Tampere
28 Mar, Thursday
11° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee Ajatuksia opparista



Kirjoittanut: Amanda Hiltunen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Ajatuksia opparista

 

Opinnäytetyön tekeminen on ajankohtaista meille viimeisen vuoden akatemialaisille. Opinnäytetöistä eli tutummin oppareista puhutaankin enemmän ja vähemmän ainakin Promisiassa päivittäin, tai ainakin viikoittain. Jollain ei ole vielä aihetta tai toimeksiantajaa ja toinen ei tiedä mistä lähteä liikkeelle, onpa jopa yksi jo tehnyt opparinsa valmiiksi. Mutta niin on opinnäytetyöprosesseja yhtä monta erilaista, kuin meitä valmistuvia opiskelijoitakin. Ajatus ja idea kirjoittamisessa on sama ja myös tuntemukset oppariin liittyen usein hyvin samankaltaisia, mutta jokainen prosessi on silti omanlaisensa.

 

Minun prosessini lähti käyntiin, kun valmentajaltani oli tullut sähköposti, jossa hän välitti viestiä eteenpäin Y-kampuksen järjestämästä opparitutkimusryhmästä. Tutkimusryhmään haettiin 4-5 henkilöä, jotka ovat kiinnostuneita tiimioppimisesta ja haluavat tehdä aiheesta opinnäytetyön. Yhteisenä tavoitteena tutkimusryhmällä on lisätä tiimioppimisen vaikuttavuutta kansallisissa ja kansainvälisissä yhteyksissä. Ideana tutkimusryhmätyöskentelyssä on se, että samankaltaisista aiheista tutkimuksia tekevät voivat olla toinen toistensa tukena ja sparrata toisiaan. Kaikenkukkuraksi sähköpostissa lupailtiin 1000 euron stipendiä, jokaiselle vuoden 2020 aikana tutkimusryhmästä valmistuvalle opparille. Aika houkuttava tarjous. Tartuin oitis toimeen ja laitoin viestiä Y-kampuksen suuntaan, että olisin kiinnostunut tutkimusryhmästä. Myöhemmin juteltuani aiheesta valmentajani kanssa sain idean, että olisi hauskaa (ja kyllä tässä on paino sanalla hauskaa) tutkia sitä, kuinka Proakatemian alumnit ovat vieneet Proakatemialta oppimiaan tiimioppimisen työkaluja käytäntöön. Lyhyestä virsi kaunis, ja pääsin tutkimusryhmään. Nyt meitä on 5 proakatemialaista tutkimassa kukin tahollamme tiimioppimista ja tapaamme pari kertaa kuukaudessa oppareidemme tiimoilta ohjaajamme kanssa. Voin lämpimästi suositella, jos tulevina vuosina on tällaisia mahdollisuuksia, että kannattaa lähteä tekemään opparia Y-Kampukselle, jos heillä on tarjota tällaisia mahdollisuuksia.

 

Itse olen vielä alkutekijöissä opinnäytetyöni kanssa, ja tällä hetkellä kirjoittelen teoriaosuutta. Kevääni on melko kiireinen ja olenkin painottanut opparin kirjoittamisen kesä ajalle. Pyrin sitä ennen kuitenkin tekemään tutkimukseni, eli haastattelemaan alumneja aiheen tiimoilta. Itselleni on tärkeää, että minulla on aikataulu opparilleni ja että myös noudatan sitä.

Tämän hetkiset fiilikset opparista ovat sekavat. Olen toisaalta innostunut siitä, että pääsen oppimaan uutta tiimioppimisesta ja myös akateemisesta kirjottamisesta yms mitä oppari tuo mukanaan. Mutta kuitenkin oppari on elämääni merkitsevästi häiritsevä velvollisuus, joka on lähes jokaisena hetkenä takaraivossani. Tyytyväinen olen siitä, että minulla on vielä rutkasti aikaa käytettävänäni, mutta en millään halua jättää hommaa viime tippaan. Siksi järkevä aikataulutus onkin nyt ensisijaisen tärkeää!

 

Mitä kannattaa ottaa huomioon opparia tehdessä?

Minun kohdallani ainakin minun on opittava hallitsemaan ajankäyttöäni, ja lopetettava kaiken maailman hommiin lupautuminen. On aivan liian helppoa sanoa olevansa vapaana perjantaina, kun todellisuudessa perjantain kohdalla kalenterissa lukee opinnäytetyö. Tämä myös vinkkinä muille opparintekijöille. Varatkaa prosessille aikaa ja käyttäkää varaamanne aika siihen, älkääkä muihin ”helpompiin” juttuihin.

Kannattaa valita sellainen aihe, jonka avulla jaksaa huonoinakin päivinä tarttua toimeen. Itse meinasin tarttua moneen aiheeseen, joiden kanssa olisin ehkä päässyt helpommalla, mutta tiesin etten jaksaisi kirjoittaa opparia, jos en kokisi oppivani siitä.  Tamkin opinnäytety ohjeessakin neuvotaan valitsemaan oppari niin, että se kiinnostaa sinua. ”Opinnäytetyön aihe on hyvä silloin, kun se kiinnostaa sinua, lähtee käytännön tarpeista, liittyy ammattialaan ja sen kehitysnäkymiin, ottaa huomioon valmiutesi ja taitosi, on taloudellisesti kiinnostava, ajankohtainen ja “ajan hermolla”. Rohkeus, luovuus ja omaperäisyys ovat valttia opinnäytetyön aihetta valittaessa ” (Tuni.fi, opinnäytetyö, ohje opiskelijalle. Luettu 8.3.2020)

Viimeinen mutta ei vähäisin vinkki on se, että varsinkin opinnäytetyötä tehdessä on tärkeää kiinnittää siihen huomiota, että oma vapaa-aika on laadukasta. Itselläni on huomattavasti vähemmän vapaapäiviä tällä hetkellä, kuin koskaan aiemmin opintojeni aikana, mutta nykyään huolehdin paremmin siitä, että vapaapäivinä lataan akkuja niin, että jaksan taas uurastaa. Minulla on myös itselleni jo palkinto mietittynä, kun saan opparin valmiiksi. On kivempaa kirjoittaa, kun tietää että uurastus palkitaan.

 

Tsempit kaikille opparin parissa painiville! Aion kirjoittaa jatko-osan tälle blogille myöhemmässä vaiheessa prosessia, joten saa nähdä mitkä mietteeni opinnäytetyöstä ovat silloin.

Lähde

Opinnäytetyö (ohje opiskelijalle, TAMK) Tuni.fi
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close