Tampere
01 Oct, Sunday
11° C

Proakatemian esseepankki

Blogi: Kuinka työpaikalla toimia?



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Blogi: Kuinka työpaikalla toimia?

Tämä sisältö on tuotettu Ote omaan talouteen -blogiin ja on suunnattu nuorille toisen asteen opiskelijoille.

 

 

Kesä on tulossa ja rahaa tarvitaan tuleviin hankintoihin. Kesätyöt ovat lääke taskussa polttelevan toivelistan check-bokseille. Mitä enemmän ikävuosia mittariin tulee, sitä raskaampia kuluja listalle ilmestyy ja kesätyötkään eivät välttämättä enää riitä kattamaan menoja. Siinä tapauksessa ainut vaihtoehto taitaa olla työskentely opiskelun ohella.

Jotkut kesätyöpaikat tarjoavat osa-aikaista jatkoa hyvän työn tekijöille kesätyökauden päätteeksi. Siksi kannattaa pitää huoli siitä, että tekee hyvää duunia. Jos et ole ihan varma mitä se tarkoittaa, niin tässä tulee 10 tipsiä, kuinka työpaikalla kannattaa toimia:

 

1. Käytöstavat

Ei niin. Ei voi enempää peruskauraa olla. Käytöstavat kuuluvat perusominaisuuksiin ja ovat juuri sellainen asia, joita jokaiselta työntekijältä odotetaan eikä niihin välttämättä kiinnitetä suuresti huomioita, paitsi jos ne puuttuvat. Kohteliaiden käytöstapojen puute on siis helppo tapa tuhota hyvä kuva itsestään. Tyyppejä, jotka eivät tervehdi, eivät kiitä, eivätkä pyydä anteeksi, ei paljoa arvosteta.

2. Luotettavuus

Luotettavuutta arvostetaan työpaikoilla samassa suhteessa kuin autojen kanssa. Jos auto jättää tielle, sillä ei halua ajaa enää metriäkään. Työpaikoilla tämä tarkoittaa sitä, että teet sinulle annetut työtehtävät aina maaliin asti. Ei ensimmäisenä varmaankaan tule mieleen olla tekemättä työtehtäviäsi, usein ongelma voikin olla muistin kanssa. Erityisesti hektisissä työilmapiireissä pieniä tehtäviä saattaa ilmaantua vähän väliä ja stressitason noustessa ne voivat unohtua. Siksi kannattaa pitää mukana vaikkapa kynää ja pientä vihkosta, johon rustaa nopeasti ylös ne pienet tehtävät to-do-listaksi, jotta varmasti muistaa suorittaa kaikki loppuun asti.

3. Tee työsi ajoissa

Jos pomo antaa deadlineja, sille on yleensä hyvä syy. Pahimmassa tapauksessa koko työyhteisön duunit saattavat odottaa yhtä tekemätöntä tehtävää. Pidä siis huoli, että suoritat annetut tehtävät ajoissa. Ja jos näyttää siltä, että et ehdi, kysy rohkeasti apua työtovereilta tai pomolta. Pahinta on jättää myöhästyminen yllätykseksi.

4. Oma-aloitteisuus

Toimettomuus näyttää aina laiskalta. Raskaissa fyysisissä töissä luonnollisesti saa levätä, siitä ei ole kyse. Mutta jos sinulla ei ole aktiivista työtehtävää meneillään, kannattaa kiinnittää huomiota, onko ympäristössä jotakin, johon voisit käyttää toimetonta aikaasi. Paikkojen järjesteleminen ja siistiminen, kehitysideoiden keksiminen ja uusien työtehtävien pyytäminen ovat esimerkkejä hyvistä tavoista käyttää ylimääräistä aikaa.

5. Näe vaivaa

Älä pelkää antaa itsestäsi enemmän. Näe vaivaa työtehtäviesi toteuttamisessa. Toisella kädellä tehdyt duunit viestivät kiinnostuksen puutteesta ja se on viimeinen asia, joka työnantajaa innostaa. Pomosi odottaa, että suoritat työtehtäväsi, näin voit siis vastata odotuksiin. Tekemällä enemmän, voit ylittää työnantajasi odotukset.

6. Kommunikoi tarpeeksi

Erityisesti työpaikoilla, joissa keski-ikä on korkea, voi olla uutena työntekijänä hieman pelottavaa tai kiusallista jutella työkavereille. Sitä ei kuitenkaan missään tapauksessa kannata pelätä, vaikka kiusallista olisikin. Kommunikointi on nimittäin todella tärkeää parhaan mahdollisen työtuloksen saavuttamisessa. Opit työstäsi paljon enemmän ja nopeammin, kun kyselet ja keskustelet vanhempien työtovereiden kanssa. Lisäksi voit olla varma, että jatkoa ajatellen ne mukavat ja keskustelevat kesätyölaiset muistetaan.

7. Reilupelaaja

Jokaisella työpaikalla on varmasti jonkinlaisia sääntöjä. Ne voivat olla yrityksen asettamia, esimiehen asettamia tai työyhteisön asettamia. Oli ne kenen hyvänsä, pidä huolta siitä, että noudatat niitä. Se osoittaa kunnioitusta ja reiluutta, joka puolestaan buustaa luotettavuuttasi. Nykypäivänä myös monessa yrityksessä arvot näyttelevät isoa osaa. Niitä ei siis kannata sivuuttaa hölynpölynä, vaan pohtia hetken, kuinka itse sovit arvoihin ja kuinka voit osoittaa noudattavasi niitä.

8. Pyydä palautetta – kohtuudella

Monet hyvät työntekijät eroavat suorittajista sillä, että he pyytävät palautetta. Se viestii pomolle halustasi kehittyä ja kasvaa työntekijänä. Palautteella ei tarkoiteta ”näyttää hyvältä” ja ”jatka samaan malliin” kaltaisia heittoja, vaan syventymistä siihen, mikä siinä meni hyvin ja mistä kohtaa voisi vielä parantaa. Tällaista syvempää palautetta ei myöskään ole helppoa antaa, sillä se vaatii pomoltasikin aivotyötä keskittyä arvioimaan suorituksiasi syvällisemmällä tasolla. Siksi palautetta ei saa pyytää liikaa, pomollasi on kuitenkin muutakin tekemistä. Kohtuus tässäkin.

9. Anna rohkeasti kehitysideoita

Hyvien kehitysideoiden antaminen usein myös ylittää työnantajan odotukset. Harva työnantaja odottaa, että kesätyöläinen alkaa kehittää yrityksen toimintaa. Siksi kannattaa keksiä pari hyvää kehitysideaa, joita olet puntaroinut mielessäsi. Kaikista selkeimmät asiat saattavat olla jo tiedossa, siksi tarkkailu ja huomioiminen kannattaa tehdä ajan kanssa.

10. Ole johtaja omalla tontillasi

Omalla tontillasi voit olla johtaja, vaikkei sinulla titteliä olisikaan. Näytä esimerkkiä ja tee päätöksiä niissä asioissa, jotka eteesi tulee. Nöyrän johtajan elkein pääset pitkälle.

 

Kaikkia kohtia ei tietenkään voi toteuttaa kaikissa työpaikoissa. Eikä aina tarvitsekaan. Täydellisyyttä ei odoteta ja se riittää, kun yrität parhaasi. Yritä sisäistää mahdollisimman monta kohtaa, mutta keskity kuitenkin toimimaan sen mukaan, mikä sinusta tuntuu hyvältä. Työpaikalla voi nimittäin olla ihan kivaakin.

 

Kirjoittanut Joni Ramu

Julkaistaan Ote omaan talouteen -blogissa, jonka tarkoitus on tukea nuoria oman talouden hallinnan haasteissa.

www.oteomaantalouteen.fi

 

Lähteet:

https://www.monster.fi/uraneuvonta/artikkeli/vinkkeja-hyvaan-tyoelamaan – Luettu: 28.1.2018

https://duunitori.fi/tyoelama/vakuuta-esimies/ – Luettu: 28.1.2018

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close