Tampere
24 Sep, Sunday
14° C

Proakatemian esseepankki

CoffeliKirjoittanut: Ariel Cohen - tiimistä SYNTRE.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Coffeli 

 

Proakatemialla opiskelua on ollut jo hetki takana ja vihdoin saatiin meille ihan oma yritys!  

Meillä oli eräänä tiimipäivänä shark-tank tyylinen oman yritysidean esittely tiimille missä luokkalaiseni esitti idean kahvilasta, jossa myydään peniksen mallisia vohveleita. Idea kuulosti hauskalta mutta jäi vaan ajatuksen tasolle. Noin kuukausi tiimipäivän jälkeen puhelimeen kilahti viesti, että kahvilavaunu nimeltä coffeli olisi myynnissä ja siitähän sitten yhdistelin palasia ja laitoin heti viestiä eteenpäin, että jos saadaan hinta kohdilleen, tästä tulee suomen ensimmäinen penisvohvelikahvila. Tytöt innostuivat ajatuksesta ja saatiin pieni porukka lähtemään tähän hankkeeseen mukaan.  

 

Tästä alkaakin sähellys. Alkuun meidän piti tietysti tarjota vaunusta jotain muuta, kun pyydetty hinta, ei kai kukaan nyt maksa pyydettyä summaa? Saimme tingittyä vaunun hinnasta 5600 € ja hommat saataisiin pian alkuun! Vai saadaanko sittenkään. Tästä seurasi pitkään tiukkaa palaveeraamista joko vaunu siirrettäisiin meidän tiimi yrityksen alle, vai perustettaisiinko uusi yritys sille. Vanhoilta opiskelijoilta saatiin vähän vinkkiä, että älkää ikinä tällästä laittako tiimiyrityksen alle, kerta, ette saa ikinä pois sitä sieltä osuuskunnan purkautuessa.  

 

Päätettiin mennä vaikeimman kautta, joten otettiin harjoittelun vuoksi Coffeli osuuskunnan alle, koska se helpottaisi kirjanpitoa, palkkojen maksua ja yleisesti asioita, kerta tällä tavoin voimme sitoa koko tiimin projektiin ja käyttää halpaa työvoimaa. Viikot kuluivat ja saatiin vihdoin kyhättyä tarjous, missä ilmoitimme, että tarjoamme vaunusta 10 000 euroa mikäli vaunu on hyvässä kunnossa, sekä ammattilaisen tarkastama. Alettiin työstämään työvuorolistoja, suunnittelemaan menua ja yleisesti asioita mitkä pitäisi saada kondikseen ja saatiin suunnitelmat tehtyä.  Saatiin tampereen kaupungilta loistava paikka vuokrattua vaunulle sekä luvat myydä mehujäätelöä. Kaupunki on siis kilpailuttanut jäätelön myynnin eikä sitä voi harjoittaa ilman kallista lupaa.  

Pankkitiliä meidän osuuskunnalla ei vielä ollut joten yhden meistä piti perustaa toiminimi minkä kautta saisimme laskutettua asiakkaita.  

Saatiin sopimus meille allekirjoitettavaksi ja viimeisien tuumailujen jälkeen laitettiin nimet paperiin ja niin meistä tuli virallisia coffelin omistajia. Kaikki oli niin hienoa, ennen, kuin saatiin vaunu omaksi. Stressitasot nousivat ja piti äkkiä miettiä, miten saamme siirrettyä vaunun hervannasta keskustaan ja aloitettua toiminta kahdessa päivässä.  

 

Saimme jotenkin toiminnan kasaan ja vappuna, päivänä, kun olisi ollut avajaiset, huomattiin, ettei vaunussa ollut maksupäätettä mikä kuului kauppaan ja siitä alkoikin metsästys maksupäätteestä ja lopulta, kun saimme sen käsiimme, maksupäätteeseen piti rekisteröityä ja se kestää päiviä saada dokumentit varmennettua.  

 

Onneksi toinen tiimiyritys pelasti meidät ja saimme heidän tunnukset maksupäätteeseen ja toiminta voisi alkaa. Vain 5 tuntia myöhässä.  

 

Olimme vapun auki kohtalaisilla myynneillä ja totesimme, että on parempi pitää kahvilaa muutaman päivän kiinni, jotta saamme hommat kuntoon. Meidän piti selvittää vielä, mistä haemme vettä vaunuun, mistä saamme meille oman maksupäätteen, miten koristelemme vaunun ja miten saada yleisilmettä paremmaksi.  

 

Nyt olen hyvin stressaantunut ja vähän ahdistunut. Juuri kirjoitin pitkän akateemisen esseen yrittäjien masennuksesta ja stressaamisesta, joten nyt alan ymmärtämään paremmin aihetta mistä itse kirjoitin hetki sitten. Huomasin myös, että on huomattavasti helpompi olla töissä työntekijänä, kuin pomona. Vaikka olenkin ollut yrittäjä ennen, hommat sujuivat paljon paremmin. Tästä se lähtee.  

 

“Stressi ja uupumus uhkaa yrittäjiä. Etenkin innokkailla kasvuyrittäjillä ja nuorilla yrittäjillä on kuormittumisen ja loppuunpalamisen riski, osoittavat työeläkeyhtiö Elon viime vuosina tekemät Yrittäjämittari-tutkimukset.” (Esa. M.) 

Esa, M. 2017. Stressi vaanii yrittäjiä, osaatko sanoa ei?. Luettu 5.5.2022. 

https://y-studio.fi/yrityksen-kasvu/jaksaminen/stressi-vaanii-yrittajia-osaatko-sanoa-ei/ 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close