Tampere
01 Oct, Sunday
11° C

Proakatemian esseepankki

Chat GPT – Työelämän pelastusKirjoittanut: Melissa Keränen - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 6 minuuttia.

Kirjoittanut: Melissa Keränen, Saara Leinonen ja Petra Kokko

 

Chat GPT. Se on avattu meille jokaiselle käytettäväksi vuonna 2022. Se jakaa mielipiteitä, toisia pelottaa, ihmetyttää ja jopa suututtaa tekoäly. Miten tuollainen teknologia tulee näkymään tulevaisuuden työelämässä? Chat GPT:n aukaisemat mahdollisuudet vievät ihmiskuntaa yhä nopeammin kohti helppokäyttöisempää teknologiaa, mutta sen todellisia hyötyjä tai haittoja voidaan vielä vasta arvuutella.

 

Mikä on Chat GPT?

 

Chat GPT:n on tekoälypohjainen kielimalli, se ymmärtää ja tuottaa luonnollista kieltä. Sen avulla pystytään automatisoimaan tehtäviä, kehittää uusia ideoita ja tulevaisuuden työelämää katsoen, parantaa työn tehokkuutta eri aloilla (Salescommunications n.d).

Tietysti on hyvä huomata, että sillä on silti rajoitteita, vaikka se olisi kuinka tehokas ja joustava. Chat GPT voi tuottaa virheellisiä tai epätäydellisiä tuloksia. Tässä kohtaa voi siis ne, jotka pelkäävät omien työpaikkojensa puolesta huokaista helpotuksesta. Se ei tule täysin korvaamaan ihmisiä. Chat GPT ei välttämättä ymmärrä kaikkia ohjeita tai kysymyksiä, varsinkaan kysymyksen ollessa ympäripyöreä tai asia on niin uutta tietoa, että Chat GPT:llä ei ole dataa siihen liittyen. Useimmiten käyttäjän on hyvä antaa esimerkiksi kysymyksessään tarkempaa ohjausta tai kokeilla useampaan kertaan (Salescommunication n.d). Fakta on kuitenkin se, että ne, jotka osaavat hyödyntää Chat GPT:tä työelämässä, tulevat viemään työpaikat nenänedestä.

Kokeilu 1. Analyysi liiketoiminnasta

 

Ohjelmistoon syötetty viesti: analysoi markkinointiyrityksen liiketoimintaa, jonka liikevaihto on 200 000 € vuodessa. Yrityksessä kolme henkilöä.

Suora lainaus:

’’Analysoin mielelläni markkinointiyrityksen liiketoimintaa, jonka vuotuinen liikevaihto on 200 000 euroa ja joka työllistää kolme henkilöä.

Ensinnäkin on huomattava, että 200 000 euron vuosittainen liikevaihto on varsin vaatimaton summa markkinointiyritykselle. Tämä voi viitata siihen, että yrityksen asiakaskunta on rajoittunut, tai että se tarjoaa vain tiettyjä markkinointipalveluja. Tämän vuoksi yrityksen on tärkeää arvioida liiketoimintamalliaan uudelleen ja harkita uusia tapoja laajentaa liiketoimintaansa.

Kolmen henkilön yrityksessä työskentelevien työntekijöiden määrä on melko pieni. Tämä voi olla sekä etu että haitta yritykselle. Pieni työntekijämäärä mahdollistaa yrityksen pitämisen kustannustehokkaana, mikä voi olla tärkeää pienyrityksille, joiden on hallittava tiukasti budjettiaan. Toisaalta pieni työntekijämäärä voi rajoittaa yrityksen palveluiden tarjontaa ja asiakaskuntaa.

Yrityksen on tärkeää kehittää liiketoimintamalliaan kasvun mahdollistamiseksi. Tämä voi tapahtua laajentamalla palveluiden tarjontaa ja/tai laajentamalla asiakaskuntaa. Markkinointiyrityksen tulisi pyrkiä erikoistumaan johonkin markkinointialaan tai tarjoamaan ainutlaatuisia palveluita, jotta se erottuisi kilpailijoistaan. Yrityksen tulisi myös harkita digitaalisen markkinoinnin tarjoamista, sillä digitaalinen markkinointi on kasvava ala ja monet yritykset etsivät tällä hetkellä apua digitaalisen markkinoinnin toteuttamiseen.

Yrityksen tulisi myös kehittää strategiaa asiakkaiden hankkimiseksi ja säilyttämiseksi. Asiakkaiden tyytyväisyys on tärkeää, jotta he palaisivat uudelleen yrityksen palveluiden käyttäjiksi ja suosittelisivat yritystä eteenpäin. Markkinointiyrityksen tulisi myös olla aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja muiden digitaalisten kanavien kautta, jotta se saavuttaisi uusia asiakkaita ja pitäisi yhteyttä nykyisiin asiakkaisiin.

Lopuksi on tärkeää muistaa, että markkinointiyrityksen menestys riippuu suuresti sen kyvystä tarjota korkealaatuisia ja asiakaslähtöisiä palveluita’’.

Sormia napsauttamalla saamme alle minuutissa kattavan analyysin tietyn (tässä tapauksessa tekaistun) yrityksen liiketoiminnasta. Chat GPT luo verkkoalustoista saatavan datan perusteella varsinkin kattavan analyysin, joka pohjautuu olemassa olevaan laajaan tietokantaan, mutta kiteyttää sen yllättävän selkeästi ja yksinkertaisesti.

Kokeilu 2. Tarjouspyynnön laatiminen

Kuinka moni meistä on tuskaillut tarjouspyynnön tekemisessä? Uskoisin, että melkein jokainen meistä. Mitä kirjoitan? Olenko tarpeeksi asiallinen? Olenko saanut kirjoitettua kaiken ammattimaista itseluottamusta hehkuen? Aloittelevan yrittäjän on varsinkin osattava luoda ammattimaisen kuvan luova tarjouspyyntö.

Ohjelmistoon syötetty viesti: Tee tarjouspyyntö yritykselle, joka on ostamassa meidän markkinointiyrityksestä palvelun. Tarjoamme heille, että teemme verkkosivut uudelleen. Teemme kolme mainosvideota ja viisi instagram postausta. Luomme tiktokkiin tilin ja teemme sinne kaksi trendaavaa videota. Tarjoamamme summa palvelulle on 20 000 euroa 4kk ajanjaksolta.

Suora lainaus:

Hei,

Kiitos mielenkiinnosta palveluitamme kohtaan. Olemme iloisia voidessamme tarjota sinulle seuraavan palvelupaketin:

  • Uusimme verkkosivustonne ja varmistamme, että se on käyttäjäystävällinen, visuaalisesti houkutteleva ja toimii kaikilla laitteilla.
  • Tuotamme kolme mainosvideota, jotka auttavat lisäämään brändin näkyvyyttä ja sitouttamaan asiakkaitanne.
  • Luomme viisi Instagram-postausta, jotka ovat linjassa brändinne kanssa ja auttavat lisäämään seuraajiemme määrää.
  • Luomme TikTok-tilin teidän brändillenne ja tuotamme kaksi trendaavaa videota, jotka ovat omiaan kasvattamaan seuraajiemme määrää.

Tarjoamme kaikki nämä palvelut 20 000 euron hintaan neljän kuukauden ajanjaksolle. Tämä hinta sisältää kaikki tarvittavat kustannukset, kuten suunnittelun, sisällöntuotannon, mainoskulut ja muut käyttökustannukset.

Olemme vakuuttuneita, että voimme auttaa yritystänne kasvamaan ja menestymään markkinoilla. Mikäli haluatte tietää lisää palveluistamme tai haluatte tehdä kanssamme sopimuksen, ole hyvä ja ottakaa yhteyttä meihin.

Ystävällisin terveisin,

[Markkinointiyrityksen nimi]

 

Näin, jälleen alle minuutti ja tarjouspyyntö – jonka tekemiseen menee normaalisti ainakin puoli tuntia – on valmis. Tehokkuus on kasvanut eksponentiaalisesti. Hypoteettinen tilanne: aloitteleva yrittäjä vailla asiakkaita. On valmis palvelu mitä tarjota, mutta tarjouspyyntöjen suunnitteluun kuluu huomattavasti enemmän aikaa, kuin osaisi ajatella. Onko Chat GPT:stä avain onneen? Mitäpä jos kirjoittaa muutamilla sanoilla, mitä tarjoaa ja kuinka paljon veloittaa ja ennen kuin huomaatkaan, edessä on täysin käyttökelvollinen tarjouspyyntö lähetettäväksi potentiaalisille asiakkaille.

Kokeilu 3. Liiketoimintasuunnitelman laatiminen

Liiketoimintasuunnitelman tekemistä tuskailee jokainen aloitteleva yrittäjä. Mistä lähteä edes liikkeelle. Suunnitelma tekee yrityksen ideasta näkyvän. Se auttaa jäsentelemään liikeideaa ja kertoo, miten liikeidea toteutetaan käytännössä.

Syötetty ohjelmistoon: tee liiketoimintasuunnitelma markkinointiyritykselle, joka on erikoistunut digitaaliseen markkinointiin ja jonka pääpaino on TikTokissa. Myös facebook ja instagram kuuluu osaamisalueeseen.

Suora lainaus:

’’Liiketoimintasuunnitelma digitaaliseen markkinointiyritykselle, joka keskittyy TikTokin, Instagramin ja Facebookin hyödyntämiseen:

 

Liiketoiminnan kuvaus:

Tavoitteenamme on tarjota asiakkaillemme korkealaatuista digitaalista markkinointia, joka keskittyy TikTokiin, Instagramiin ja Facebookiin. Meillä on vahva osaaminen TikTokin alustasta ja sen käyttäjäkunnasta, mutta pystymme myös tarjoamaan laadukasta markkinointia Instagramin ja Facebookin kautta.

Markkinointistrategia:

Tärkeimpänä markkinointikanavana käytämme sosiaalista mediaa, erityisesti TikTokia, Instagramia ja Facebookia. Tavoitteemme on luoda kohderyhmille houkuttelevia mainoksia, jotka erottuvat massasta. Pyrimme hyödyntämään asiakkaidemme brändiä ja tuotteita parhaalla mahdollisella tavalla, ja käyttämään asiakkaidemme tarinoita osana markkinointia.

Asiakkaat:

Tavoittelemme erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka haluavat parantaa näkyvyyttään ja brändimainettaan TikTokin, Instagramin ja Facebookin kautta. Käytämme erilaisia ​​mainosmuotoja ja -strategioita riippuen asiakkaan tarpeista ja tavoitteista. Meillä on myös kyky työskennellä erilaisilla toimialoilla, ja pystymme tarjoamaan räätälöityjä ratkaisuja asiakkaidemme tarpeiden mukaan.

Hinnoittelu:

Hinnoittelumme perustuu työaikaan ja mainostilan kustannuksiin. Tarjoamme alustavan konsultaation asiakkaan kanssa, jossa määrittelemme tarvittavan työajan ja kustannukset. Tarjoamme myös paketteja, jotka sisältävät useita mainosmuotoja ja -strategioita.

Toimintamalli:

Toimintamallimme perustuu vahvaan asiakaslähtöisyyteen ja yhteistyöhön. Ensimmäinen vaihe on alustava konsultaatio, jonka jälkeen laadimme suunnitelman ja ehdotukset asiakkaalle. Kun asiakas hyväksyy suunnitelman, aloitamme mainosten suunnittelun ja toteutuksen. Asiakkaan kanssa pidetään säännöllisesti yhteyttä ja raportoidaan mainosten tehokkuudesta ja tuloksista.

Kilpailuedut:

Kilpailu digitaalisen markkinoinnin alalla on kovaa, mutta meillä on useita kilpailuetuja. Yksi suurimmista on vahva osaaminen TikTokin alustasta ja sen käyttäjäkunta’’.

 

Valehtelematta ja ilman minkäänlaista vaivaa, kattavan liiketoimintasuunnitelman yritykselle, alle 30 sekunnissa. Mahtavaa, eikö?

Mitä tulevaisuuden työelämälle tapahtuu?

Ihminen on käyttänyt ja luonut itselleen jo vuosisatojen ajan kaikenlaisia apuvälineitä ja työkaluja. Nyt avuksemme on saapunut tekoäly. On varmaa, että tekoäly tulee muuttamaan maailmaa, mutta millä kaikilla tavoin, se ei ole vielä selvillä. Oxfordin tutkijat Frey ja Osborne ja MIT:n Brynjolfsson arvioivat, että jopa 50 % työtehtävistä voidaan korvata tekoälyn, robotiikan ja automaation avulla seuraavien 10–15 vuosien kuluessa. Vaikutusta tällä on kuitenkin eniten rutiiniomaisten töiden automatisointiin. Tuottavuus kasvaa ja vanhoja työtehtäviä katoaa. Myös uUia ammatteja syntyy, mutta emme silti vielä tiedä minkälaisia ja miten ne korvaavat kadonneet työpaikat. Tästä on syntynyt uhkakuvia esimerkiksi massatyöttömyydestä ja väestön jakautumista entistä radikaalimmin hyvä- ja huono-osaisiin. (Heikkinen & Nieminen 2021)

On selvää, että työelämä muuttuu hurjaa vauhtia ja se on nyt vasta alkusoittoa. Tekoäly on jo tähän mennessä korvannut tehtaissa manuaalista työtä, mutta niiden käyttömahdollisuudet laajenevat alati. Tekoäly on valtaamassa palvelualaa, jossa tietyt selkeiden ohjeiden mukaisesti tapahtuvat työtehtävät ovat helposti automatisoitavissa. Tämän kaltaisia tehtäviä ovat perinteinen asiakasneuvonta esimerkiksi lainapäätökset ja sijoitusneuvonta. Myöskin pikakassat kaupoissa ovat niin kutsuttuja automaattikassoja, ja myyjä toimii siinä ainoastaan valvojana. (Heikkinen & Nieminen 2021.)

Tekoäly on kuitenkin tänä päivänä vielä hyvin alkeellinen verrattuna ihmiseen. Se voidaan kouluttaa tunnistamaan kuvista koira paremmin kuin ihminen, mutta kouluttaminen siihen vaatii järkyttävän määrän valokuvia eli tekoälyn kyvyt perustuvat suureen harjoitusdatamassaan. Kun tätä verrataan ihmiseen, omaamme uniikin kyvyn yhdistää informaatiota eri yhteyksistä ja oppia uusia asioita paljon tehokkaammin kuin tekoäly. (Heikkinen & Nieminen 2021.)

Pohdinta / yhteenveto

 

Tekoäly kehittyy jatkuvasti, se mitä meillä tällä hetkellä on, on muutaman vuoden päästä vanhaa teknologiaa (Tieturi). On normaalia, että tekoäly saattaa joidenkin korvaan kuulostaa robottien vallankumoukselta scifi-elokuvan loppukohtauksessa, mutta ei sitä kuitenkaan ole. Sen uskotaan vapauttavan aikaa ihmisten luovuudelle ja tuottavuudelle, kun yksinkertaisia arkisia asioita voidaan automatisoida.

Tekoäly tulee muuttamaan työn luonnetta, joten meillä on vastuu varmistaa, että ihmisillä on oikeanlaiset valmiudet tähän muutokseen. Siksi esimerkiksi opetuksessa ja opiskelussa tekoälyn tärkeys korostuu. Jotta voisimme edes yrittää pysyä mukana kehityksen tahdissa, kannattaa meidän opiskella aiheesta koko ajan lisää sekä kehittää tekoälyä vastuullisesti. (Marjamäki n.d.).

Chat gpt:tä katsotaan mahdollisuutena myös Tampereen korkeakouluissa. Tekoälyn käytölle laadittiin ohjeistus. ”Ohjeistuksessa kerrotaan, että yliopisto suhtautuu tekoälypohjaisten sovellusten ja kielimallien käyttöön tutkimuksessa ja opetuksessa myönteisesti. Tampereen yliopiston mukaan opettajien on kuitenkin hyvä esimerkiksi arvioida, onko kielimallin mahdollinen käyttö luonut tarpeen kehittää nykyistä tapaa toteuttaa oppimisen arvioita”, kirjoittaa Saara Nyystilä Aamulehti.fi:n 24.2.2023 julkaistussa artikkelissa ”Uusi tekoäly tuottaa hetkessä uskottavan esseen – näin Tampereen yliopisto suhtautuu sen käyttöön”.

 

 

 

 

 

Lähteet:

Toivonen, M. 2023. Mikä ihmeen Chat GPT? Nämä asiat jokaisen kannattaa ymmärtää tekoälystä. Yle.fi. Viitattu 3.5.2023. Haettu osoitteesta:

https://yle.fi/a/74-20020160

Salescommunications. Mikä on Chat GPT prompt – Chat GPT-tekniikka, käyttö ja hyödyt suomeksi. Salescommunications.fi. Viitattu 3.5.2023. Haettu osoitteesta:

https://www.salescommunications.fi/blog/mika-on-chatgpt-prompt-chatgpt-tekniikka-kaytto-ja-hyodyt-suomeksi

Heikkinen, S., Nieminen, J. 2021. Tekoäly muuttaa maailman – pian se tekee jopa lääkärin ja juristin töitä. Yle: Helsinki. Viitattu 4.5.2023. Haettu osoitteesta: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/06/04/tekoaly-muuttaa-maailman-pian-se-tekee-jopa-laakarin-ja-juristin-toita

Marjamäki, E. n.d. Tekoäly on täällä, mutta mitä se muuttaa? Microsoft.fi. Viitattu 5.5.2023. Haettu osoitteesta: https://www.tieturi.fi/blogi/tekoaly-ja-bisnes/

Nyystilä, S. 2023. Uusi tekoäly tuottaa hetkessä uskottavan esseen – näin Tampereen yliopisto suhtautuu sen käyttöön. Aamulehti.fi. Viitattu 4.5.2023

https://www.aamulehti.fi/tampere/art-2000009412654.html

Tieturi. n.d. Tekoäly ja bisnes. AI-tekoäly-blogi. Viitattu 4.5.2023. Haettu osoitteesta: https://www.tieturi.fi/blogi/tekoaly-ja-bisnes/

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close