Tampere
28 Mar, Thursday
4° C

Proakatemian esseepankki

Bullet journaling x Heemi Design



Kirjoittanut: Kukka-Maaria Halme - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Bujoilun voima
Miia Pöllänen
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Haluatko järjestää elämäsi ja saavuttaa unelmasi yhden vihon avulla? Tervetuloa mukaan!

Heemi Design on minun, Matildan ja Annikan projekti, joka on saanut alkunsa syksyllä 2020. Innostuimme ideasta tehdä itse tarroja ja ostimme tarrakoneen. Alkuperäinen suunnitelma oli tehdä alusta alkaen itse tarra-arkkeja ja myydä niitä. Ja näin teimmekin. Huomasimme kuitenkin nopeasti, että haluamme laajentaa tarroista muihin paperituotteisiin, kuten vihkoihin ja kalentereihin. Olemme kaikki kolme vihkojen, kalentereiden sekä tarrojen suurkuluttajia ja siksi ideointi onkin ollut mielekästä koko ajan.

Mainostamme, että tarrojamme voi käyttää askarteluun, koristeluun, kalentereihin, vihkoihin ja bujoiluun. Bujoilu eli Bullet journaling oli itselle aika uusi käsite ja innostuin siitä projektin myötä. Täytän ja koristelen päivittäin kalenteria, tämän lisäksi minulla on useita vihkoja eri tarkoituksiin; pajavihko, palaverivihko, ideavihko, onnistumispäiväkirja, tässä mitä nyt ensimmäisenä tulee mieleen. Tämän lisäksi teen listoja ja muistiinpanoja kännykän muistiooni sekä erillisille paperilapuille. Tutustuttuani bujoiluun huomasin, että kaikki nämä asiat voivatkin olla samojen kansien sisällä, helposti ja kauniisti.

Tartuin Miia Pölläsen Bujoilun voima (2017) -kirjaan tutustuakseni aiheeseen lisää. Haluan tässä esseessä jakaa oppejani, miten bujoilun avulla voit järjestää elämääsi ja miten Heemin tuotteet palvelevat sinua tässä tehtävässä.

 

Bullet journal

Bullet journalin aloittamiseen tarvitsen vihon ja kynän. Kaikki alkaa tyhjästä vihosta, jota luot omien tarpeidesi mukaan. Bullet journal koostuu erilaisista sivuista, joita luodaan itse valitsemassa järjestyksessä. Tärkeää on, että vihon alussa on sisällysluettelo sivu, jota täytetään juornalia luodessa. Eli aina kun teet uuden sivun, muista numeroida ja otsikoida se, ja tämän jälkeen lisätä sisällysluetteloon samalla otsikolla. Näin vihosta löytää tarvittavan tiedon helposti ja kätevästi.

Yleisimpiä bujoilussa käytettyjä sivutyyppejä:

  1. Kalenteri. Bullet journalin alussa on yleensä vuosinäkymä, johon voi merkata tärkeät päivät, kuten syntymäpäivät tai juhlapyhät. Tämän lisäksi bullet journal voi sisältää kuukausi- ja viikkosivuja. Viikko- ja päiväsivuja käytetään usein, jos journalia haluaa käyttää perinteiden almanakan tapaan. Bujoilussa kalenteria voidaan kutsua myös nimellä loki. Heemin valikoimasta löytyy mm. kuukausi ja viikonpäivä tarra- arkkeja, joiden avulla kuukausinäkymiin saa helposti väriä ja kauniin ulkoasun.
  2. Trackeri. Trackerit ovat mittareita ja seurantatyökaluja. Näillä voit mitata esimerkiksi juostuja kilometrejä, tehtyjä päivärutiineja tai vaikka viikon mielialaa. Trackerien avulla hankitaan tietoa, havainnoidaan päivittäisiä tapoja, pidetään kirjaa tai tsempataan omaa toimintaa. Heemin uusin tuoteperheen tulokas onkin yhdistelmä perinteistä seinäkalenteria ja trackeriä. Yhdellä aukeamalla on tavalliseen tapaan kuukausinäkymä, mutta kuvan tilalla toisella sivulla onkin trackeri, jota voi käyttää haluamallaan tavalla. Emme ole löytäneet vastaavanlaista kalenteria Suomesta, ja haluammekin tällä tavalla tuoda bujoilun lähemmäksi jokaisen arkea. Kerron bujoilun hyödyistä lisää vielä lopussa.
  3. Loki. Loki on kirjaamisväline, jolla voidaan tuoda tietoa esille, esimerkiksi treenipäiväkirja. Loki on hyvin trackerin tapainen, mutta enemmän päiväkirjamainen. Trackeri on usein visuaalisesti kaunis, josta on helppo huomata poikkeuksia.
  4. Muistiinpano- ja listasivut. Nämä ovat ns. perinteisempiä vihkosivuja, joiden avulla pidetään asioista kirjaa ja tallennetaan ajatuksia.
  5. Ajattelun apuvälineet. Tälle sivulle voi luoda erilaisia ajattelun apuvälineitä, kuten mindmap, mood board, erilaiset kaavio ja diagrammit, visualisointikartat jne.

Tämän lisäksi Bullet jounalissa olisi hyvä olla välisivuja, jolla ei lähtökohtaisesti ole mitään tavoitetta. Näistä sivusta voi luoda esimerkiksi tsemppisivuja tai harjoitella sivumalleja. Välisivut voivat olla kauniita unelmasivuja tai suttupaperin tyylisiä sekasivuja.

Mikäli hankit Heemi Designin ensimmäisen pajavihon, tämä saattoi kuulostaa tutulta. Meidän pajavihko on eräänlainen valmiimpi malli bullet journalista, sillä se sisältää sisällysluettelon, vuosinäkymän, kuukausi aikataulun sekä tavoite sivuja. Jokaiselle sivulle oli myös jätetty selkeä paikka otsikoinnille, jotta se on helppo sijoittaa sisällysluetteloon ja löytää uudelleen. Bujoilun tavoitteena onkin helpottaa elämän jäsentelyä ja omien unelmien saavuttamista, ja toivoimmekin, että pajavihon avulla jokainen akatemialainen saisi hiukan enemmän irti omista muistiinpanoistaan pajoissa.

Kirjassa kehotetaan merkkaamaan eri listat erilaisilla merkeillä, esim. rankalaiset viivat kiireellisiin tehtäviin, pallot muistettaviin asioihin jne. Olemme Heemin tyttöjen kanssa luoneet paljon erilaisia tarra-arkkeja, joita voi käyttää listojen luomiseen tai tehdyksi merkkaamiseen. Tarrojen avulla pystyt luomaan omasta bullet journalista visuaalisesti kauniin, vaikka oma kärsivällisyys tai taidot ei riittäisi piirtämiseen.

 

Uusia kokeilunarvoisia ideoita

Minulle jäi muutama kohta kirjasta erityisesti mieleen, jota haluan kokeilla ja johon uskon, että Heemillä on myös paljon annettavaa.

Ensimmäisen braidump eli ajatusvarasto. Pölläsen mukaan siihen kipataan kaikki ajatukset, jotka pörheltävät pitkin pääkoppaa. Asioiden kirjaaminen on nopea apu tyhjentää mieltä. (Pöllänen, 54). Asioita ei tarvitse tässä vaiheessa jäsennellä tai arvottaa. Kaikki päässä pyörivät asiat oksennetaan paperille. Olen itse käyttänyt tätä tapaa esimerkiksi lukiossa ennen kokeita. Revenassa on paljon puhuttu siitä, että pajoihin on hankala keskittyä, kun projektit ja muut asiat pyörivät mielessä. Tätä ajatusvarastoa voisi kokeille myös ennen pajaa, ja palata asioihin sen jälkeen. Näin mikään tärkeältä tuntuva asia ei pääsisi unohtumaan, mutta voisi silti 100% keskittyä pajan aiheeseen.

Toinen mielenkiintoinen idea oli tsemppisivu. Tsemppisivusta voi luoda itselle kannustavan alustan. Somessa käytetään paljon erilaisia quoteja ja eritysesti tiktokissa ja pinterestissä olen törmännyt ’’positive affirmations’’ -listoihin viime aikoina. Myös Heemillä olemme ihastuneet erilaisiin tsemppilauseisiin tarroissa. Minulla on tällä hetkellä puhelimen taustakuvana ’’positive affirmation’’ lista, jonka olen pinterestistä löytänyt. Tsemppisivulle voisi koota juuri itselle tärkeitä ja sopivia kannustavia lauseita sekä mietteitä. Puhelimen näytön avatessa on helppo alkaa selaamaan kaikkea muuta turhaa ja ajatus harhaantuu. Tykkään siis ideasta, että oman bullet journalini sisältä löytyisi ’’fyysinen taustakuva’’, johon voi aina palata ja muokata tarpeen tullen. Itse käytän pajavihkoakin tähän tarkoitukseen. Monesti muistiinpanojen välissä lukeekin esim. ’’sinulla on oikeus sanoa mielipiteesi ääneen’’ tai ’’jokaiselle on oikeus huonoihin päiviin’’. Tällaiset lauseet ovat tarpeellisia muistutuksia itselleni ja niiden kirjoittaminen auttaa pääsemään asiassa eteenpäin huomattavasti nopeammin. Uskon, että tarttuisin pajan aikana harvemmin kännykään, mikäli vihossani olisi oma sivu tällaiselle sisällölle.

Kirjassa puhuttiin siitä, että usein suuremmat askareet nimitetään projekteiksi ja niille voi tehdä oman osuuden journaliin. Mietin miksei Proakatemia projekteillekin voisi tehdä omaa Bullet journalia? Uskon, että monelle pienemmällä projektille olisi hyötyä, että muistilistat, aikataulu ja trackerit olisivat samassa paikassa.

 

Miksi kannattaa aloittaa bujoilu?

Bujoilun avulla pääset konkreettisesti näkemään oman elämäsi ja ajatukset edessäsi.

’’Hallinnan tunne elämästä lisääntyy. Ei ole enää muiden vaatimusten ja olosuhteiden armoilla, vaan on itse ohjaksissa’’ (Pöllänen, 126)

Bujoilu lisää itsetuntemustasi. Näet mitä asioita todella teet ja mitkä vievät sinua oikeaan suuntaan. Bujossa esimerkiksi trackereiden avulla pystyt seuramaan rutiinejasi ja toimintatapojasi ja tekemään nopealla aikataululla tarvittavia muutoksia. Et näin ollen huomaamattasi toimi itselle tai tavoitteillesi vahingollisella tavalla. Vaikka aikaisemman tekstin perusteella voisi ajatella, että bujoilu vie paljon aikaa, todellisuudessa se antaa enemmän aikaa oleelliseen. Selkeät listat auttavat suunnittelemaan aikataulun ja tiedostamaan tärkeät asiat. Epämääräinen yläpuolella leijuva tehtäväpilvi vie usein enemmän aikaa, koska ei tiedä mistä aloittaa tai mitkä asiat edes ovat olennaisia tällä hetkellä.

Mielessä pyörivien ajatusten ylös kirjaaminen helpottaa nykyhetkeen keskittymistä. Ajatusten ylös kirjaamisen jälkeen ei enää tarvitse pakonomaisesti pitää kiinni ajatuksista eikä miettiä mitä minun pitikään muistaa. Aivoille jää tilaa elää hetkessä ja olla luovia, eikä mieli kuormitu liikaa. Bujoilu on siis omalta osaltaan mindfulnesia eli tietoisen läsnäolon harjoittamista.

 

Kirjassa vahvasti ylistetään bujoilun vaikutuksia ja sen mahdollisuuksia, joten suosittelen lukemaan kirjaa omat kriittiset lasit silmillä. Vaikka en ole itse vielä aloittanut bujoilua tässä muodossa, olen huomannut paljon vastaavanlaisia positiivia vaikutuksia elämässäni kirjoittamisen kautta. Varsinkin positiivisten asioiden ja onnistumisien kirjaaminen pitää ne paremmin mielessä ja parantaa siltä osin itseluottamusta ja luo positiivisempaa maailmankuvaa. Haluan päästä eroon useista eri vihkosta, joita kannan mukana jatkuvasti ja siksi olenkin innoissani aloittamassa bullet journaling matkaani oman Heemi vihon kanssa <3

 

Lähteet:

Pöllänen M. 2017. Bujoilun voima. WSOY. Helsinki.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close