Tampere
29 Mar, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee – Muovi meressä



Kirjoittanut: Oskari Avotie - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Muovi. Meidän aikamme kirous! Muovi on globaalisti todella suuri ongelma. Meillä Suomessa tätä ongelmaa ei ehkä ymmärretä tai ongelman mittakaavaa ei osata kuvitella, koska meillä muovin kierrätys toimii todella hyvin. Esimerkiksi pullojenpalautus kuuluu suomalaisille normaaliin arkeen, koska pulloista saa pantin. Pantti systeemi ei ole käytössä monissa Euroopan maissa. Pullot heitetään minne sattuu ja varsinkin mailla, joilla on rannikkoa muovi eri muodoissaan voi joutua mereen. Meressä muovi muodostuu eläinten haitaksi ja myös ihmisten. Esimerkiksi kalojen mukana muovi päätyy ihmisiin ruuan mukana. Ongelma on vaikea ja sen selvittämiseen kuluu aikaa. Mutta kuinka käyttää hyväksi meressä olevaa muovia? Kuinka siitä voisi hyötyä ja tehdä kannattavaa liiketoimintaa?

Ted talkin puhujan David Katzin mukaan maailmassa tuotetaan vuodessa yli 300 miljoonaa tonnia muovia, joista 8 miljoonaa ajautuu meriin. Määrät ovat niin suuria, että sitä on vaikea ymmärtää. Tyynessä valtameressä tällä hetkellä kelluu kaksi kertaa Ranskan kokoinen lautta. Lautan koko vaihtelee eri tietolähteiden mukaan, koska lautan kokoa on vaikea mitata. Muovi on kulkeutunut merivirtoja pitkin samaan paikkaan ja muodostanut järkyttävän suuren lautan. Miten tätä ongelmaa kannattasi lähteä ratkaisemaan? Katz kertoo mielestäni yksinkertaisen mutta havainnollistavan ratkaisun sanomalla, että ”viimeisin asia mitä meidän on tehtävä on siivota meri”. Kuvitellaan tilanne, jossa keittiön tiskialtaasi tulvii yli, vesi valuu lattialle kastellen joka paikan. Sinulla on käytössä ämpäri, moppi ja pesusieni, mitä teet ensimmäiseksi? Eikö viisainta olisi sulkea hana? Ei olisi mitään järkeä mopata lattiaa tai käyttää ämpäriä hyödyksi, koska vettä tulee jatkuvasti lisää. Sama pätee muovin joutumisessa meriin, muovin virta pitää katkaista.

Köyhät maat ovat suurin syy muovin joutumiseen meriin. Kierrätys näissä todella köyhissä maissa ei ole ihmisille tärkeysjärjestyksessä korkealla. Ravinnon hankinta, turvallisuus ja moni muu asia ovat heille tietenkin kierrätystä tärkeämpiä. Katz onkin perustanut oman yrityksensä maihin, jotka kärsivät todella köyhistä oloista. Siinä ihmiset voivat tehdä ostoksensa muovilla. He voivat ostaa käytännössä mitä vain kierrättämällä. Tämä on ihmisille todella tärkeä mahdollisuus parempaan tulevaisuuteen esim. lastensa koulutuksen maksamisessa tai jossain muussa asiassa.

Itselleni muovin määrä meressä tuli pienenä yllätyksenä. Koska meillä muovi ei sinänsä ole todella suuri ongelma hyvän kierrätyksen takia. Tietenkin jos haluaa kierrättää oikein, se vie vähän vaivaa (esim. kirkasmuovi erikseen muista muoveista, kartonki ja biojätteet jne.), mutta se on mahdollistettu todella hyvin. Onko merten muovilla liiketoiminnallista mahdollisuutta? Todennäköisesti on ja jokuhan sen jossain vaiheessa hyödyntää. Merten muoveista on jo tehty joitain tuotteita esim. kenkiä ja muita. Myös muovinkeräämisestä voi löytyä jokin uusi innovaatio. Esimerkiksi kehitellä jokin ”imuri” tai verkko, johonka mikromuovit kerääntyisivät. Ne voitaisiin uudelleen käyttää ja saataisiin muovi taas kiertämään uudessa tuotteessa. Mikromuovit ovat suurin ongelma sillä se kerääntyy myös eläimiin. Niiden pääsyn estäminen mereen olisi todella tärkeää. Ehkäpä tällainen” imu verkko” johonka muovi kerääntyisi voisi olla ratkaisukin. Jokaisen joen suulle tulisi tällainen, joka imisi muovit itseensä ja estäisi niiden pääsyn mereen asti. Noh, ei ehkä tämän esseen ja idean avulla ratkaista monimutkikasta globaalia ongelmaa, mutta aina tietoisuutta lisätä ja uusien mahdollisuuksien löytämistä ja hyödyntämistä on hyvä miettiä.

 

linkki: https://www.ted.com/talks/david_katz_the_surprising_solution_to_ocean_plastic#t-344893

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close