Tampere
29 Mar, Friday
3° C

Proakatemian esseepankki

Burning man – Utooppinen festivaali



Kirjoittanut: Irina Klimova - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Burning Man
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Nykyään ihmiset yhä enemmän pyrkivät saavuttamaan tasa-arvoa, oppia ilmaisemaan itsensä, nostaa yhteisöllisyyttä, päästä turhista roskista eroon sekä unohtaa ahneus. Mitä jos tämä kaikki olisi mahdollista? Tällä hetkellä maapallolla on vain yksi alue, jossa kaikki nämä asiat toimivat moitteettomasti yhtä aikaa kerran vuodessa yhden viikon ajan. Tämän utooppisen tapahtuman nimi on Burning man.

 

Burning man on Yhdysvalloissa Nevadan Black Rockin aavikolla järjestetty festivaali, joka kestää viikon ja huipentuu päätöspäivän iltana ison puisen nuken polttamiseen, joka voi olla jopa 10 metriä korkea. Festivaali järjestetään joka vuosi elokuun ja syyskuun vaihteessa vuodesta 1986. Alussa se oli vain muutaman kaveriporukan tapahtuma, joka myöhemmin kasvoi niin suureksi, että yhtä aikaa siinä voi olla yli 45 000 osallistujaa. Koko Black Rockin alueesta tehdään viikon ajaksi ihan kuin oikea kaupunki, joka muodostuu asuntoautoista, teltoista ja suurista taideinstallaatioista. Siinä on myös oma keskusta ja katujen nimet, jotta ihmiset löytäisivät perille. Kuitenkin viikon aikana on täysin mahdotonta nähdä kaiken, mitä siellä on.

 

Tunnettu venäläisen matkaohjelman juontaja Anton Ptushkin vieraili Burning Manissa vuonna 2019 ja näytti, että millainen utooppinen maailma sinne on oikein luotu. Festivaali perustuu kokonaan rajattomaan itseilmaisuun sekä rahattomaan elämään, sillä festareilla ei myydä mitään. Astumalla aavikolle, vierailijat saavat ottaa ruokaa ja juomia ilmaiseksi tai vaikkapa shoppailla ottamalla sen, mitä tarvitsevat ilman, että tarvitsisi maksaa. Siellä on ihan normaalia pysäyttää ohi kävelevää tuntematonta ihmistä, tarjota hänelle olutta ja pyytää loppuillaksi omaan porukkaan. Yhteisöllisyyden saavuttaminen on yksi tapahtuman arvoista, sillä sen tavoite on yhdistää erilaisia ihmisiä yhtenäiseksi perheeksi, jossa kaikki auttavat toisiaan. Anton sanoi, että tapahtuman alussa tuntuu todella kivalta vain ottaa muilta ilmaisia ruokia tai tavaroita, mutta sitten iskee sellainen hetki, kun ei haluakkaan ottaa. Siinä vaiheessa tekee mieli antaa jotakin myös takaisin. Siitä syntyykin se rahaton kulttuuri, kun ihmiset ovat kiitollisia toisilleen ja auttavat pyytämättä mitään takaisin. Moni pitävätkin siellä pieniä polkupyöräkorjaamoita tai suutaripalveluita, joissa ilmaiseksi korjaavat muiden tavaroita. Se on tullut siellä toimivaksi, sillä kaikki festivaaliin osallistuneet ihmiset tulevat sinne oikealla ajatuksella, että nyt pitäisi antaa itsestään kaikkeen sekä unohtaa vain omasta edusta. Sellainen ajatustapa on tällä hetkellä saavutettu ainoastaan kyseisen tapahtuman merkeissä, mutta normaalissa arkielämässä siihen on vielä pitkä matka.

 

Toinen asia, mikä festivaalissa korostetaan on itsensä ilmaisu. Ihmisillä ei ole mitään rajoituksia siitä, miltä he saavat näyttää. Osa kulkee jopa ihan alasti, ja se on siellä täysin normaalia. Eli ihmisille luodaan sellainen tunne, että Burning Manissa he saavat olla ihan kuka vain ilman, että kukaan arvostelee heitä. Kaiken hauskanpidon lisäksi festivaalissa on myös iso taideinstallaatioiden näyttely, jonka lopulta poltetaan. Kun tapahtuma loppuu, siihen ei saa jäädä yhtään mitään roskia, ja aavikon täytyy olla täsmälleen samanlainen kuin millainen se oli ennen tapahtumaa. Tästä huomaa, että kaikki asiat, joista ihmiset nykyään taistelevat, toimivat Burning Manissa oikein hyvin.

 

Tapahtumana Burning Man on erittäin arvokas, ja siihen on hyvin vaikeaa saada lippu, koska halukkaita on liikaa. Mitä se vaatii, että tapahtumasta tulisi yhtä tärkeä ihmisille? Mielestäni tässä ihmisiä eniten vetoaa se, että he haluavat tuntea kuuluvuutta johonkin sekä tulla ymmärretyksi ja hyväksytyksi yhteisössä. Myös se, että asia, johon maapallolla niin pyritään, on jossakin mahdollinen, ja sitä voi päästä kokeilemaan jo tänä vuonna odottamatta sitä kaukaista hetkeä, kun asiat maailmassa paranevat.

Tapahtumaa järjestäessä täytyy ottaa huomioon, että millaisia arvoja se nostaa, ja kuinka tärkeitä ne ovat tapahtumakävijöille. Se tieto, että kuinka voimakkaita tunteita kyseinen arvo herättää, vaikuttaa siihen, että kuinka paljon asiakas olisi valmis maksamaan siitä, jotta pääsisi kokea sen. Lisäksi visuaalinen puoli on tärkeä, koska perinteiset festivaalit tutussa miljöössä pian eivät tunnu niin hauskoilta. Niissä täytyy päästä kokemaan sellaista, mihin ei normaalina arkipäivänä pystyisi. Esimerkiksi Burning Man sijaitsee keskellä aavikkoa, ja ihmiset ovat pukeutuneita mitä ihmeellisimpiin pukuihin, joita he eivät mihinkään muualle pystyisi laittamaan. Sellaiset asiat tuovat paljon lisäarvoa tapahtumalle, sillä niiden avulla voi tehdä ihmisten elämästä astetta paremman.

 

 

Lähteet:

Anton Ptushkin, 2019 https://www.youtube.com/watch?v=D-113xcG0xg

Matkaopas info. http://www.matkaopas.info/burning-man-festivaali-kuin-toisesta-ulottuvuudesta/

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close