Tampere
30 Jan, Monday
-1° C

Proakatemian esseepankki

DropshippingKirjoittanut: Rasmus Kautto - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Dropshipping
Gordon Lioy
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Dropshipping  

 

Kuvitellaan että sinulla olisi mahdollisuus työskennellä täysin oma valintaisessa ympäristössä, haluamassasi maassa. Olisit töissä vain silloin kun avaisit tietokoneesi, se olisi ainoa asia, jota tarvitset työskentelyyn. Voisit olla New Yorkin kadunkulma kahvilassa jääkahvi kädessä tai Balilla keskellä sademetsää, voisit käydä itse valitsemallasi taukoajalla surfaamassa tai Venice beach outdoor gymillä. Työsi pitäisi sisällään digimarkkinointia, datan tarkastelua ja verkkosivujen ylläpitämiseen liittyviä rutiineja. Halutessasi voit tietenkin nököttää myös Ratinan espresso housessa tai kotisohvalla. 

Dropshipping termissä on kyseessä tietynlainen liiketoimintamalli, jossa verkkokauppa myy tuotteita ilman omaa varastoa. Asiakkaan tehdessä tilauksen verkkokaupasta tuote lähtee suoraan tavarantoimittajalta asiakkaalle. Tällöin tavarantoimittaja hoitaa tuotteen valmistuksen lisäksi paketoinnin ja postittamisen asiakkaalle. Verkkokauppias ilmoittaa tavarantoimittajalle toimitusosoitteen ja yhteystiedot, jonka jälkeen tuote lähtee asiakkaalle. Verkkokauppiaan ainoa tehtävä on tehdä myyntiä. Tavarantoimittaja hoitaa loput. Verkkokauppaa pyörittäessä tämä myynti tapahtuu digimarkkinoinnin avulla. On todella epätodennäköistä, että yksikään kuluttaja eksyy verkkokauppaasi ilman digimarkkinointia. (Gordon, L. 3:12. 2021.) 

 

Dropshipping mahdollistaa pienemmät alkukustannukset sekä pienemmän riskin aloittavalle verkkokauppa yrittäjälle. Dropshippaus-mallia hyödyntävän verkkokaupan budjetti pitää sisällään verkkosivun juoksevat kustannukset 24€/kk ja mainonta kulut, jotka ovat 500-3000 riippuen toiminnan koosta. Tämän lisäksi verkkokaupan pitämiseksi tulee perustaa toiminimi tai muu yritys. Aloittava yrittäjä maksaa myös YEL-vakuutusta 130€/kk, jos myynti ylittää 8 261 euroa vuodessa. Toiminnan aloittamiseksi tuhannen euron pääoma riittää, jotta voi tehdä liiketoimintaa pienessä mittakaavassa. (Harjunen, J. 2019.) 

Käytännön esimerkki: (Harjunen, J. 2019.) 

  1. Asiakas tilaa tuotteen verkkokaupasta ja maksaa 200€. 
  1. Tehdas/tavarantoimittaja saa automaattisesti ilmoituksen tilauksesta, verkkokauppa maksaa 150€ tavarantoimittajalle. 
  1. Tuote toimitetaan suoraan asiakkaalle, verkkokauppiaan kate on 50€. 

Asiakkaalla ei ole mahdollisuutta huomata mikä taho tuotteen hänelle lähetti. Hän tietää ainoastaan tehneensä tilauksen verkkokaupasta. Tuote on pakattu ja lähetetty tavarantoimittajan toimesta, eikä verkkokauppiaan tarvitse tällöin huolehtia esimerkiksi varaston vuokrasta. 

 

 

Tärkeimmät elementit dropshippauksessa on itse verkkosivujen lisäksi luotettava tavarantoimittaja sekä tehokas digimarkkinointi, joka tuo kävijöitä verkkokauppaan. 

Verkkosivut, 

Tämä on oleellisesti todella tärkeä osa liiketoimintamallia. Verkkokauppasi ulkonäkö ja sisältö pitkälti määrittelee käyttäjäkokemuksen. Asiakas ostaa verkkokaupasta todennäköisemmin, jos tämä tykkää sivuston ulkonäöstä ja pitää sivustoa vakuuttavana. Sivustolta tulee löytyä laadukkaat tuotekuvat ja tuotekuvaus tekstit. Lisäksi erilaista blogi sisältöä omasta tuote kategoriasta sekä kuvaus yrityksestä. 

Markkinointi, 

Liiketoiminnan ollessa verkossa myös markkinoinnin on tapahduttava verkossa. Tällöin digimarkkinointi on tärkein ja oikeastaan ainoa markkinointi väylä. Tämä pitää sisällään seuraavat: (Gordon, L. 49:21. 2021) 

  • Google ads 
  • Facebook ads 
  • Email mainonta 
  • Influenser markkinointi 

En kuitenkaan syvenny tässä esseessä markkinointiin, joten siitä lisää myöhemmin. 

 

Tavarantoimittaja, 

Luotettavan tavarantoimittajan löytäminen on haastava, mutta todella tärkeä osa liiketoiminta mallia. Aliexpress on valtava sekatavara kauppa netissä, jonka valikoimasta löytyy käytännössä kaikkea koruista koripallotelineeseen. Suuri osa näistä tuotteista valmistetaan Kiinassa. Alibaba on sähköisen kaupankäynnin alusta, jota kautta kansainväliset yritykset voi lähestyä kiinalaisia valmistajia. Oikeiden valmistajien joukosta löytyy myös huijareita. Tutkiessani Aliexpress:in erilaisia tuotteita, huomasin lyötäväni myös Alibaba.com:in valmistajien valikoimasta samoja tuotteita. Tällöin tuotteen myynti ja ostohintoja on helppo vertailla. Alibaba.com:lta löytyy dropshipping työkalu, jonka avulla voit synkronoida verkkokauppasi, niin että tieto tilauksista saapuu automaattisesti valmistajalle. Osassa tuotteista on myös mahdollisuus kustomoida oma valintaisilla kuvilla, logolla tai teksteillä.  

 

 

Dropshipping hyödyt: 

Tätä mallia hyödyntävän verkkokaupan perustaminen on helppoa, sinun ei tarvitse hankkia varastoa tai ostaa myyntiin tulevia tuotteita. Verkkokauppa on helppo luoda käyttämällä moderneja suunnittelutyökaluja esimerkiksi Shopify:n. Riskit ovat pienet, voit menettää ainoastaan markkinoitiin ja verkkokaupan sivu kuluihin menneet varat. (Harjunen, J. 2019) 

Dropshippin haitat: 

Verkkokauppias ei voi juurikaan vaikuttaa tavarantoimittajan tekemään paketoinnin tai tuotteen laatuun. Lisäksi et voi taata varastosaatavuutta varmuudella. Jos asiakkaan tilaamaa tuotetta ei olekaan enää valmistajalla saatavilla, joudut palauttamaan rahat ja etsiä uuden valmistajan. Brändisi on silti vastuussa, että toimituslupaus täyttyy. Dropshipping on liiketoimintamallina hyvin kilpailtu, sen helppouden takia. Sopivan tuotteen löytäminen, jolla on kysyntää, muttei liikaa suuria kilpailijoita. Toiminnassa on pienet katteet, koska et omista mitään, paitsi verkkokauppasi. Suurin osa tuotoista menee tavarantoimittajalle. Mahdolliset viestintä haasteet ulkomaisen tavarantoimittajan kanssa. (Harjunen, J. 2019) 

 

Pohdinta 

Kyseessä on hyvin mielenkiintoinen liiketoimintamalli. Ainakin itseä kiinnostaisi tehdä liiketoimintaa, joka mahdollistaisi vapauden tehdä töitä mistä vain. Vastuullisuuden näkökulmasta tämä malli ei varmastikaan ole paras tapa tehdä. Verkkokauppiaalle ei ilmene myöskään millaisissa työolosuhteissa hänen myymänsä tuotteet tehdään. Tämä malli on kaikesta huolimatta helpoin tapa päästä käsiksi verkkokauppa liiketoimintaan sekä oppia kansainvälisestä kaupasta. Toimintaa pyörittäessä olisi opittava myös laajat digimarkkinoinnin taidot sekä verkkosivuston toimintaan liittyviä taitoja, joista olisi hyötyä myös tulevaisuudessa. Huolimatta siitä jatkaisiko toimintaa vai ei. 

 

 

Harjunen, J. Artikkeli. 18.9.2019  https://www.liquidblox.com/blogi/Kaikki+mita+sinun+tarvitsee+tietaa+dropshippingista  

Gordon, L. Dropshipping. Äänikirja. Storytell. 2021 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close