Tampere
18 Apr, Thursday
2° C

Proakatemian esseepankki

Edustuksellinen demokratia



Kirjoittanut: Helmi Kaihlanen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Minua on aina kiinnostanut yhteiskunnalliset asiat. Jopa jossain kohtaa ajattelin että voisin tehdä siitä uraa. Demokratia näkyy meidän jokaisen arjessa, myös Proakatemialla. Tiimien kesken ollaan yhdenvertaisia ja päätöksiä tehdään yhdessä, mutta onhan meillä johtoryhmä eli jory joka suunnittelee ja tekee päätöksiä kaikkien puolesta.

Edustuksellinen demokratia on nykypäivänä suosituin muoto demokratiassa,  jota myös Suomi käyttää. Kansalaiset joilla on äänioikeus äänestävät vaaleilla itselleen edustajat, jotka tekevät päätökset heidän puolestaan. Mutta edustaja ei ole velvollinen tekemään sellaisia päätöksiä mitä ovat luvanneet ennen äänestystä, vaan voivat vapaasti tehdä niin kuin haluavat jos heidät valitaan. Kukaan äänestäjä voi tietää jonkun ehdokkaan mielipiteitä etukäteen kaikkiin vaalikaudella päätettäviin asioihin. 

Vahvuuksia voisi monen mielestä olla, ettei jokainen kerta tarvitse itse henkilökohtaisesti mennä ja äänestää. Kun valta on pienellä ryhmällä, niin se on nopeampaa ja tehokkaampaa. Heillä on myös resursseja ja monia etuuksia, joka vieraannuttaa edustajan äänestäjiensä arjesta. Kansa ja päättäjät elävät tavallaan eri maailmoissa. 

Koska kansanedustajan työ on yleensä kokopäiväistä, niin he ehtivät paneutumaan aiheisiin ja niiden seurauksiin paremmin. Huonoja puolia on, että monet kansalaiset erkanevat poliittisesta päätöksenteosta ja eivät edes vaivaudu äänestämään. Se horjuttaa demokratian ideaa siitä että kansalaisilla on valtaa maan tai kunnan asioista.

Lähteet:

Wikipedia. Edustuksellinen demokratia. 21.9.2021. Viitattu 21.3.2022.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Edustuksellinen_demokratia

 

Opetushallitus. Mitä demokratia on?. Nd. Viitattu 21.3.2022.

https://www.oph.fi/fi/oppimateriaali/miina-ja-ville-opettajan-oppaita/miina-ville-ja-kulttuurin-arvoitus-16

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close