Tampere
29 Mar, Friday
3° C

Proakatemian esseepankki

Data ja sen merkitys Proakatemialla pinkun silmin



Kirjoittanut: Emmi Salminen - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Masterdata
Taru Väre
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johdanto

Olen jo pidemmän aikaa kärsinyt jonkin sortin data-ahdistuksesta. Kännykkäni kuuntelee minua ja tuottaa kohdennettua mainontaa vierailemieni nettisivujen perusteella. Kaikesta täytyisi tietää lukuja, tilastoja. Nyt olen kuitenkin datatiimissä ja haluankin kääntää datan antimet puolelleni. Tässä esseessä tulen pohtimaan pienen pintaraapaisun verran dataa ja sen merkitystä Proakatemialla. Kerron myös, millaisia ajatuksia lukemani kirja herättää.

Viime syksynä meille näytetty datatiimin hakuvideo sai minut innostumaan datasta ja päätinkin hakea mukaan tiimiin. En oikeastaan tiennyt juuri mitään siihen liittyvistä asioista. Mitä data edes käytännössä tarkoittaa? Itse halusin vain oppia vihdoin käyttämään Exceliä. Toki osasin myös kuvitella, että datan kerääminen Proakatemialla on varmasti tärkeää ja datatiimistä saisin tarvittavia työkaluja tulevia vuosia varten. Nyt olen kuitenkin ymmärtänyt sen, että teknologian kehittyessä eteenpäin, myös datan keräämiseen liittyviä tapoja on kehitettävä. Ja niistä tavoista minä haluan tietää. Vaikka se ahdistaa.

Mitä data tarkoittaa?

Kuten Taru Värekin kirjassaan Master Data (2019, Alma Talent) toteaa, data on vaikea sana suomentaa. Se on ikään kuin yksi informaation raaka-aineista. Ja voisin väittää, että ilman informaatiota jokapäiväiset asiat eivät sujuisi samalla tasolla. Tilanteiden ymmärrys, päätelmien tekeminen sekä toimenpiteistä päättäminen eivät olisi lainkaan mahdollisia, ellemme pystyisi tavoittamaan informaatiota. ’’Tämä tiedon ketju lähtee liikkeelle niistä pienistä, joskus hyvin merkityksettömältä tuntuvista tiedon palasista, datasta’’, Väre kertoo.

Datan merkitys proakatemialla

Miten sitten data ja datatiimin toiminta näkyy meillä Proakatemialla? Ensimmäisenä mieleeni tulee, että teemme erilaisia kyselyitä, keräämme dataa projekteista ja osallistujamääristä. Minusta nämä asiat kuulostavat erittäin tärkeältä yhteisön kehittämisen kannalta. Juuri siksi me sitä teemmekin, haluamme luoda konkreettisia tilastoja, josta pystymme näkemään mihin suuntaan olemme menossa. Montako projektia on käynnissä tällä hetkellä? Entä verrattuna viime vuoteen? Paljonko liikevaihtoa on syntynyt? Olemme yrittäjyysopiskelijoita, joten jokaista varmasti kiinnostaa tietää onko kehitystä tapahtunut, juurikin vaikka aikaisempiin vuosiin verrattuna.  Keräämällä lukuja pystymme myös huomaamaan asioita, joihin emme välttämättä muuten kiinnittäisi huomiota. Esimerkiksi projektoreihin ihmisiä osallistuu, mutta suuri osa katoaa prosemman alkaessa. Kun olemme selvittäneet luvut, pääsemme miettimään vastausta kysymykseen Miksi?

Datan määrä yhteiskunnassamme

Vasta lukiessani edellä mainitun kirjan havahduin siihen, kuinka paljon dataa oikeasti on olemassa. Väre kertoi lukeneensa vuonna 2017 talouslehti Forbesista, että dataa syntyy vuosittain 16.3 ZB verran. Minulle ZB, eli zettabyte, oli täysin uusi käsite, mutta se tarkoittaa triljoonaa megatavua. Luku on siis aivan käsittämättömän suuri. Esimerkiksi älypuhelimet, tietokoneet, älytelevisiot sekä monet muut laitteet tuottavat arvion mukaan 2.5 kvintiljoonaa tavua dataa joka ikinen päivä. Ja niin, tuossa luvussa on tosiaan 30 nollaa. Sitä täytynee siis oppia ymmärtämään.

Master data

Väre puhuu kirjassaan termistä master data. Sillä tarkoitetaan liiketoiminnan kriittistä tietoa, jota ilman organisaatio ei voi toimia ja mikä on jaettu koko organisaation läpi. Hänen mukaansa ilman master dataa ei ole liiketoimintaa. ’’Jos organisaatiossa dataa verrattaisiin rakennukseen, niin master data muodostaisi rakennuksen perustukset ja kantavat seinät. Ne rakenteet, joille kaikki muu organisaatiossa perustuu. Kun vanhaan rakennukseen halutaan vaikkapa lisätä uusi kerros tai remontoida ullakkokerros asunnoiksi, niin ensin täytyy varmistaa, että rakennuksen vanhat rakenteet tukevat näitä muutoksia.’’ Mielestäni tämä käy järkeen.

Loppupohdinta

Miksi sitten halusin jakaa tämän Väreen ajatuksen kanssanne? Luulen, että datan keräämisen tärkeys ei ole tavoittanut vielä kaikkia yrittäjyysopiskelijoitamme. Vaikka itseänikin ahdistaa ajatus siitä, kuinka paljon jätämme jälkiä erilaisen datan muodossa, niin meidän on muistettava, että elämme vuotta 2022. Se todellakin on tätä päivää eikä muuksi muutu. Nyt voimme vain yrittää nauttia teknologian tarjoamista antimista ja ottaa kaiken hyödyn irti, varsinkin liiketoiminnan näkökulmasta. Kerätkää dataa, niin tiedätte missä mennään. Niin mekin datatiimissä teemme. Perehtykää myös master dataan, sillä olisihan se nyt kauheaa asua rakennuksessa, jossa perustukset ja seinät olisivat tehty silmät kiinni ja takaperin.

 

 

 

 

 

Kommentit
  • Oona Salo

    Moikka Emmi,
    Hieno essee ja mielenkiintoinen! Hienoa, että datatiimin hakuvideo oli innoittava. Minun mieleeni heräsi ajatukset erilaisista mittareista, joilla voidaan parantaa Proakatemian dataa, mutta mysteerinä on, että millaisia ne mittarit tulisivat olemaan? Hienoa, että nostit keinoja, joilla datatiimi on kerännyt dataa. Harmi on, kun dataa on kerätty vasta viime vuodesta lähtien, joten vertailu on vain yhteen otokseen. Kuitenkin Datapäälikkönä toivon, että tilanne olisi erilainen 10 vuoden päästä. Ihannetilanne olisi, että dataa kertyisi joka vuodelta ja vertailun kohteena on 10 vuotta.
    En ole ikinä edes kuullut tuollaisista määreistä, joilla kuvasit datan määrää, mutta todella mielenkiintoista. Voiko dataa olla liikaa? Tai tuleeko jossain kohtaan “datan kantokyky” täyteen? Mitkä ovat Proakatemian master data? Tämä tälläinen herättävä kysymys, jota jäin miettimään.
    Kiitos esseestä!

    5.4.2022
  • Anni Pylkkänen

    Moi Emmi!
    Tapasi kirjoittaa on hyvin persoonallinen, pidä siitä kiinni! Pidin esseessäsi siitä, kun lähdit purkamaan aihetta kysymyksien kautta. Esseessä oli hienosti selitetty mitä data tarkoittaa, pidin erityisesti raaka-aine viittauksesta. Muutekin avasit esseessä käsitteitä hienosti. Datan määrä yhteiskunnassamme tuli minulle suurena yllätyksenä, wou. On aina mukava lukea esseetä aiheesta mikä itseä kiinnostaa ja vielä mukavampaa tekee se, että siitä oppii uutta, kiitos siitä!
    Oli hienoa, kun kerroit esseessäsi, miten datatiimi kerää Proakatemialta dataa. Sekä rohkaisusi jokaista kohtaan perehtymään enemmän termiin master data oli innostava. Kiitos!

    5.5.2022
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close