


Blogiessee: Epäonnistumisen sapelihammastiikeri
Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Miksi me pelkäämme? Kaikilla ihmisen kehon reaktioilla on jonkinlainen evoluutioon perustava syy. Karvamme nousevat pystyyn kylmällä, kun ne yrittävät pöyhistää hävinnyttä turkkiamme. Jos koskemme kuumaan hellan levyyn, vetäisemme kätemme takaisin estääksemme sen palamisen (useimmiten. Jotkut meistä reagoivat liian hitaasti ja polttavat koko kämmenensä). Mikä on pelon tarkoitus? Ja tarkemmin, mikä on epäonnistumisen pelon tarkoitus?
Pelko itsessään on helppo selittää: se on meidän fight-or-flight refleksimme. Esi-isillämme oli uhkaavassa tilanteessa kaksi vaihtoehtoa: taistella tai paeta. Fight-or-flight reaktio edesauttaa molempia. Kun pelkäämme alkavat kätemme tärisemään ja sydämemme alkaa hakkaamaan nopeammin. Tämä johtuu adrenaliinista, joka auttaa meitä käyttämään lihaksiamme tehokkaammin (joko uhan hakkaamiseen tai karkuun juoksemiseen). Mutta miksi epäonnistumisesta huolehtiminen voi aiheuttaa samanlaisen reaktion?
Koska pelkomme ovat hyvin erilaiset kuin kivikautisilla esi-isillämme. Sapelihammastiikerit eivät enää uhkaa meitä, mutta sama pelko voi hallita meitä. Vaarat eivät ole yhtä suuret, mutta sama pelko ottaa meistä vallan, kun olemme tilanteissa, joissa emme ole ennen olleet. Tämä saa meidät kääntymään sisäänpäin ja unohtamaan potentiaalisen kasvun. Se saa meidät unohtamaan turvallisuutemme.
Osa epäonnistumisen pelosta on myös seuraus perfektionismista ja tietystä irrationaalisuudesta. Ajattelemme ”Tämän täytyy mennä täydellisesti, tämän täytyy onnistua” ja se ajatus jäytää meitä ja keskitymme asioihin, joilla ei ole suuressa mittakaavassa ole väliä. Tästä seuraava stressi sekoittuu helposti pelkoon.
Onko mitään keinoja päästä epäonnistumisen pelosta kokonaan irti? Minun mielestäni ei. Tulemme aina kokemaan uusia tilanteita, jotka aiheuttavat samanlaista stressiä. Mutta voimme vähentää pelon valtaa meistä totuttelemalla tähän tietämättömyyteen. Asettumalla toistuvasti tilanteisiin, jotka pakottavat meidät kohtaamaan nämä pelot, tulemme sinuiksi tämän tunteen kanssa. Seuraavan kerran epävarmuuden, stressin ja pelon saapuessa voimme tervehtiä niitä kuin ne olisivat vanhoja ystäviä.
Lisää asiasta: https://www.youtube.com/watch?v=oN8-Np8zLfw