Tampere
29 Mar, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Petteri Kilpinen pohtii tulevaisuuden työelämää: “Ihmisestä saadaan paras irti, kun hän tuntee itsensä 10 senttiä pidemmäksi!”



Kirjoittanut: Jesse Eskelinen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Haastattelu
Petteri Kilpinen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Julkaistu Sport & Business Seminarin blogissa.

Sport & Business Seminarin lavalle kiipeää monipuolinen puhuja: Petteri Kilpinen on ehtinyt toimia toimitusjohtajana, luennoitsijana, valmentajana ja lukuisissa eri hallitustehtävissä. Lisäksi hän on kirjoittanut kaksi kirjaa, jotka kertovat inspiroivasta johtamisesta.

Petteri on myös kova urheilumies, ja yksi hänen hallituspaikoistaan löytyykin HJK:sta. Urheilussa ja liike-elämässä hän näkee paljon samankaltaisuuksia.

– Molemmissa on siirretty monella tavalla vuorovaikutteisempaan suuntaan. Vanha valmentaja- ja johtajakaarti olivat paljon enemmän käskyttäviä. Nykyään lähdetään siitä, että ihmisen paras voimavara saadaan irti, kun osataan oikeasti motivoida ja käyttää sellaista kommunikaatiota, että ihminen tuntee olevansa 10 senttiä pidempi. Se on ehkä huikein muutos, hän kuvailee johtamisen muutosta urheilu- ja liike-elämässä.

– Olen valmentanut aika paljon aktiivivalmentajia ja huippu-urheilijoita, jotka miettivät, mitä seuraavaksi tekevät. Se on erikoista, että ihan samat opit, joita annan johtajille esimerkiksi tavoitteiden asettamisesta ja ihmisten osallistamisesta, toimivat ihan yhtä hyvin urheilijoille. Usein minulla on ryhmiäkin, joissa on sekaisin urheilijoita, yritysjohtajia ja valmentajia. Peruslainalaisuudet ovat samat: kaikki menestyminen ja johtaminen työelämässä on itseasiassa pitkälle kehittyneitä ihmissuhdetaitoja. Moni urheilija ei ole välttämättä tarvinnut niitä, mutta tarvitsee sitten työelämässä.

Kilpisen filosofia johtajana perustuukin pitkälti siihen, miten erilaisten ihmisten kanssa toimitaan. Fraasi ”johda ihmisiä, älä asioita” kuvaa häntä melkoisen täydellisesti.

– Jos haluat tehdä toiseen ihmisen vaikutuksen, älä mieti millainen itse olet, vaan mikä toiseen ihmiseen vetoaa. Millainen puhetyyli, käyttäytyminen, toisiin pitää vedota tunteella ja toisiin järjellä. Jos pystyt muokkaamaan tyyliä, saat valmennuksessa paljon enemmän aikaiseksi. Pari kertaa olen tehnyt sen virheen, että hemmetin hyvä myyntipuhe ei enää toimikaan seuraavassa paikassa yhtään, kun kuuntelijat ovat eri tyyppisiä ihmisiä. Sama pätee urheilussa, esimerkiksi palautteen annossa.

Johtamiseen ja tiimitoimintaan kuuluu olennaisena osana palaute, niin bisnes- kuin urheilumaailmassakin. Palautteen antaminen mielletään suomalaisessa kulttuurissa välillä melko vaikeaksikin asiaksi. Kilpisellä on sen suhteen selvät sävelet.

– Suurin haaste on, että palautetta ei anneta tarpeeksi. Kun on kerran sovittu kehityskeskustelusta, niin palaute annetaan siellä. Itseasiassa se nimenomaan on dynaamisen tiimin rakentamisen perusasia, että palautetta annetaan jatkuvasti. Mitä enemmän annat sitä, sitä vähemmän on merkitystä, onko se plussaa vai miinusta.

Sport & Business Seminariin Kilpinen saapuu puhumaan tulevaisuuden työelämän vaatimuksista, niin johtamis- kuin työntekijäpuolellakin. Organisaatiomallit ovat menneet monissa yrityksissä tiimimäisempään ja litteämpään suuntaan, mutta yhtä oikeaa ratkaisua ei Petterin mukaan ole tulevaisuuden malleja suunniteltaessa.

– Jokaisen organisaation pitäisi olla äärimmäisen ketterä, muuntautumiskykyinen. Ei voi sanoa, että juuri tietty malli toimii. Pitäisi olla paljon joustavampi, kaikki turha hierarkia pois. Ei se silti niin mene, ettei johtajia tarvittaisi enää. Monet ihmiset ovat täysin turvattomia ilman johtajia.

Seminaariin hän saapuu odottavaisin mielin. Urheilun ja liike-elämän yhdistäminen on ollut maratoneja juoksevalle Kilpiselle käytännössä itsestäänselvyys aina omassa työssään.

– Ihan fantastisen hieno idea. Molemmilla on annettavaa toisilleen. Usein käsitellään liian kliseisesti, miksi vaikka joukkue pelasi jossain huonosti, vaikka ne asiat ovat syvemmällä. Kyllä huippujoukkueen valmentajan on oltava huippujohtaja, että saa isot egot pelaamaan yhteen ja tekemään asioita tiimin eteen. Vastaavasti kun mietit yritysjohtajaa, jolla on koko ajan paine päällä ilman lomia, on sielläkin paljon opittavaa urheilusta.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close