Tampere
27 Mar, Monday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Arvot vs päämääräKirjoittanut: Maria Välimäki - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Blogiteksti julkaistu: https://www.vaellusjourney.com/single-post/2019/03/20/Arvot-arvot-vs-p%C3%A4%C3%A4m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4

Olipa kerran kaksi poikaa. Pojat olivat matkalla vanhempiensa kanssa Linnanmäelle. Matka alkoi Jyväskylästä, jolloin ajoa tulisi noin kolme tuntia. Matkalla toinen pojista alkoi kyllästyä ja kysyi monesti ollaanko jo perillä, en jaksa istua ja odottaa. Vanhemmilla meinasi palaa hermot, kun toinen pojista ei malttanut odottaa kärsivällisesti. Toinen pojista taas katseli ikkunasta tyynen rauhallisesti ja kommentoi, miten oli nähnyt lehmiä tai hevosia ja laski, kuinka monta punaista autoa matkan varrella osui kohdalle. Kesken matkan auto hajoaa ja perhe joutuu hinausauton kyydillä takaisin Jyväskylään. Kärsimätön poika tuntee itsessään ahdistuksen tunteen ja kokee, ettei päämäärään päästy. Rauhallista poikaakin harmittaa, ettei päässyt päämäärään, mutta miettii hinausauton kyydissä, kuinka erilaiselta maisema näyttää korkeassa autossa ja iloitsee maisemien vaihdosta. Rauhallisen pojan arvoihin kuuluu esimerkiksi uteliaisuus, luovuus sekä sinnikkyys.

Tarina kertoo kahdesta erilaisesta ajattelutavasta. Se kertoo pojasta, joka keskittyy vain päämääriin ja pojasta, joka elää arvojensa mukaisesti. Vaikka pojilla on sama päämäärä, heidän ajattelut ja käytös eroavat radikaalisti toisistaan. Toinen pojista osaa arvostaa matkaa ja sen tuomia uusia yllätyksellisiä asioita, kun taas toinen pojista arvostaa vain päämäärää. Toisella pojista matka oli merkityksellinen sekä palkitseva ja toisella se oli turhauttava.

Yhteiskunta kertoo, että ollaksemme onnellisia meidän tulee saavuttaa päämääriä. Saada loistokas työ, tienata paljon rahaa, treenata itsemme täydelliseen kuntoon ja löytää unelmien kumppani, jonka kanssa perustaa perhe. On totta, että saavutettuamme nämä päämäärät tunnemme onnellisuuden tunnetta hetkellisesti. Mutta kuinka kauan onnellisuus niissä tilanteessa kestää?

Arvoja miettiessä voimme miettiä sitä, mikä oikeasti merkitsee meille eniten maailmassa. Arvot ovat elämän pohja ja ne ohjaavat tekojamme ja matkaamme. Olen miettinyt paljon sitä, miksi jotkut elävät täyttä elämää ja jotkut ahdistuvat helpommin. Uskon sen johtuvan arvojen tuottamasta ristiriidasta. Se, joka elää arvojensa mukaisesti tuntee täyttymystä sekä intohimoa elämää kohtaan ja ei lannistu vastoinkäymisistä. Se taas, joka elää vastoin omia tai esimerkiksi yhteiskunnallisia arvoja voi tuntea itsensä hyvin ahdistuneeksi. Hyvät arvot ovat paras asia, mitä voimme elämässämme koskaan saada. On kuitenkin tärkeää tunnistaa omat arvot ja elää niiden mukaan. Elääksemme omien arvojemme mukaan on myös mietittävä lähipiirissä toimivien arvoja. Vaikka arvostaisimme muiden ihmisten arvoja, voi olla itselle ristiriitaista elää sellaisten ihmisten parissa, jotka elävät täysin erilaisten arvojen kanssa. Lisäksi esimerkiksi työpaikkaa miettiessä on oleellista miettiä vastaavatko yrityksen arvot omia arvoja. Jo heti oman työpaikan ollessa arvo ristiriidassa omien arvojen kanssa, voi se luoda ahdistusta.

Ongelmaksi voi myös muodostua se, ettemme tiedä omia arvojamme. Emme siis tunne itseämme kunnolla. Kuten jo aiemmin mainittu, arvot ovat elämän pohja ja ne auttavat päätöksenteossa. Arvot voivat myös muuttua ajan mittaan. Mikäli emme ole tietoisia omista arvoistamme, jokin ulkopuolelta ohjaa tekemisiämme ja sitä kautta elämämme ei ole itse rakennettua, vaan ulkoapäin syötettyä. Mutta miten ihmeessä löydämme omat arvomme? Tähän löytyy useampia erilaisia tapoja, mutta itse olen käyttänyt seuraavaa menetelmää

Listaa ylös kaikki asiat, joita arvostat. Listaan voi tulla 15-20 asiaa tai enemmän.

Seuraavaksi valitaan listasta itselle 6-8 tärkeintä asiaa, jotka voi ajatella itselleen tärkeimmiksi.

Kolmantena numeroidaan valitut arvot tärkeysjärjestykseen.

Neljäntenä kirjoitetaan jokaisesta arvosta määritelmä. Näin selvennetään mitä juuri se arvo tarkoittaa minulle. Tämä tehdään siitä syystä, että sama arvo saattaa tarkoittaa eri asiaa toiselle ihmiselle.

Tämän tehtävän avulla pääsee lähemmäs arvojaan. Tehtävän voi tehdä tasaisin väliajoin, jolloin voi tarkastella myös sitä, ovatko omat arvot muuttuneet ja miksi.

Arvot ovat todellakin asia, johon kannattaa käyttää omaa kallisarvoista aikaa!

 

Lähteet: https://www.youtube.com/watch?v=T-lRbuy4XtA

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close