Tampere
19 Apr, Friday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Johtajuus ja 20-sivuinen noppa



Kirjoittanut: Janne Pussinen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Voiko kaksikymmentä sivuisista nopista, hirviöiden täyttämistä kirjoista ja fantasiakirjallisuuden suurkuluttajien lempiharrastuksesta olla jotain oppimista? Jos kyseessä on roolipelit, eikä jonkinlainen omituinen kulttirituaali, ehdottomasti on!

Maailman suosituimmassa roolipelissä, Dungeons & Dragonssissa, yksi pelaajista, pelinjohtaja (tai pahaenteisesti Dungeon Master) ohjaa muiden pelaajien seikkailuja erilaisissa mielikuvitusmaailmoissa. Netflixin Stranger Things ohjelmassakin esiintynyt peli on vuosien saatossa kerännyt paljon pelaajia: 2017 Wizards of the Coast raportoi, että peliä pelasi noin 8.6 miljoonaa pelajaa, vain Amerikassa.

Mitä tämä peli voi opettaa meille johtamisesta? Hyvin paljon. LinkedInin ”Top Voice” , Goldie Chan, julkaisi Forbesin nettisivuilla artikkelin, jossa hän linjasi kahdeksan oppia, joita johtajat voivat roolipeleistä oppia. Listan voi lukea (englanniksi) alta löytyvästä linkistä, mutta haluaisin tässä avata niistä yhden.

Ole peili

Roolipeleissä pelinjohtajan tehtävänä on valmistella pelin tarinalle juoni ja johdatella muut pelaajat seuraamaan juonta mielikuvitusmaailmassa. Roolipelien hieno puoli on kuitenkin niiden interaktiivisuus. Toisin kuin esimerkiksi videopeleissä peli seuraa tarkkaan asetettuja rajoitteita. Roolipeleissä taas käytännössä kaikki on mahdollista, pelaajien mielikuvituksen rajoissa. Pelaajat eivät siis ehkä aina halua seurata pelinjohtajan suunnittelemaa juonta. Silloin pelinjohtaja voi vain antaa pelaajien tehdä mitä he haluavat tehdä. Parhaat pelit, joissa olen ollut mukana, ovat unohtaneet pelinjohtajan juonen kokonaan ja seuranneet vain pelaajien hulluja ideoita.

Jos tiimisi jättää ohjeesi huomiotta tai on selvästi niistä eri mieltä, on hyvä antaa heidän ohjata toimintaa. Se saattaa paljastaa hyvin paljon siitä mitä tiimisi haluaa todella tehdä ja saada aikaiseksi, sen sijaan mitä he sanovat haluavansa tehdä.

Roolipelit ovat artikkelin vinkkien lisäksi yksi parhaita tapoja oppia improvisaatiota, ryhmätyöskentely taitoja ja kuuntelua. Jos tämä lyhyt blogi sai sinut kiinnostumaan asiasta, vetäise minua hihasta tai heitä viesti slackissa. Voin puhua roolipeleistä tunteja, vaikka vain yksin!

Goldie Chanin artikkeli: https://www.forbes.com/sites/goldiechan/2018/12/11/8-leadership-lessons-dnd/#5d6e46b70153

Aihetunnisteet:
Kommentoi