Tampere
29 Mar, Friday
2° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Living on One Dollar



Kirjoittanut: Henri Roivas - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

On mielenkiintoista miettiä omaa rahankäyttöä arkipäiväisessä elämässämme. Oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon käytät rahaa päivittäin, viikoittain, kuukausittain tai kenties vuosittain? Oletko koskaan miettinyt mitä kaikkea ylimääräistä ja turhaa olet hankkinut, ehkäpä hetken mielenjohteesta tai kuvitellusta tarpeesta? Itse en ole kovinkaan paljon. Katsoin dokumentin: Living on One Dollar, jossa neljä amerikkalaista ystävää matkustavat Guatemalaan, jossa he kokeilevat äärimmäisessä köyhyydessä elämistä vain dollarilla päivässä kahden kuukauden ajan. Dokumentti sai minut miettimään mihin kaikkeen kulutan rahaani. Aloin miettiä, miten voisin hallita rahankäyttöäni niin, että kuluttaisin rahaa mahdollisimman vähän epäolennaiseen ja hyödyntäisin aikaisemmin tuhlaamani osuuden kasvattaakseni omaisuuttani. Jos jo vain 24 ja 20-vuotias pariskunta pystyy ruokkimaan ruokakuntansa 8 henkilöä 1,25 dollarin henkilö / päivä budjetilla, eikä vain ruokkimaan vaan maksamaan lasten koulutuksen kodin remontin ja uuden lapsen aiheuttamat kulut, pitäisi tehtävän olla helppo. Tulee kuitenkin muistaa, että elinkustannukset Guatemalassa ovat huomattavasti pienemmät kuin Suomessa.

En ole koskaan seurannut kalorien määrää ruoassa, jota olen nauttinut tai saatikka miettinyt elintarvikkeiden hintaeroja kalorimäärään verraten. Tämä on kuitenkin asia, mitä en välttämättä haluakkaan muuttaa. Tavoitteenihan on kuitenkin pystyä nauttimaan täydestä vapaudesta ruoanlaiton suhteen. Minulle ruokailu on päivän tärkeimpiä hetkiä ja siksi näenkin tärkeäksi käyttää siihen huomattavan määrän rahaa nauttiakseni siitä parhaimmalla mahdollisella tavalla. Mitä sitten voin tehdä? Voin budjetoida päivittäiset ruokaan käyttämäni kustannukset jo valmiiksi korkealle. Budjetoinnin avulla pysyn perillä siitä, miten paljon voin kuluttaa kaikkeen muuhun.

Dokumentissa tuli myös hyvin esille terveyteen liittyvät seikat. Jos paikallisen kylän maanviljelijä tai joku viljelijän perheestä sairastuu, on iso todennäköisyys, ettei perheellä ole varaa maksaa sairaudesta koituvia kustannuksia. Näin ollen voi olla, että perhe joutuu hakemaan lainaa kattaakseen sairastumisesta koituvat kustannukset. Mitä sitten tapahtuu, jos lainaa et saa? Sitä sopii miettiä. Riskiä sairastua voi kuitenkin välttää terveellisillä elämäntavoilla kuten liikunnalla, monipuolisella ruokavaliolla tai vaikka positiivisella asenteella. Seuraavaksi herääkin kysymys: onko minun elämäntapani terveyttäni tukevia? Nämä ovat asioita, joita on mahdollista itse määrittää. Suomessa on myös kattavat sairas- ja henkivakuutukset sekä julkisella, että yksityisellä puolella, jotka kustannuksiensa puolesta ovat myös omaa luokkaansa. Itsekin hyödynnän näitä palveluja. Guatemalassa ei valitettavasti asiat julkisten terveyspalveluiden suhteen ole samalla tavalla kuin Suomessa. Joka tapauksessa minua ilahduttaa nähdä miten Guatemalassa tai vaikka Intiassa, jossa olen reissannut ja nähnyt äärimmäisen köyhyyden omin silmin, jaksetaan hymyillä ja nauttia siitäkin vähästä mitä heillä on.

Henri Roivas

https://www.linkedin.com/pulse/living-one-dollar-henri-roivas/?published=t

12.12.2017

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close