Tampere
22 Sep, Friday
22° C

Proakatemian esseepankki

Delegointi ja sen haasteet



Kirjoittanut: Kaisa Oksala - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Suurin oppi Joulumysteeri projektista tapahtui yllätys yllätys epäonnistumisen kautta.

Koitimme onneamme ja pitchasimme keskeneräisen tuotteen tuomaristolle toukokuussa. Tuote piti saada valmiiksi lokakuuksi. Aikaa ei siis todellakaan ollut liikaa. Olimme jo sopineet tietenkin jokainen kesäksi kesätyöt. Itse olin lupautunut kahteen eri kesätyöhön ja vapaata minulla oli kerran viikossa. Projekti ryhmästämme jokainen uupui jossain vaiheessa. Emme osanneet lainkaan delegoida vaan teimme lähes kaiken itse. Emme osanneet pyytä apua ja delegoida asioita.

 

Minulle henkilökohtaisesti delegoinnissa on vaikeinta kontrollista luopuminen. Minä usein ajattelen, että en viitsi häiritä muita ja hoidan homman itse nopeasti. Tai minulla on selkeä visio josta en jääräpäisesti halua luopua ja jonkun muun hoitaessa asian se tehtäisiin eri tavalla.

 

Asioita kasaantui liikaa, jos niitä olisi delegoinut olisi varmasti joku muu tehnyt ne nopeammin ja olisimme voineet käyttää tunteja muuhun. Toinen syy miksi emme Joulumysteerissä kauheasti uskaltaneet delegoida oli, se että tämä tietenkin maksaa ja olimme epävarmoja tuotteen kannattavuudesta.

 

Nyt kun teemme Joulumysteeriä toista kertaa ja meillä on hieman alkupääomaa delegoimme asioita eteenpäin. Kipinä innovoi meille luukkuja ja selvittävät kannattaisiko meidän kääntää kalenteri englannin kielelle ja laittaa Amazoniin myyntiin. He tekevät samalla 12h harjoitteen.

Olemme myös pohtineet, että ulkoistaisimmeko myyntiämme hieman.

 

Akatemialla onkin suuri haaste siinä, että meidän täytyisi kirjoittaa esseitä, käydä pajoissa, viikkopalavereissa, projektoreissa ja akatemiapäivillä. Onneksi valmentajani Tutta herätteli minua kehityskeskustelussa delegoimaan asioita. Delegointi on osa johtajuutta ja korvamaton taito ja tärkeä apuväline. Miksi siitä ei sitten puhuta juurikaan akatemialla? Onko sen taito muille niin itsestään selvyys, että siitä ei pidä pitää pajoja? Aiheesta ei löydy puhdasta kirjallisuuttakaan mutta useissa kirjoissa aihetta kyllä sivuutetaan.

 

Harjoittelin delegointia tiistaina 12h innovointi haasteen kautta. Toimin toimeksiantajana tiimilleni. Tämä ei ollut helppoa, sillä en ole koskaan aikaisemmin delegoinut mitään eteenpäin. Tarkastelen ja reflektoin toimeksiantoa kahdesta eri näkökulmasta, tiimin ja joulumysteerin näkökulmasta. Toimeksianto oli laaja ja haastava. Näin jälkikäteen yksi toimeksianto olisi vain riittänyt. Meillä oli siis kahdelle eri porukalle omansa. Kuten yllä mainitsin toinen oli Amazon tehtävä ja toinen luukkujen innovointi. Luukkuja kalenterissa on 12 kappaletta, joten siinä olisi ollut tarpeeksi innovoitavaa kahdelle eri porukalle. Toimeksiantojen haastavuus ja laajuus oli meidän ensimmäinen virheemme. Toinen virhe, josta sain palautetta tiimiltäni oli se, että tarinaa oli vaikea sisäistää ja toimeksiannon ohjeet olivat epäselkeät. Olen samaa mieltä ja minua järkyttikin etukäteen, kuinka tiimi pystyy sisäistämään monimutkaisen rikostarinan nopeassa ajassa. Kuitenkin sanoin tiimilleni, että olen käytettävissä koko päivän ja minulta voi kysellä. Joten siksi en niele sokeasti saamaani palautetta, sillä jos he eivät ymmärtäneet jotain he olisivat voineet kysyä. Ja jos kysymällä ei selviä kysytään uudestaan ja uudestaan niin kauan, että ymmärretään mitä asiakas haluaa. Kommunikoinnin tärkeys 12h ja 24h harjoitteissa korostui ja hoksasin, että tulevaisuudessa sitä ei voi koskaan olla liikaa. Oma mindsettini on ollut se että toimeksiantajalta ei saa kysellä liikoja ja paljastaa juoniaan että hänelle jää jotain yllätyksiä loppu preseen. Tämä käsitys muuttui ja opin tämän olevan vääristynyt ajatusmalli. Olen yrittänyt pohtia mistä tämä uskomus on saanut juurensa? En ole keksinyt vastausta tälle. Minä jopa ajattelin aikaisemmin, että toimeksiantajalta ei saa kysyä esimerkiksi kumpi näistä ratkaisuista on parempi ja kumpaa lähdemme työstämään. Miksi ei saisi!! Koko ajatushan on suorastaan naurettava palvelumuotoilun näkökulmasta. On mahdotonta luoda asiakkaalle haluttu ratkaisu ilman kommunikaatiota ja linjausten yhdessä pohtimista.

 

Jotta delegointi onnistuu tulevaisuudessa paremmin täytyy se hoitaa huolellisesti ja varata siihen riittävästi aikaa. On varsin haastava siirtää omaa visiota toisen kontolle ilman selkeää ohjeistusta.

 

Lähteet:

Mitä on delegointi ja kuinka tehdä se hyvin

Kommentit
  • Elina Valve

    Kiva kuulla Joulumysteeristä! Palaute esseen rakenteesta: Kappalejaot tulee ehkä omaan makuun liian tiuhaan, kappaleita voi yhdistää ettei ole niin katkonaisen tuntuista luettavaa. Ja delegointi, se on kyllä tärkeä taito. Meillä oli täysin sama Delisen projektissa. Ja me jos jotkut opittiin siitä lisää bl ja hr kautena 😀 Löysin hyödyllisen artikkelin delegointiin: https://pollitasta.fi/2019/01/30/mitka-ovat-delegoinnin-12-vaihetta/

    2.12.2022
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close