Tampere
19 Apr, Friday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Blogi: Uni on tärkeää



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kello soi ja heräät virkeänä uuteen päivään. Tämä on vain haave monille meistä. Ihmiset eivät nykyään nuku tarpeeksi. Teini-ikäisellä unen tarve on noin. Yhdeksän tuntia yössä ja aikuisella vain tunnin vähemmän. Tietysti on ihmisiä jotka pärjäävät myös vähemmällä mutta on myös niitä jotka tarvitsevat vielä enemmän unta. Keskivertoihminen nukkuu 36 prosenttia elämästään. Jos elät yhdeksänkymmentä vuotiaaksi se tarkoittaa 32vuotta. Tuo 32 vuotta luulisi kertovan jotain unen merkityksestä. Jos sitä ei tarvitse miksi me ylipäätään nukumme niin paljon? Monet eivät arvosta unta ja sen merkitystä tarpeeksi. Se johtuu siitä että nukkuessa ei varsinaisesti saa mitään näkyvää aikaiseksi mutta se mitä tapahtuu ihmisen päässä unen aikana jää monilta huomaamatta.

 

Uni on valtavan tärkeä osa elintoimintojamme. Ihmisen ollessa unessa jotkin aivoijen alueet ovat jopa aktiivisempia kuin valveilla ollessamme. Tiedemiehet eivät ole päässeet täysin yhteiseen mielipiteeseen siitä miksi nukumme. On olemassa useita eri teorioita siitä miksi ihmiset nukkuvat mutta käydään läpi muutama merkittävin niistä. Ensinnäkin unessa on kyse palautumisesta. Kaikki se mitä olemme kuluttaneet päivän aikana palautuu yöllä nukkuessamme. Tämä selitys on peräisin jo Aristoteleukselta yli 2300vuoden takaa mutta silti se pitää paikkansa edelleen. Aivoissa on nimittäin havaittu suuri määrä geenejä jotka menevät päälle vain nukkuessa ja ne geenit ovat yhteydessä juuri palautumiseen ja aineenvaihduntareitteihin.

 

Toinen tärkeä syy nukkua on muistin vahvistaminen. On tutkittu, jos ihmiset yrittävät oppia jotain uutta ja heiltä evätään mahdollisuus nukkua sen jälkeen, on kyky oppia heikentynyt merkittävästi. Jos siis haluaa oppia uusia asioita on nukkuminen tärkeässä roolissa.  Hyvin nukuttu yö myös parantaa olennaisesti ongelman ratkaisu kykyämme. On arvioitu että ongelmanratkaisu kyky on jopa kolminkertainen kun nukkuu hyvin verrattuna niihin jotka nukkuvat huonommin.

 

On siis ehdottoman tärkeää nukkua hyvin. Jos epäilet nukkuvasi liian vähän, kysy itseltäsi muutama kysymys. Joudutko käyttämään kelloa herätäksesi? Onko aamusi hitaita ja vaikean tuntuisia? Juotko päivittäin kahvia pysyäksesi hereillä? Sanovatko ihmiset sinulle että näytät väsyneeltä? Jos vastasit näihin kyllä, suurella todennäköisyydellä nukut liian vähän.

 

 

 

 

 

Kommentoi