Tampere
02 Apr, Sunday
-9° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Planeettamme kuolee, miksi ketään ei kiinnosta?Kirjoittanut: Jesse Niemi - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

1.11.2018 Yle Uutiset julkaisi artikkelin, jossa kerrottiin, että maailman meret ovat varastoineet huomattavasti enemmän ihmisen hiilidioksidipäästöillään aiheuttamaa lämpöä, kuin on luultu. Ilmastonmuutos on siis huomattavasti pidemmällä, kuin ennen kuviteltiin. Mitä se on aiheuttanut ihmisissä ympärillämme? Ei juuri mitään.

Ilmaston lämpeneminen on ollut kiistelty asia jo reilut pari vuosikymmentä. Sitkeimmät edelleen sanovat, että ilmaston lämpeneminen ja kylmeneminen ovat sykleittäin tapahtuvia ilmiöitä, eikä ihmisellä ole osuutta asiaan. Kiistatonta on kuitenkin se, kuinka paljon myrkyllisiä kaasuja päästämme ilmakehään ja on ihmeellistä, että jotkut yhä ajattelevat, ettei sillä ole vaikutusta ympäröivään luontoon. Jos laittaisimme ihmisen hengittämään pelkästään diesel auton pakoputkesta tulevaa pakokaasua, kuolisi kyseinen ihminen myrkytykseen alta aikayksikön. Sama asia kasvien kanssa. Ja jos autoja, lentokoneita, tehtaita ja kaikkia muita päästöjä aiheuttavia laitoksia on maailma väärällään, miten joku palikka vielä ajattelee, että se ei tuhoa luontoamme?

Ihminen tarvitsee elääkseen happea. Vihreät kasvit tuottavat happea. Kun vihreät kasvit kuolevat, kuolee ihminenkin. Melko simppeliä.

Mitä sitten tapahtuu ennen kuin kaikki kasvimme ovat kuolleet? Ilmaston lämpeneminen muuttaa ekosysteemiämme ja tulee vaikuttamaan laajasti siihen, miten ja missä pystymme esimerkiksi viljelemään ruokaa ja missä paikoissa ihmiset pystyvät enää elämään. Jo nyt maapallolla on lukuisia alueita, jotka ovat niin saastuneita, ettei niitä pystytä käyttämään viljelyyn. Lisäksi monen saarivaltion on ennustettu tulevaisuudessa ajautuvan veden alle, koska merenpinta nousee jäätiköiden sulaessa. Omassa päässäni pyörittelen nykyään jatkuvasti kauhuskenaarioita, joissa soditaan puhtaasta vedestä, ruuasta ja elintilasta. Ihminen on ajamassa maapallomme kaaokseen, jota ei vielä koskaan ole nähty.

Ihminen on maapallon älykkäin eläin, mutta silti liian tyhmä pitääkseen oman toimintansa sellaisissa puitteissa, että tulevilla sukupolvilla olisi täällä edelleen paikka elää. Eniten käy sääliksi niitä eläimiä, joilla ei ole osaa eikä arpaa maapallon muutokseen. Savannilla laiduntavalla leijonalla tai viimeisellä jäälautan palasellaan tasapainottelevalla jääkarhulla ei ole hajuakaan siitä, että maapallon älykkäin eläin on niin täysi munapää, että on pilaamassa koko planeetan asuinkelvottomaksi.

Keiden asialle pitäisi tehdä jotain? ”Eihän yksittäisen ihmisen tekemisillä ole mitään merkitystä isossa mittakaavassa, vaan suuryritysten pitäisi tehdä ratkaisevat liikkeet.”

Ketkä käyttävät suuryritysten palveluita? Asiakkaat. Ketkä voivat omalla kulutuskäyttäytymisellään vaikuttaa yritysten toimintamalleihin? Asiakkaat. Keitä ovat asiakkaat? Juuri sinä, minä ja hän. Jos jokainen kaataa vastuun ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä jollekin isommalle taholle, ei muutos tapahdu koskaan. Tarpeeksi kauan olemme nähneet, kuinka raha ja valta ajavat hyvinvoinnin ohi ihmisen mielessä.

Suurimmat yksittäisen ihmisen ympäristön eteen tehtävät valinnat ovat yksityisautoilun vähentäminen, lihansyönnin vähentäminen, lentomatkustamisen vähentäminen, sekä lisääntyminen. (https://www.hesburger.fi/hesburger-yrityksena/tiedotteet/hesburger-haastaa-pohtimaan-ilmastovalintoja)

 

Hyviä esimerkkejä vastuullisesta ja kantaa ottavasta toiminnasta edustaa kyllä jotkin tahot, kuten esimerkiksi Hesburger viime aikoina. Se julkisti jonkin aikaa sitten ilmastoaiheisen dokumentin ja kertoi 10 miljoonan euron investoinnista omaan kasvisproteiinitehtaaseen. Moni muu yritys varsinkin ulkomailla ei kuitenkaan tee tällaisia ratkaisuja. Ihmisillä on kuitenkin valta valita, mitä palveluntuottajia käyttää.

Olisi korkea aika tehdä muutoksia perustavalla tasolla jokaisessa maailman kotitaloudessa. Jos muutoksia ei tehdä, toivomme saattaa olla menetetty. Ihmiset tulevat kyllä tajuamaan tilanteen silloin kun se on liian myöhäistä. Ja silloinkin vikaa etsitään luultavasti syyttävän sormen kanssa ympärillä olevista.

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-10486677

 

https://www.hesburger.fi/hesburger-yrityksena/tiedotteet/hesburger-haastaa-pohtimaan-ilmastovalintoja

 

https://yle.fi/uutiset/3-10573568

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close