


Digimarkkinoinnin tärkeys ja sen hyödyntäminen
Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Digiajan asiakaskokemus Sell Like Crazy |
Sabri Suby Belinda Gerdt Sanna Eskelinen |
Tämän esseen kirjoitti Rasmus Kautto ja Tuomas Leinonen.
Johdanto
Digimarkkinoinnilla tarkoitetaan digitaalisessa ympäristössä suoritettavaa markkinointia. Digitaalisiin ympäristöihin sisältyy mm. sosiaaliset mediat, verkkosivut ja sovellukset.
Digimarkkinointi tarjoaa ainutlaatuisia hyötyjä markkinoinnin kannalta, joita ei muista markkinointilähteistä saa. Voit itse määritellä tarkasti, ketkä näkevät mainoksiasi ja millä alustalla. Tämän lisäksi käytetty alusta itse optimoi mainoksiesi näytettävyyttä, jotta mainostila käytetään mahdollisimman tehokkaasti.
Hinta kampanjalle muodostuu joko näyttökerroista tai siitä, kuinka moni on ”klikannut” mainostasi. Lisäksi hintaan vaikuttavana tekijänä toimii mainoksesi vetävyys. Jos olet määritellyt mainoskampanjasi laskutusmenetelmäksi toteutuneet klikkaukset, kun joku vierailee mainoksen kautta esim. verkkosivuillasi. Tulee klikkauksen hintaan muutoksia riippuen siitä, kuinka paljon sitä painetaan. Jos mainoksesi näytetään viidelle tuhannelle ihmiselle ja heistä yksi painaa mainosta, tulee yhdelle klikille huomattavasti enemmän hintaa, kuin jos mainosta painaisi vaikka yksi sadasta henkilöstä. Tämän lisäksi mainostilan tarjoajat eivät halua näyttää mainoksia, jotka eivät menesty. Mainostilalle on koko ajan enemmän kysyntää, kuin paikkoja tarjolla ja algoritmi määrittelee, kenen mainosta näytetään perustuen osuvuuteen ja mainoksen toimivuuteen.
Somemarkkinointi
Sosiaalisesta mediasta eli somesta on kehittynyt suurimmalle osalle meistä arki rutiinin kuuluva viihteen ja yhteydenpidon väline. Selaamme päivittäin useita tunteja somesisältöä, jonka seassa on suuri määrä erilaisten organisaatioiden tuottamaa markkinointi sisältöä. Somessa tapahtuva markkinointi on nykyään niin tärkeää, että sitä voisi kutsua jopa pakolliseksi osaksi yritysten markkinointistrategiaa.
Yrityksen halutessa saavuttaa lisää näkyvyyttä ja sitä kautta myös uusia asiakkaita, kannattaa tämän aloittaa somemarkkinointi, Hooklen toimitusjohtaja Tero Seppälä kertoo. Pk-yrityksissä markkinointibudjetin usein ollessa rajallinen, nousee esille edullisen sekä tehokkaan somemarkkinoinnin järkevyys, sanoo Seppälä. (M. Kügelgen 2020)
Erilaiset kanavat
Sosiaalisen median alustoja on useita erilaisia. Yrittäjän täytyy hahmottaa mitkä kanavat sopivat juuri hänen yritykselleen. Tavoittaakseen asiakkaan täytyy löytää alustat, joita tämä käyttää. Aikaa ja resursseja on aina rajallinen määrä, siksi on tärkeää priorisoida eri somekanaviin menevää markkinointia. Yrityksen kohderyhmänä ollessa eläkeläiset voidaan päätellä, että heitä ei tavoiteta ainakaan nuorisolle suunnatuissa somealustoissa. Myöskään Facebook ei ole tehokas tapa tavoittaa peruskoulu ikäisiä, sillä nuorille ja lapsille kiinnostavammat alustat ovat TikTok ja Snapchat. Kanavien sopiva määrä riippuu yrityksen tarpeista: mitään varsinaista minimiä tai maksimia ei ole, kertoo Seppälä. (M. Kügelgen 2020)
Päivitä säännöllisesti, jotta keräät itsellesi pysyvän seuraajakunnan. Some –alustojen algoritmit myös suosivat säännöllisesti julkaisevaa tiliä. Todennäköisesti et tule saavuttamaan suurta yleisöä nopeasti, joten julkaisuja täytyy tehdä useita ennen kuin seuraajakunta alkaa kasvamaan. (M. Kügelgen 2020)
Somemarkkinointi sisältö
Somemarkkinoinnissa sisällön täytyy puhutella asiakasta, jotta tämä antaa juuri tälle kyseiselle asialle huomionsa. Julkaisuja sekä sisältöä on loputtomiin, miksi käyttäjä pysähtyisi juuri sinun julkaisusi kohdalla? Selvitä tähän kysymykseen vastaus, niin markkinointikampanjasi onnistumisen todennäköisyydet kasvavat. (M. Kügelgen 2020)
- Päivitä säännöllisesti, “On tärkeää, että yrityksestä löytyy riittävästi tietoa somekanavissa. Jatkuva sisällöntuottaminen on keskeinen osa somenäkyvyyttä.”
- Mieti sisältöä, mikä saa juuri sinun kohderyhmäsi kiinnostumaan. Sisältö voi olla humoristinen, opettava tai vaikkapa koskettava.
- Valitse sopivat kanavat, joissa tavoitat kohderyhmäsi. Mieti alustojen käyttäjien ikähaarukkaa sekä miksi kyseistä alustaa yleensä käytetään.
“Digitalisoituminen tekee mahdolliseksi suuren asiakaskunnan keräämisen verrattain lyhyessä ajassa – prosessi toimii myös toisinpäin. Niinpä kyseenalainen toiminta ja siitä seuraava maineenmenetys voivat tuhota kannattavankin liiketoiminnan lyhyessä ajassa. Sosiaalinen media näyttelee tässä merkittävää roolia.” B. Gerdt, S. Eskelinen, Digiajan asiakaskokemus, 2018. (B. Gerdt & S. Eskelinen 2018)
Videomarkkinointi
Tehokkain tapa herättää asiakkaassa nopeasti tunnereaktioita on videoiden avulla. Videoiden hyödyntäminen etenkin somemarkkinoinnissa on todella hyvä keino erottautua kilpailijoista. Videot ovat erityisen korkean nosteen alla, koska useiden somealustojen algoritmit suosittelevat niitä helpommin suurelle massalle. Perinteiset blogikirjoitukset ja kuvajulkaisut jäävät tämän takia vähemmälle katselijakunnalle. Somemarkkinoinnissa videoiden täytyy olla mielenkiinnon herättäviä ja lyhyitä. Jos video on liian pitkä, eikä se herätä välitöntä mielenkiintoa, katselija ohittaa sen sormen pyyhkäisyllä. (Meltwater, videomarkkinointi 2021)
Videon sisältöstrategian suunnittelu on todella tärkeä elementti markkinoinnin onnistumiseksi. Sisällöntuottajan täytyy miettiä kuinka juuri hänen kohderyhmäänsä kannattaa lähestyä. Sisältö voi olla esimerkiksi opettavaista, koskettavaa tai hauskaa. Videon suunnittelu vaiheessa on pidettävä mielessä markkinointiin asetetut tavoitteet. (Meltwater, videomarkkinointi 2021)
Miten tavoitteisiin päästään? Miten tämä video vie meitä kohti tavoitteitamme? Mitä tunteita haluamme herättää asiakkaassa?
TikTok ja Reels -videot
TikTok on somealusta, jossa jaetaan ainoastaan videosisältöä. Alusta on stereotyyppisesti tunnettu hauskoista tanssivideo trendeistä sekä viihdyttävästä sisällöstä. TikTok palvelussa julkaistaan myös todella paljon muutakin sisältöä kuin tanssivideoita. Yritykset ovat oivaltaneet Tiktok -alustan potentiaalin markkinoinnin näkökulmasta. Ravintola ja supermarket- yrittäjät ovat hyvä esimerkki sisällöntuottajista, joihin törmää TikTok markkinoinnissa. Orgaaninen eli rahallisesti ilmainen markkinointi toimii tässä massojen suosimassa sovelluksessa. Markkinointiin kuluu kuitenkin aina aikaa suunnitteluun, kuvaus ja editointi vaiheisiin. Julkaisija voi saavuttaa satojatuhansia näyttökertoja ilman, että hänen täytyisi maksaa mainonnasta. Haasteena on kuitenkin oikean kohderyhmän tavoittaminen. Julkaisut voivat kerätä näyttökertoja mistä tahansa maasta tai kaupungista. Tämä voi olla monelle yritykselle niin sanottu “deal breaker”, koska aika on arvokas resurssi.(Wikipedia, Tiktok 2022)
Valmis video voi heinäkuusta 2021 alkaen kestää enintään kolme minuuttia aiemman yhden minuutin sijaan. Alun perin videot saivat kestää enintään 15 sekuntia. Videot ilmestyvät syötteeseen, jota voi selata alaspäin. Lähtökohtaisesti käyttäjän tiliä voi seurata kuka tahansa, mutta tilinsä voi myös säätää yksityiseksi. Palvelun ikäraja on virallisesti 13 vuotta, mutta huomattava osa käyttäjistä ovat kuitenkin nuorempia, kerrotaan Wikipedia artikkelissa.
“TikTokia on ladattu yhteensä jo yli kolme miljardia kertaa, kun lasketaan yhteen sovelluslataukset Androidin Google Playsta ja Applen App Storesta. Luvuissa on huomioitu myös sovelluksen kiinalaisversio Douyinin lataukset iPhoneille.” Kerrotaan Mobiili.fi artikkelissa. (P. Tapala 2021)
TikTok –alustan suosio on houkutellut myös muut somejätit luomaan sovelluksiinsa lyhyille videoille tarkoitetut osiot. Facebook ja Instagram sisältävät nykyään “Reels” osiot, jotka toimivat samankaltaisella logiikalla kuin TikTok. Tämän myötä lyhyiden videoiden merkitys kasvaa somemarkkinoinnissa. Yritysten on yhä tärkeämpää luoda videosisältöä somemarkkinoinnissa, jotta he pysyvät teknologian sekä trendi kehityksen perässä.
Digitaalinen markkinointikampanja
Tähän mennessä on selvää, miksi tuotteita kannattaa markkinoida digitaalisesti. Haluaisimme kuitenkin paneutua vielä syvemmin ja tarkemmin itse kampanjan toteuttamiseen. Puretaan kampanja neljään vaiheeseen: asiakastutkimus, materiaalin valmistelu, kampanjan julkaisu ja kampanjan ylläpito.
Kaikki alkaa asiakastutkimuksesta, jotta voit myydä tuotettasi tai palvelua, sinulle tulee olla täysin selvää, kenelle olet myymässä. Kohderyhmä tulee rajata mahdollisimman tarkasti, sillä et halua kuluttaa mainosresursseja väärien ihmisten tavoittamiseen. Mitä paremmin saat rakennettua itsellesi tarkan mainosryhmän, sitä suurempi todennäköisyys kampanjalla on onnistua ja sitä helpompi sitä on hyödyntää laajempiin ihmisryhmiin. Tähän voi hyödyntää palvelumuotoilussa opittuja asioita ja erilaisia markkinatutkimuksia.
Helppo kohde on olemassa olevat tuotteet. Tutki kilpailijoiden mainoksia, jos myytävä tuotteesi on painopeitto, etsi Facebookista kilpailijoita, jotka myyvät painopeittoja. Analysoi heidän mainoksiaan Facebookin Ad Librarysta. Yleensä ylimpänä olevat mainokset ovat parhaiten menestyneitä ja yleensä yritykset käyttävät useita kuvia/mainoksia samanaikaisesti. Yksi kulma painopeittojen myynnissä saattaa olla esimerkiksi seuraavanlainen: “Mahtava parannuskeino levottomille jaloille!”. Tutki mitä iskulauseita ja minkälaisia kuvia kilpailijat käyttävät ja miksi, mikä mainoksissa puree ja mikä ei. Valmistele kuvat ja tekstit edellisten neuvojen mukaisesti ja tee eri kuvia ja tekstejä välittömästi valmiiksi vähintään 3 kappaletta.
Julkaise kampanjasi mahtavalla materiaalilla minkä olet tuottanut asiakastutkimuksen ja markkinatutkimuksen avulla. Kannattaa kokeilla ensin äärikohderyhmääsi ja kokeilla eri alueita riippuen myyntimahdollisuuksistasi. Testaa eri mainoksia ja katso mitkä mainokset toimivat ja yritä analysoida, että miksi. Jos mikään ei toimi, kannattaa aloittaa prosessi alusta ja pähkäillä, että miksi mainoksesi eivät myy?
Kun olet päässyt siihen pisteeseen, että mainoksesi toimivat ja tiedät mitkä niistä toimii ja minkä takia. Toimivuus voi perustua esimerkiksi tiettyihin asioihin mitä kohderyhmäsi haluaa kuulla tai tunteeseen minkä luot puoleensavetävillä kuvilla. Kampanja ei kuitenkaan ikinä pääty siihen, kun saat mainokset toimivaan. Vielä pitää seurata ja analysoida tarkasti toimivuutta ja olla valmiina reagoimaan, mikäli jokin asia muuttuu. Facebookin ja Googlen markkinointi työkalut tarjoavat runsaasti dataa, jonka pohjalta pystyy laskemaan nopeasti kampanjoiden toimivuuden ja kannattavuuden. Näet välittömästi jos jokin asia muuttuu.
Puhelinpelin näkökulmat
Pelin toiminnot ja markkinointistrategian tukeminen
Haluamme hyödyntää erilaisia markkinointivälineitä puhelinpeliprojektin markkinointiin. Tähän asiayhteyteen niitä sisällyttäessä pitää tarkasti määritellä mitä halutaan käyttää ja miten. Puhelinpelin markkinointi eroaa tavanomaisista tuotteista tai palveluista radikaalisti. Sanomattakin on selvää, että jokaista tuotetta pitää lähteä markkinoimaan ja mainostamaan omana kokonaisuutenaan. Puhelinpeli kuitenkin eroaa siten, että mitään rahaa ei välity välittömästi sen jälkeen, kun asiakas lataa pelin. Ansaintalogiikka perustuu pelin sisäisiin ostoihin ja mainoksiin. Käyttäjä hyötyy pelkästään pelin sisällä esimerkiksi visuaalisesti muuttamalla hahmon ulkonäköä tai avatakseen uutta sisältöä, joka on pelkästään rahan, mainosten tai kovan pelaamisen takana.
Vaihtoehtoisia ostoja ei kuitenkaan voi ruveta pakottamaan, siinä rajaa pois mahdollisuudet rakentaa megahitti. Kaikissa puhelinpeleissä, jotka ovat lyöneet läpi pienillä resursseilla kehitysvaiheessa on yhteistä vähintäänkin kaksi asiaa: peli on ollut ilmainen ladata, eikä se ole ollut täynnä mainoksia tai sisältöä, joka on maksujen takana. Jokin juju kuitenkin pitää sisällyttää rahan käyttämiseen pelin sisällä, muuten ei tienaa mitään rahaa.
Tasapaino oikean rahan käyttämisessä ja peliin saatavissa hyödyissä on äärimmäisen tärkeä, liian pieni hyöty ja pelaajat eivät käytä rahojaan. Jos hinta on liian suuri tai hyöty liian iso, muuttuu pelin rakenne niin sanotuksi “pay to win”. Tämä tarkoittaa sitä, että voittaakseen pelissä pitää käyttää oikeaa rahaa, iso osa pelaajista halveksuu tämänkaltaisia pelejä eivätkä pelaa niitä periaatteen vuoksi, sillä tärkeintä on se, että jokaisella on tasaväkinen mahdollisuus olla hyvä pelissä.
Nämä niin sanotut “pay to win” ansaintalogiikatkaan ei kuitenkaan ole huonoja kaikissa tilanteissa, varsinkin jos tavoitteena on vain tienata mahdollisimman paljon rahaa. Yleensä kuitenkin tällaisissa tapauksissa koko peli pitää rakentaa rahan käyttämisen ympärille ja jokainen ominaisuus ja eteneminen on rakennettu rahan kylväminen mielessä. Tarkoituksemme on rakentaa peli, jota kaikkien on mukava pelata ja jokaisella on mahdollisuus olla yhtä hyvä pelissä, riippumatta siitä kuinka paljon oikeaa rahaa siihen on laittanut.
Pohjustan ja pohdin tätä asiaa sen takia paljon, koska peli itsessään on puhelinpelin markkinoinnissa tärkein asia, varsinkin jos haluaa markkinoida sen ilmaiseksi. Jotta peli voi levitä koulujen välitunneilla ja sosiaalisessa mediassa nopeasti, sen on oltava helposti saatavilla ja se ei saa sisältää mitään määrää mainoksia tai pelin sisäisiä ostoja, jotka estäisivät pelaamista.
Ilmaisen pelin markkinointi ja megahitin strategia
Selvää on se, että pelin pitää olla hyvä monella eri tavalla, entäpä markkinointi?
Ennen pelin julkaisua pitää herätellä mahdollista pelaaja kuntaa, pelistä pitää jakaa kaikissa mahdollisissa sosiaalisessa mediassa paljon materiaalia ennen julkaisua. Mielenkiintoa on hyvä herätellä etukäteen, ihmisistä, jotka esittävät mielenkiintoa peliä kohtaan on helppo saada testaajia prototyypeille tai Beta-versiolle. Testaajat ovat oiva mahdollisuus kehittää peliä eteenpäin ja tuottaa pelistä markkinoille soveltuvampi.
Somevaikuttajat
Yksi nopea portti tunnemarkkinointiin on somevaikuttajat. Esimerkkinä Youtubettajat, jotka tekevät erilaisia pelivideoita. Heitä voisi lähestyä ja pyytää pelaamaan peliä videolla hyödyntäen suhteita tai opiskelija ja suomalainen nuori yrittäjä kulmaa. Videolla välittyy hyvin erilaiset tunteet ja reaktiot mitä tubettaja kokee pelatessaan peliä. Näin ollen katsojat voivat tarttua peliin välittömästi tarkemmin. He saavat avain uutta kosketuspintaa, kun näkevät jonkun toisen ihmisen tunteet ja reaktiot pelaamisen jälkeen ja aikana. Pelkän pelin näkeminen ilman mitään ihmisitä sitä pelaamassa jättää paljon mielikuvituksen varaan.
Paljon on vielä auki markkinoinnin suhteen mutta aikaa on onneksi vielä paljon. Käytämme seuraavat kuukaudet markkinointisuunnitelman hiomiseen, jotta pelin valmistuessa voimme välittömästi iskeä markkinoille ja tarjota käyttäjille ainutlaatuisia kokemuksia.
Lähteet:
- Gerdt, S. Eskelinen, Digiajan asiakaskokemus, 2018.
- Suby, Sell Like Crazy, 2019.
Blogikirjoitus, videomarkkinointi https://www.meltwater.com/fi/blog/tehokas-videomarkkinointi
Wikipedia artikkeli, TikTok https://fi.wikipedia.org/wiki/TikTok