Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Drive



Kirjoittanut: Jasmeet Saini - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Draivi : voiko sisäistä motivaatiota johtaa?
Jarenko Karoliina
Martela, Frank
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Otin tämän kirjan luettavaksi sen takia, kun näin pienen tiivistelmä tästä Johannes partasen parhaissa kirjoissa ja kiinnostuin tästä. Oli kyllä mukava luettava kirja. Halusin oppia mitenä mahdollisesti tulevaisuudessa johdetaan.

 

 

Voiko työntekijät olla motivoituneita?

 

Ulkoinen motivaatio

Silloin kun on ulkoinen motivaatio, se lähtee palkkiosta ja rangaistuksista. Silloin yleensä suojaudutaan negatiivisuudelta.  Se yleensä tuntuu reaktiiviselta. Ihmiset työntävät itseään tavoitetta kohti. Vahvana tunteena mukana on pelko. Se tietenkin on stressaavaa ja ahdistavaa. Enimmäkseen ajatukset menevät keppi ja porkkana mallin mukaan.  Siitä sitten seuraa kaventunut näkökulma, joka kohdistuu uhkiin ja on erittäin kuluttavaa.

Itse olen havainnut sellaisen että, suuri osa ihmisisistä on töissä ulkoisen motivaation voimin eli rahan. Aluksi motivaatio voi pysyä yllä. Aika moni heittää vitsillä että, ”mä oon vaan töissä täällä”. Kyllä se kertoo vähän millä asenteella tehdään töitä. Millään ei ole väliä tai sitten tehdään vain juuri ja juuri se määrä töitä mikä on aivan pakko. Kaikki muut asiat jäävät tekemättä. Tämä malli yleensä vie siihen, että ihmiset elävät 20 % elämästään ja kärsivät 80 %, joka tekee heistä kyynisiä.

 

Itse olin joskus aikanaan vain töissä. Ei se ollut kivaa, kun heräsit aamulla ja mietit että, onko pakko mennä töihin. Oli aina muutaman minuutin myöhässä. silloin kyllä olin kerrossiivoajana hotellissa ja puhelin myynnissä, kun oli tuollaisia tunteita. Kävin vain töissä, kun sai rahaa. Vastapainoisesti silloin kun pääsin töihin mistä oikeasti nautin tein pitkiä päiviä eikä haitannut ollenkaan. Työnteko ei tuntunut siltä, että olin töissä.

 

 

Sisäinen motivaatio

Silloin kun motivaatio lähtee sisäisesti.Hakee positiivisia asioita ja vetää niitä lähelleen. Se tuntuu proaktiiviselta ja tekeminen vetää puoleensa. Siitä syntyy rohkeus, joka innostaa ja tekeminen on iloista. menee vähän leikkimisen tunteella eteenpäin.  Yleensä siitä seuraa se, että näkee laajemmin, näkee mahdollisuuksia ja on energisoivaa.

Tällaiset ihmiset ovat menestyneitä sillä tavalla mitä he ajattelevat menestymiseksi. Ei tee mitään rahan takia vaan se on sivu tuote, joka muodostuu siitä, kun tekee jotain, mitä rakastaa. Herää maanantai aamulla ja on iloisia, kun menevät töihin, joka sitten myös näkyy. Ei valita väsymyksestä tai turhista pienistä hidasteista. Suunnittelevat mitenkä etenee ja mitä aikoo tehdä päivän aikana pysyvät siinä suunnitelmassa. Pystyvät vapaa-ajalla ajattelemaan muutakin kuin työ asioita.

Sisäisen motivaation ja tekemisen driven löytämiseksi tarvitset neljä psykologisen perustarpeen tarpeen täyttymistä. Ne ovat:

  1. Fysiologiset tarpeet (hengissä säilymisen fyysiset edellytykset, kuten ruoka, juoma, hengitysilma)
  2. Turvallisuuden tarpeet (suojautuminen erilaisilta vaaroilta)
  3. Yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tarpeet (ystävyys, rakkaus, ryhmään kuuluminen)
  4. Arvonannon tarpeet (itsearvostus, kunnioituksen saaminen muilta).


(kuva sivulta 30)

Tässä kaavassa on yhdistetty mielen tila ja aktiivisuus. Tämä kaava helpottaa ymmärrystä mitenkä työntekijän tunteet menevät.  mielestäni tämä on aika paikkaansa pitävä. Draivi tulee yleensä silloin kun on hyvä mieli ja paljon tekemistä. Huomasin sen tässä, kun aluksi lähdin kirjoittamaan esseetä sen takia, kun on pakko. Kirjoittaminen laahasi tosi pahasti ja kirjoittelin pätkän aina kun huvitti. Heti kun tuli sellainen fiilis, että nyt on kiva kirjoittaa, niin sain valmiiksi tämän esseen puolessa tunnissa.

Mitenkä hyödyntää sisäistä motivaatiota?

 

Sisäisen motivaation johtamisessa on erittäin tärkeätä muistaa se, että itse pysyy mahdollisimman paljon sivulla ja antaa tiimin loistaa ja tehdä päätöksiä. Yleensä ihmiset, jotka ovat erittäin hyviä jossain osaavat tehdä parhaimmat ratkaisut. Se tarkoittaa sitten puolestaan sitä, että ihmisillä, jotka ovat työntekijöiden pitää ymmärtää nämä kolme elementtiä vapaus, vastuu ja intohimo. Ilman näiden asioiden ymmärtämistä ja niiden toteuttamista yritys ei tule menemään kauas.

 

Mitenkä kukaan voi saavuttaa tavoitteet, jos ne tulee jostain ylhäältä. Yleensä kun ihmiset pääsee itse asettamaan tavoitteet silloin niihin myös päästään ja rikotaan. Tietenkin se tavoite pitää olla sellainen, että tuntuu ettei pakolta pääse sinne. Se tulee ajan saatossa, kun näkee mitenkä muut painavat työtä ja pääsee hyviin tavoitteisiin.

 

Huomasin itse, kun olin SCIL:in projektissa projekti päällikkönä. Kuinka paljon paremmin meillä meni, kun kaikilla oli sopivasti tekemistä ja oli hyvä mieli. Saman huomasi kyllä myös toisin päin, jos ei ollut hyvä mieli, vaikka olisi ollut sama määrä tekemistä niin ei saatu päivän aikana tehtyä mitään. Yleensä ne olivat sellaisia päiviä, kun oli palaveri ja saatiin ristiriitaisia tavoitteita eikä saanut toimeksiantajaa kiinni. Heti kun löydettiin alku hyvälle drivelle tiiminä loppui aika kesken. Seuraavalla kerralla pidempi projekti ja kokeilleen sitä uudestaan.

 

Suosittelen tulevaisuuden johtajille, että lukemaan tämän kirjan sillä tässä on paljon kaikenlaista mitä voi hyödyntää tulevaisuudessa. Kirja avasi omia silmiä ja laittoi miettimään teenkö asioita ulkoisten motivaatioiden takia vai sisäisten. Älysin että teen paljon asioita ulkoisen motivaation kautta ja pyrin tekemään siihen muutoksen.

 

Kommentoi