Tampere
19 Apr, Friday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Asukastutkimus Tampereen kaupunkilaisille



Kirjoittanut: Johanna Sauvula - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tampereen kaupunki on uudistamassa osallisuusmalliaan ja tämän hankkeen yhdeksi esimateriaaliksi kaupunki halusi kartoittaa kuntalaisten mielipiteitä, sekä ideoita, miten asukkaiden osallistumisen, vaikuttamisen ja kumppanuuden tapoja voisi kehittää. (Haapala, 2019.)

Valmentajamme Tirri vinkkasi meille tällaisesta projektimahdollisuudesta, josta Maria Eskola heti lähti kontaktoimaan asiakasta. Mielenkiintoisen projektin saimme sovittua yhteistyössä Tanja Koivumäen kanssa, joka toimii Tampereen kaupungin osallisuuden vahvistamisen parissa kehityspäällikkönä. Neuvottelimme kaupungilla tehtävistä asukashaastatteluista, aineiston yhteenvedosta, aikataulusta ja hinnasta.

Projekti oli meille erittäin mieluinen ja sopiva jatkumo Pirkanmaa 2021-haastatteluiden perään. Tuntuu onnekkaalle, kun on päässyt nyt jo toistamiseen tekemään töitä näinkin isolle ja hyvälle yhteistyökumppanille, ja ennen kaikkea mieluisan aiheen parissa. Saimme taas syvennettyä omaa osaamistamme haastattelutekniikoissa, kysymysten asettelussa, sekä aineiston analysoinnissa. Järjestimme haastattelupaikat ja perehdytimme haastattelujen toteutukseen mukaan tiimistämme myös Ida Harjun, Jasmiina Servon, sekä Susanna Leinosen.

Kesäkahvila TÖNÖnkin tiskin takaa tuttu tehoviisikko aikaansaavia naisia keräsi reilun 250 asukashaastattelua kaupungilla parissa viikossa, vaikka projektin aloitus pistettiin pystyyn melko nopealla aikataululla jo valmiiksi tiiviitä kalentereita myötäillen. Haastattelupaikoiksi valikoimme paikat, joissa tavoittaisimme mahdollisimman paljon ja laajalla otannalla kaupungin asukkaita. Parin viikon aikana meitä tapasi pääkirjasto Metsossa, Särkänniemessä järjestetyssä Lasten päivässä, Tamperetalolla, sekä keskustassa kaduilla ja keskustorilla. Lisäksi kaupungin nettisivuilla oli mahdollista osallistua samaan kyseen sähköisesti. Onlinen kautta vastauksia tuli n. 135 kpl, sekä n. 35 kpl vastauksia saimme lähitoreilta paperiseen kyselyyn.

Palvelumuotoilu on jännä ala, koska sitä voidaan hyödyntää hyvin monessa eri tilanteessa. Myös haastatteluissa nousi iloksemme parikin kertaa esiin, että palvelumuotoilun keinot voisivat olla asukkaidenkin mielestä toimiva vaihtoehto kaupungin palveluiden tai kuntalaisten osallistumismahdollisuuksen kehittämisessä. Jäämme innolla odottamaan, miten kaupunki hyödyntää tämän aineiston ja kuinka tulevaisuudessa tamperelaiset pääsevät yhä paremmin osaksi kaupungin kehittämistä. Toistaiseksi suuri kiitos tehotiimillemme, Tanja Koivumäelle kiinnostavasta projektista ja kaikille yli neljällesadalle tutkimukseen osallistuneelle!

 

Särkänniemestä löytyi myös karvakorva vastaamaan haastattelun kysymyksiin. Tai no, tyytyi hiljaa myhäilemiseen ja silitysten vastaanottoon.

 

LÄHTEET

Haapala, M. 15.2.2019. Vaikuta ja vastaa kyselyyn, miten osallistumista pitäisi kehittää Tampereella. Luettu: 19.2.2019
https://www.tampere.fi/tampereen-kaupunki/ajankohtaista/tiedotteet/2019/02/15022019_2.html

Essee on julkaistu Eventan blogissa: http://www.eventa.fi/2019/04/asukastutkimus-tampereen-kaupunkilaisille

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi