Tampere
10 Dec, Sunday
-9° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: MainioPerunaKirjoittanut: Aliisa Räsänen - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Peruna, pottu, poteitou

Miksi kirjoitan perunasta?

Kirjoitan, koska peruna on mielestäni mitä mainioin raaka-aine, olenpa joskus ideoinut peruna ravintolaakin – ravintola jossa peruna olisi tähti eikä vain lisuke, mutta no ei siitä sen enempää. Perunaa viljellään suomessa ja se on usein lähiruokaa ”ihan vahingossa”. Peruna on monipuolinen raaka-aine monenlaiseen kokkaukseen, edullinen ja lähes kaikille sopiva – ekologinen mukula. Mutta miksi peruna ei sitten enää ole niin suosittu raaka-aine suomalaisessa ruokapöydässä tänä päivänä?

Peruna suomessa

Peruna saapui suomalaiseen ruokapöytään jo 1700-luvulla. Perunan kulutuksen ”huippu”vuodet olivat 50-luvulla, jolloin perunaa kului henkeä kohden jopa reilut 180kg. Nykyisin suomalaiset syövät vuosittain noin 50-60kg perunaa. 50-luvulla perunan kulutus oli valtaisaa, sillä ei ollut laajaa erilaisten kasvisten valikoimaa supermarketeissa ”kilpailemassa” suosiostaan.

Vuonna 1956 suomalainen söi noin 188 kiloa perunaa vuodessa. 2000-luvulla perunan vuosikulutus on pysytellyt 60 kilon tuntumassa henkilöä kohden. 50 vuodessa perunan kulutus on vähentynyt 70 prosenttia.

www.talouselama.fi/uutiset/perunan-kulutus-laski-rajusti-50-vuodessa

 

Nykyisin tilanne on toinen – kaupan hyllyt pursuavat jos jonkinlaista kasvista, hedelmää ja juuresta upeissa väreissään ja eri muodoissaan. Peruna on se tylsä valinta. Peruna jää varjoon, omaan ”harmauteensa” laarissaan vihannesosaston reunalla. Vaikka löytyy sitä perunaakin useita kymmeniä jopa satoja eri lajikkeita eri väreissään. Kuten kaupan hyllyiltä  löytyvä uutuus Mulberry Beaty joka on kokonaan punainen perunalajike. http://www.kantaperuna.com. Mutta tosi asia on se, että perunan sijaan suomalainen valitsee nykyisin yhä useammin ostoskoriinsa “amerikan serkun” bataatin.

Yhtenä merkittävänä perunan vuosittaisen kulutuksen laskun syynä on laitoskeittiöiden käyttämä perunan määrä nykyisellään. Peruna ei ole ainoa hiilihydraatti lisuke – riisi ja pasta ovat enenevissä määrin lisukkeena perunan sijaan esimerkiksi kouluruokailuissa. Peruna on saanut huonon maineen kouluruokailussa kuten kaikkien tunteman nimityksen “kumiperuna”. Perunaa, on eri lajikkeita joilla on erilaisia ominaisuuksia. Ne ovat joko jauhoisia tai kiinteitä, koulut käyttävät keitettyinä perunoina kiinteää lajiketta, jotka koska ne kuten nimestä voi päätellä pysyvät kasassa paremmin kuin jauhoiset lajikkeet ja näin ollen soveltuvat tähän käyttötarkoitukseen jauhoisia lajikkeita paremmin. Kun kiinteä kypsäksi höyrytetty peruna laitetaan sitten lämpöhauteen lämpöön tarjoilun ajaksi, muodostavat perunat pinnalleen uuden “kuoren” ja tätä kautta kumimaisen tuntuman.

 

 

Näkökulmani bataatin suosioon

Kun karppauksesta tuli suosittua, laitettiin hiilihydraatit pannaan – ja peruna siinä samalla. Peruna ei ole ehkä tämän jälkeen päässyt takaisin suosioon, vaan tilalle on noussut “trendikäs” bataatti. Bataatti on noussut suosioon perinteisten suomalaisten juuresten rinnalle. Bataatti on päässyt jopa monen suomalaisen joulupöytään imelletyn perunalaatikon tilalle.. Bataattiranskalaiset tilataan perinteisten ranskalaisten sijaan. Uunijuureksiin lohkotaan nauriin sijaan bataattia.

Bataatti ei ehkä ole ottanut sijaa perunan tilalta niinkään siksi, että se olisi yhtään terveellisempi kuin peruna, vaikka monien mielikuvissa näinkin taitaa olla. Alla kuitenkin faktaa ravintosisällöistä.

Perunan ja bataatin ravintoarvot ovat melko samanlaiset, vaikka mielikuvissa bataatti ehkä mielletäänkin terveellisemmäksi kuin peruna. Peruna ja bataatti eivät ole sukulaiskasveja, vaikka englanninkielestä tällaisen kuvan voisi saadakin (potato/sweet potato). Peruna kuuluu koisokasveihin kun taas bataatti on sukua päivänsinelle – mutta se ei ole sukua perunalle.

 

Peruna vs bataatti

Kuorittu, keitetty peruna sisältää 100g kohden:                 

 

Energiaa                                                              75kcal

Imeytyvää hiilihydraattia                                15,5g

Rasva                                                                   0,1g

Proteiini                                                              1,9g

Kuituja                                                                 1g

Kalium                                                                 340mg

C-vitamiini                                                         6,5mg

Kuorittu, keitetty bataatti sisältää 100g kohden:

Energiaa                                                              81kcal

Imeytyvää hiilihydraattia                                16,8g

Rasva                                                                   0,1g

Proteiini                                                              1,6

Kuituja                                                                 3g

Kalium                                                                 337mg

C-vitamiini                                                          1,6mg

Bataatissa on enempi kuitua, mutta sitäkin vain 2g enempi 100g kohden, joten se ei ole mielestäni merkittävä syy vaihtaa kotimaista perunaa kaukaa rahdattavaan bataattiin – ainakaan jatkuvassa käytössä.

Ravintosisältöjen lähde: fineli.fi

Ekologisuus – tulevaisuuden merkittävin ruokatrendi?

Viime vuosien ruokatrendeissä ovat näkyneet: lähiruoka, ekologisuus, kasvisruoka, vegaanisuus, gluteenittomuus. Ja kuinka ollakaan peruna täyttää kaikki nämä kriteerit olematta siltikään trendikäs raaka-aine. Luulen kyllä, että nämä samat “trendit” tulevat olemaan jatkossakin enenevissä määrin pinnalla ja sitä kautta perunan nykyiselle menekille ei ole loppua näköpiirissä, ehkä suomessakin perunan kulutus kasvaa tulevina vuosina juuri ekologisuutensa ansiosta.

Peruna on ekologinen raaka-aine. Peruna on usein myös lähiruokaa sen kuljetuksesta ei koidu suuria ilmastokuormituksia. Lisää perunan ilmastokuormituksista alla olevasta linkistä.

LIITTEET

  1. Peruna ja ympäristö: https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/kasper/pelto/peruna/Potatonow/oppimateriaali/III%20Ymp%C3%A4rist%C3%B6%20lis%C3%A4materiaali.pdf

LÄHTEET

fineli.fi

https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/kasper/pelto/peruna/Potatonow/oppimateriaali/III%20Ymp%C3%A4rist%C3%B6%20lis%C3%A4materiaali.pdf

www.talouselama.fi/uutiset/perunan-kulutus-laski-rajusti-50-vuodessa

https://historianet.fi/kulttuuri/gastronomia/nain-perunasta-tuli-eurooppalaisten-perusruokaa

 

Julkaistu myös: hilloleuka.wordpress.com

 

 

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close