


Blogiessee: Pamu
Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Aloitimme tammikuussa palvelumuotoilun ja myynnin kurssin. Kurssin ensimmäisellä tunnilla meidän piti pienissä ryhmissä kehitellä jonkinlainen tuote tai palvelu, jota tulisimme jalostamaan loppukurssin ajan myyntikelpoiseksi. Lisäksi palvelumuotoilun kurssilla olemme käsitelleet myyntiä ja tehneet sen saralta erilaisia harjoituksia. Kurssi on kaiken kaikkiaan ollut aika haastava, mutta mielenkiintoinen ja opettavainen. En oikein ymmärtänyt täysin ennen kurssia, mitä palvelumuotoilu edes tarkoittaa, joten kurssi on antanut minulle paljon hyödyllisiä tietoja aiheeseen liittyen.
Olemme hioneet ideoitamme nyt neljä kuukautta, ja maanantaina ne pitäisi esitellä muille ryhmille ja valmentajille. Päädyimme oman ryhmäni kanssa kehittelemään terveellisemmän pikaruokaketjun nimeltä RealFast. RealFastin idea on, että se tuo Tampereen pikaruokatarjontaan tuoreemman, vähemmän käsitellyn ja näin ollen terveellisemmän vaihtoehdon, rokottamatta kuitenkaan mitään pikaruoan hyvistä puolista: nopeutta, helppoutta ja saatavuutta yöaikaan.
Mietimme asiakassegmenttejä sen mukaan, mitkä ihmisryhmät eniten pikaruokaa syövät. Koska nykyään terveellisyys, tuoreus ja puhtaus ovat koko ajan suurempia ja suurempia arvoja nuorten ruokailukulttuurissa, päädyimme siihen tulokseen, että varmasti monet pikaruokaa syövät ovat joko vanhempia ihmisiä, tai todella kiireisiä vuorotyöläisiä. Teimme gallupin, johon vastattiin n. 400 kertaa. Gallupin mukaan suurin syy pikaruoan syömiseen on sen helppo saatavuus niin rahallisesti kuin ajallisestikin: sitä saa hyvään hintaan ympäri vuorokauden ja nopeasti. Esimerkiksi poliisit, linja-autokuskit ja tavarankuljettajat tarvitsevat usein ruokaa myös yöllä töiden lomassa, ja tällöin ainoa auki oleva vaihtoehto on usein huoltoasemat ja pikaruokalat.
Päädyimme siihen, että Tampereella yöaikaan saatavilla olevat pikaruokavaihtoehdot ovat McDonald´s, Subway, Hesburger ja erilaiset pizza- ja kebabkojut. Näistä ainoa, jota voi pitää edes hieman terveellisempänä, on Subway. Subwayllakin raaka-aineet ovat kuitenkin kaukaa tuotuja ja voimakkaasti käsiteltyjä, eikä puhtaudesta ole juuri tietoakaan. RealFastin tulisi siis tarjota lähellä tuotettua ja mahdollisimman vähän käsiteltyä ruokaa yöaikaan. Yhtälö on sinänsä hankala, että niin lähellä tuotettu kuin yöaikaan saatavakin ruoka maksaa paljon. Tekemämme gallupin mukaan kuitenkin 60% ihmisistä maksaisi terveellisemmästä pikaruokavaihtoehdosta mielellään hieman enemmän kuin perushamppareista ja -pizzoista.
Kehittelimme RealFastin ensimmäiseksi tuotteeksi bataattiburgerin. Bursan sämpylät korvattaisi bataattisiivuilla, ja välistä löytyisi perinteiset salaatit ja vihannekset. Päätäytevaihtoehtoina RealFast tarjoaisi ainakin alkuun kanaa ja jonkinlaisia kasvispihvejä. Lähellä tuotetut punaiset lihat ja kalat ovat niin kalliita, että ne nostaisivat burgerin hinnan todella korkeaksi.
Tehtävänantoon kuului myös miettiä kehittelemällemme tuotteelle myyntipaikka. RealFastilla paras mahdollisuus olisi jonkinlainen liikkuva koju tai pakettiauto, jonka voisi helposti viedä niin Keskustorille kuin erilaisille kesän festareillekin ympäri Suomea. Festivaalit ovat usein täynnä nuoria, jotka arvostavat hieman puhtaampia vaihtoehtoja pienessä hiprakassakin. Keskustassa taas tavoittaa helposti juuri nämä vuorotöitä tekevät Matti Meikäläiset, jotka haluavat nopeaa helpotusta nälkäänsä ja ostavat mielellään burgerin ihan mistä vain.
RealFast on ajatuksena timanttinen, mutta sen kehittämiseksi ja mahdollisesti käytäntöön viemiseksi meidän on tehtävä vielä paljon töitä. Palvelumuotoilun osaamisemme on parantunut kurssin aikana todella paljon, ja nyt varmasti meistä jokainen ainakin tietää, mitä se terminä tarkoittaa. Palvelumuotoilu on monimutkaista ja vaatii paljon harjoittelua, mutta on myös ehdoton väline mahdollisimman hyvän asiakaskokemuksen tuottamiseksi.