovat olleet pitkään suosittuja kuluttajien keskuudessa, mutta siihenkin on varmasti tulossa muutos. Jotain tästä kertoo mm. se, että pikamuotijättiläinen H&M on ollut tänä vuonna taloudellisissa vaikeuksissa. Sen myynnit ovat romahtaneet radikaalisti ja yrityksen osake on laskenut pörssissä ennätyksellisen alas. Samaan aikaan ihmisiä kiinnostaa yhä enemmän paikallisesti tuotetut pienmerkkien tuotteet ja vaatteiden kiertotalous. Erilaisia vaatteiden vaihtorinkejä on perustettu ja monet muotimerkit ovat alkaneet kokeilla vaatteiden vuokraamista kuluttajille. Itse olen näistä uutisista onnessani ja tuntuu, että omat projektini – second hand -tapahtuma Kipinä Preloved sekä suomalaisen muodin ja designin Showroom – ovat syntyneet juuri oikeaan kysyntään. Molemmat projektit ovat olleet menestyviä ja niitä on ollut ilo tehdä. On mahtavaa, kun pääsee tekemään jotain sellaista, joka vastaa täysin omia arvoja ja tuntee, että saa samalla tehdä jotain tärkeää. Jotain, jolla voi olla isompi merkitys tulevaisuudessa.

 

Yritysten kuuluukin olla tulevaisuudessa suunnannäyttäjiä ja keskittyä yhä enemmän vastuulliseen bisnekseen. Karita Sainio maalaa kirjansa teemoilla ilmaan ajatuksen siitä, että tulevaisuudessa vastuullisesti toimivat ovat niitä, jotka tulevat menestymään. Tämä on tärkeä asia, joka jokaisen yrittäjänä toimivan kannattaa ottaa huomioon omaa liiketoimintaa miettiessä. Ekologiset ja vastuulliset valinnat tulevat olemaan normi ja ihanne, jota tavoitella. Ehkä jopa asia, jota pidetään vaatimuksena ja itsestäänselvyytenä. Jospa tulevaisuudessa ei ole erikseen linjattu vastuullista ja ekologista elämäntapaa, vaan se on normi, jonka mukaan eletään. Jotta niin käy, tulee meidän kaikkien toimia yhdessä kohti sitä. Tehdään elämässämme sellaisia valintoja, että voimme elää yhteisellä planeetallamme vielä pitkään useiden sukupolvien ajan.

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close